Tennis

Una final virtual

Nadal i Thiem engalanaran avui la semifinal del Barcelona Open Banc Sabadell en un duel propi de Grand Slam

El rus Medvedev i el japonès Nishikori disputaran l’altre partit

El gran favorit del Barcelona Open Sabadell 67è Trofeu Comte de Godó, el balear Rafa Nadal (1), va superar ahir els quarts amb suor davant de l’alemany Jan-Lennard Struff (51è) per un doble 7-5 en una hora i 43 minuts i arriba al gran i telegrafiat duel de semifinals d’avui davant de Dominic Thiem (3) reforçat. L’austríac, que no ha cedit cap set, també ha exhibit les seves credencials i el pronòstic és un veritable xoc de trens. Thiem va pressionar de valent l’efervescent argenti Guido Pella i el va batre amb autoritat per 7-5 i 6-2 en una hora i 40 minuts. La primera semifinal la jugaran el japonès Kei Nishikori (4), un clàssic del torneig que en va ser campió el 2014 i el 2015 i finalista el 2016, i el rus i debutant Daniil Medvedev (7), una de les sensacions del curs.

Nadal continua pujant els esglaons de l’escala metafòrica a la qual va fer referència dimecres després de guanyar remuntant un primer set advers davant de Leo Mayer i d’haver perdut amb estrèpit la semifinal de Montecarlo contra Fabio Fognini. Avui afrontarà un partit que ja es va escenificar a Barcelona en la final del 2017 amb triomf del manacorí i també en la final de Roland Garros, també amb victòria de Nadal, que domina per 8-3 el cara a cara i s’ha endut les tres finals, la tercera el 2017 a Madrid. L’últim precedent, l’únic en pista dura, es va escenificar en els quarts de l’obert dels EUA 2018, amb triomf agònic del manacorí aixecant un inversemblant 0-6. Sigui com vulgui, el partit enfrontarà els dos teòrics millors jugadors que queden vius.

L’onze cops campió va sumar el seu triomf 61è en el torneig –només tres derrotes contra Corretja, Almagro i Fognini–arromangant-se davant del botxí del finalista del 2018 Stefanos Tsitsipas. L’alemany (1m96) va saber esgrimir les seves armes –servei (9 aces), pujades amb bona mà per la volea i cops guanyadors de dreta per donar poc ritme– i va plantar cara, recuperant un break en el primer set –del 4-1 al 4-4– i obligant Nadal a enllestir amb un segon trencament a l’últim instant (7-5). El segon set també va ser duríssim per al balear, que es va aferrar a la pista i va tornar a trencar en l’últim joc amb una dreta estratosfèrica de dins a fora a la creueta que va aixecar el públic dels seients.

Cronològicament, van obrir foc el rus Daniil Medvedev (7) i el xilè Nicolás Jarry, que afrontava el seu sisè partit en set dies. Medvedev, mediàtic després de batre Djokovic i fer semifinals a Montecarlo, va vèncer per 6-3 i 6-4 en una hora i 27 minuts a partir d’un servei brutal amb el qual va guanyar un 92 per cent de punts amb el primer (22/25) i un 60% amb el segon (21/35). El 14è de l’ATP, molt defensiu –massa–, va rendibilitzar els errors del contrari, sobretot amb la dreta paral·lela. Un trencament en el vuitè joc va aplanar el primer parcial. En el segon acte, va trencar en un setè joc infinit en què va necessitar set pilotes per consumar el break. El rival de Medvedev serà el japonès Kei Nishikori (4), que es va desfer de l’andalús Roberto Carballés per 6-4 i 7-5 en una hora i 53 minuts en un partit feixuc malgrat la diferència abismal en el rànquing. L’asiàtic és el setè de l’ATP i l’andalús ocupa el lloc 104è. Carballés va vendre cara la derrota en un gran segon set en el qual va salvar set pilotes de trencament fins que Nishikori va consumar el break definitiu (6-5) en una bola en que l’andalús va prendre mal. Carballés va disposar de dues pilotes de trencament que l’haurien catapultat quan dominava per 3-4 en el segon set però no les va poder convertir.

Jarry i Carballés igualen el rècord

Tan sols un perdedor afortunat o lucky loser, el japonès Yuichi Sugita (2017) havia arribat abans als quarts del Godó. Va entrar en el lloc de Kei Nishikori i va cedir en els quarts contra Dominic Thiem, que el va esbandir per 6-1 i 6-2 en 52 minuts. Per això és tan curiós que aquest any dos tennistes arribessin a divendres després d’haver estat repescats de la fase prèvia, en la qual van perdre el segon partit, per cobrir les baixes de Hyeon Chun i Fabio Fognini en el quadre: el xilè Nicolás Jarry i l’andalús Roberto Carballés. Una altra curiositat és que només un dels quarts, el Thiem-Pella, tenia precedents: 2-2 abans del duel d’ahir i 3-2 després per a l’austríac.

Homenatge al català Manel Orantes

La central va viure l’homenatge al gran Manel Orantes, nascut a Granada el 1949 i establert a Barcelona, que va arribar a ser el número dos del món i va guanyar el Godó quatre vegades, la primera el 1969 ara fa 50 anys, en set finals. El RCT Barcelona ha batejat aquest any la segona pista en importància amb el seu nom. Orantes va obtenir 33 títols, d’entre els quals destaca el de l’obert dels EUA (1975). Es va adreçar al públic de la central en català per agrair el gest del club i va rebre una rèplica del trofeu després de veure un vídeo que repassava els seus èxits. Per un altre costat, l’Associació de Periodistes del Tennis (APT) va atorgar ahir a David Ferrer el premi jugador 10 Seguras Viudas com a reconeixement a la seva trajectòria i al seu tracte amb els mitjans. Ferrer es retira als 37 anys amb 27 títols ATP conquerits i tres copes Davis guanyades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)