Ciclisme

El títol estatal sub-23, amb denominació d’origen

Ciclisme. BTT. Jofre Cullell enllaça el segon campionat en dos anys en la categoria, seguit, com el 2018, de l’anterior doble guanyador, Josep Duran

Moralzarzal (Madrid) va coronar els dos corredors emergents més destacats de la darrera dècada a les comarques gironines campió i subcampió estatal sub-23. Això va passar el 2018 i, ahir a la localitat navarresa d’Arguedas, Jofre Cullell (Santa Coloma de Farners, 1999) i Josep Duran (Banyoles, 1997) tornaven a ser primer i segon. Per al corredor del Megamo, és la segona victòria en dos anys en la categoria promesa, mentre que el banyolí del BH enllaça la segona plata després d’haver guanyat el títol els dos anys anteriors, quan Cullell era júnior. La denominació d’origen de les comarques gironines en el campionat estatal sub-23 amenaça de perpetuar-se en el temps, perquè, ahir, Dídac Carvacho (Tossa de Mar, 2000) va ser quart. El corredor de l’Irontech Tecnic Ambisist, l’equip de competició del BTT Fornells, va acabar a tres minuts del murcià del Primaflor –l’anterior equip de Duran i Carvacho–, David Campos.

“He sortit mirant de controlar una mica en la volta inicial i, després, m’he centrat a agafar el meu ritme i anar-lo mantenint volta rere volta per augmentar el meu avantatge”, va dir Cullell, que va afirmar que estava content per haver revalidat la victòria i va posar de manifest que ja està centrat al cent per cent en la cursa del campionat europeu, el cap de setmana que ve a Brno.

Cullell ja duia un marge de 20 segons al primer pas per meta, en una volta més curta que la resta i, amb el millor temps en cadascuna, va acabar amb 1h15:20 i més d’un minut respecte de Josep Duran, que marcava el segon millor parcial també en cada volta i treia més de dos minuts i mig a Campos. Carvacho era cinquè a l’inici i va poder remuntar un lloc amb la davallada del gallec Ivan Feijoo, l’únic capaç de discutir els títols a Cullell en les categories cadet i júnior. L’andalús Ignacio Blanco va ser cinquè.

La navarresa era la tercera cursa en tres setmanes per a Jofre Cullell, després d’una estada en altura per preparar l’europeu un cop va tancar el primer cicle de l’any a la Sea Otter amb un quart lloc absolut darrere Carlos Coloma. Segon en la copa del món a Andorra en el millor resultat de la seva carrera i vuitè en la cita mundialista a Les Gets fa una setmana, el Megamo, campió d’Europa júnior el 2017, vol millorar el tretzè lloc europeu i el setè mundialista del seu debut sub-23.

Retiren el triomf català en relleus

La selecció catalana va ser finalment desposseïda del que va ser el seu quinzè triomf en dinou edicions de la cursa de relleus del campionat estatal, divendres. Catalunya va perdre dos minuts en la primera volta, per una avaria de l’elit Cristofer Bosque. Cullell, el darrer catalàa entrar a la cursa després de Txell Figueras i Roger Ferrer, va resoldre el títol perquè el mig minut que tenia de desavantatge respecte de La Rioja el va eixugar en un bufar i fer ampolles. La incidència mecànica sí que va tenir conseqüències, perquè els jutges van sancionar Bosque per retrocedir al circuit quan volia resoldre el problema mecànic i l’equip català va ser desqualificat quan ja s’havia fet la cerimònia d’entrega de premis i mallots. Galícia, segon en la cursa d’abans-d’ahir, es va endur el títol a posteriori.