Més esport

Els caçadors fan vaga indignats per com els collen amb nous protocols i sancions

Caça.

La caça ha iniciat una vaga indefinida com a mesura de protesta davant del Govern de la Generalitat, que acaba de tirar endavant la Llei 5/2020, on es preveuen sancions de fins a 3.000 euros i un protocol de regulació de què es pot i què no es pot fer amb les armes tan detallat que troben difícil d’assimilar i propens a interpretacions arbitràries per part dels agents de vigilància. El problema d’una vaga indefinida és que, tot i que ara hi ha veda i la temporada no comença fins a finals d’estiu, si es perllonga afavorirà la proliferació d’espècies que causen importants problemes de seguretat en el trànsit i danys elevats a l’activitat agrícola, com el senglar o el conill, entre d’altres.

El col·lectiu reivindica la importància del seu paper en el medi natural. Amb l’aturada, calculen que la cabana de senglars al territori augmentarà més d’un 40%. Una població descontrolada que suposa un risc per a la seguretat del trànsit per carretera i per als conreus.

L’entrada en vigor de la Llei 5/2020, l’Ordre de Vedes, ha encès els ànims del col·lectiu de caçadors i caçadores de Catalunya. Una normativa que es percep com un “cop baix de l’executiu amb totes les lletres”, en paraules de Sergio Sánchez, president de la Federació Catalana de Caça. Com a resposta, el col·lectiu ha iniciat una vaga indefinida. Un pas decidit per lluitar contra l’excessiu zel sancionador del text —les multes poden arribar als 3.000 euros— i la inseguretat jurídica que el text ha provocat en el sector, i per demanar el reconeixement públic de la importància i el paper de la caça a Catalunya.

Contribució social

La federació està molesta perquè la nova normativa és desproporcionada i res té a veure amb una realitat social que sovint s’etiqueta amb un paper dimonitzador que no li correspon. Perquè el col·lectiu considera que desenvolupa una activitat responsable i sostenible, fet que es tradueix en l’organització d’activitats d’educació i sensibilització dels més petits i joves sobre el medi rural i sobre la importància d’una actitud activa en favor de la conservació d’espècies.

Nova Llei de Caça

A més, des de la FCC, la quarta a Catalunya en nombre de federats (36.849 el 2019) i amb prop de 1.000 societats de caçadors arreu del territori, es defensa la necessitat d’emprendre el camí per disposar d’una nova Llei de Caça que s’adeqüi al segle XXI (la llei vigent, estatal, és del 1970). Un guant que ja han recollit la majoria de partits polítics catalans, a l’espera que el Govern atengui les demandes dels caçadors i caçadores després de les trobades mantingudes la setmana passada entre representants de la federació amb la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)