Atletisme

La cursa de la Mercè marcarà tendència

Atletisme. El responsable de Championchip presenta un projecte a l’Institut Barcelona Esports perquè les proves populars compleixin les mesures de seguretat

El calendari de curses populars ja fa tretze setmanes que està aturat del tot. Abans de l’eclosió de la pandèmia i del decret de l’estat d’alarma, no hi havia cap cap de setmana que no estigués farcit de curses, en ruta o per la muntanya, repartides arreu del territori català. L’estiu, amb la canícula, no és l’època més adient per a aquest tipus de proves i serà a la tardor quan en teoria es tornarà a activar aquest circuit atlètic, amb alguna de les principals curses populars. “La cursa de la Mercè [20 de setembre] marcarà tendència”, remarca l’exatleta olímpic Andreu Ballbé, propietari de l’empresa Championchip, que controla el cronometratge de 250 curses populars a Catalunya.

Ballbé, llicenciat en matemàtiques, ja ha presentat a l’Institut Barcelona Esports un projecte per a les curses de 10 quilòmetres que es fan a la capital catalana, perquè compleixin les estrictes mesures de seguretat higiènica actuals. “Els corredors hauran de prendre la sortida ordenadament i amb un flux continu de 60 per minut. Això ens permet mantenir les distàncies a tots els nivells, des del principi fins al final. A la Mercè de l’any passat, per exemple, en el primer minut van sortir 2.000 persones i això amb les normatives actuals no es pot acceptar. Hem d’aconseguir, a través d’unes marques a terra, que en surtin 60 cada minut i que en una àrea ordenada en tres files vagin avançant a poc a poc. Així, en podrien sortir 3.600 per hora. Salvant les distàncies, el concepte seria com les contrarellotges del ciclisme. La gent també haurà de tenir clara la seva hora de sortida perquè els primers ho faran a les 9 h, però pot ser que el teu torn de sortida no sigui fins a les 9.50 h, per exemple”, resumeix, a grans trets, Ballbé. El responsable de Championchip és conscient que no sap com poden reaccionar els corredors davant d’aquestes mesures, que precisament anirien en contra de la mateixa essència de les curses populars, un hàbitat que evoca multituds i sense distanciaments socials. “Si d’aquí a uns mesos es flexibilitzen les mesures i es torna al format tradicional jo seré el més content de tots, però de moment només vull intentar gestionar una cursa amb aquest nou model. Independentment de la meva empresa, pel setembre ja s’ha cancel·lat la Matagagalls-Montserrat i a l’ambient hi ha una certa sensació de perill i desmoralització, i penso que hem de demostrar a les entitats públiques que es poden organitzar proves, si no se’n perdran moltes. Estan molt bé les curses virtuals, però hem d’animar que es tornin a fer pels carrers, que és el que agrada a la gent i el que la motiva”, sentencia.

Potser en aquesta línia, el comissionat d’Esports de Barcelona, David Escudé, va sorprendre tothom la setmana passada assegurant que la cursa de la Mercè es disputaria el 20 de setembre i que fins i tot podria arribar a tenir més participants que l’any anterior (el 2019 van ser al voltant de 12.000). En tot cas, va aclarir que se seguirien els criteris que marquin en aquell moment les autoritats sanitàries.

EL PROTAGONISTA

La sortida haurà de ser molt ordenada i amb un flux continu de 60 corredors per minut
Andreu Ballbé
responsable de championchip
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)