Més esport

CICLISME

TOUR DE FRANÇA

«Rookie» de l'any?

Joaquim Rodríguez, tercer del rànquing mundial, debutarà demà en el Tour amb 31 anys

16
VICTÒRIES
són les que ha aconseguit Rodríguez des del 2001 com a professional.

Al ciclisme català sempre li ha costat tenir una presència destacada en el Tour de França. Aquest any això podria canviar. Un dels millors corredors sorgits del planter del país, Joaquim Rodríguez, està cridat a ser un dels grans protagonistes de la cursa, tot i que el debut en la gran cursa li arriba amb 31 anys. Per diverses circumstàncies, quasi totes esportives, el ciclista de Parets del Vallès no ha pogut afrontar fins ara la prova més llegendària del calendari internacional. Rodríguez es plantarà al pròleg de Rotterdam com a tercer ciclista del rànquing mundial després d'haver completat una primera part de la temporada excel·lent amb victòries a la Volta a Catalunya i el GP Indurain, un segon lloc a la Fletxa Valona i una etapa a la volta al País Basc.

Rodríguez compartirà galons al Katuixa rus amb Vladimir Karpets i Aleksandr Kolobnev, amb els quals s'ha comunicat, segons ha explicat ell mateix, durant tota la temporada xampurrejant castellà i italià. Tot i l'enorme confiança que aquest equip de llicència italiana i capital rus ha dipositat en les seves possibilitats ell manté que l'absència de pressió l'ajudarà a afrontar l'enyorada estrena: «Jo no hi vaig a guanyar, tinc al cap alguna etapa de muntanya i acabar entre els deu primers.»

En tota la història del Tour només quatre catalans han completat la prova en el top 10 de la general: Pérez Francés, Mariano Cañardo, Melcior Mauri i Pere Muñoz.

Rodríguez, que ha aconseguit progressar en la contrarellotge gràcies a la bicicleta d'entrenament que li ha cedit el seu equip, adverteix d'entrada del perill dels trams de llambordes de l'etapa de dimarts amb final a Arenberg. «Farà estralls, però a mi que no m'hi busquin. Si perdo mitja hora tampoc serà un problema, perquè en les etapes de muntanya dels Pirineus hi haurà diferències molt més grans. Ara bé, els que vulguin guanyar hauran d'anar molt amb compte.»

El vencedor de la Volta arribarà al Tour amb 31 anys perquè ni a l'ONCE, ni al Saunier Duval ni al Caisse d'Epargne li van donar la possibilitat de mostrar el seu talent contra els millors del món als cims alpins i pirinencs de més renom. De fet, la decisió del Caisse d'Epargne de deixar-lo fora del Tour del 2009 va ser la gota que va fer vessar el vas i que el va abocar a fitxar pel Katuixa, que ja feia un parell d'anys que li seguia la pista.

L'experiència més similar del ciclista de Parets en una prova similar és el setè lloc en la general de la Vuelta a Espanya l'any passat en una edició marcada per un grapat de grans etapes de muntanya, com les que es trobarà aquest mes en el Tour, sobretot els Pirineus. Són ports, com ara el Tourmalet i l'Aubisque, que coneix perfectament i que van marcar-lo en l'era de Miguel Indurain, quan es va convertir en un fanàtic televisiu de la cursa. Ara podrà competir per primer cop en uns colls que superen, en principi, les seves pròpies característiques. Rodríguez sempre ha destacat en els ports explosius i més curts. Els 30 quilòmetres de l'Aubisque, per exemple, seran tot un desafiament.

Joan Antoni Flecha.

L'últim ciclista del país que va aconseguir un triomf d'etapa és Joan Antoni Flecha, que el 2003 va posar punt final al malefici que perseguia els nostres corredors des de la ja llunyana victòria de José Pérez Francés el 1965, a Barcelona. Flecha disputarà el seu setè Tour i ho farà amb el conjunt anglès Sky, equip que surt amb una clara missió: portar al podi Bradley Wiggins, un dels esportistes de més renom a la Gran Bretanya. Amb 32 anys, el ciclista de Sitges arriba al Tour en un dels millors moments de la seva carrera. Aquest any ha guanyat el circuit Het Volk, ha estat tercer en la París-Roubaix i quart en la volta a Luxemburg.

Xavier Florencio.

El ciclista de Mont-roig ha estat convocat pel seu equip, el Cervélo, perquè faci d'escuder de Carlos Sastre, vencedor del Tour fa dos anys. Sastre confia recuperar les sensacions d'aquell Tour, ja que des de llavors no ha pogut fer-ho. Florencio, que correrà per tercer cop el Tour, també té la missió d'ajudar el noruec Thor Hushovd a guanyar per segon any seguit el mallot verd de la regularitat, sense descartar la possibilitat de ficar-se en una escapada i intentar convertir-se en el primer corredor de la demarcació de Tarragona que guanya una etapa en la volta francesa.

L'altre ciclista català que aspirava a disputar el Tour, Josep Jufré, no ha estat convocat per l'Astana, que també ha deixat a casa Óscar Pereiro, vencedor del Tour el 2006. El gallec ja ha anunciat que es retirarà després de la Vuelta a Espanya.

CATALANS AL TOUR DE FRANÇA

José Pérez Francés
General:
3r (1963)
Etapes:
1 (1964)
Mariano Cañardo
General:
6è (1936)
Etapes:
1 (1937)
Melcior Mauri
General:
6è (1995)
Pere Muñoz
General:
8è (1984)
Josep Pesarrodona
General:
11è (1976)
Josep Serra
General:
14è (1953)
Celestino Prieto
General:
17è (1985)
Miquel Poblet
General:
26è (1955)
Etapes:
2 (1955), 1 (1965)
Francesc Massip
General:
30è (1952)
Joan Pujol
General:
32è (1978)
Eduard Gonzalo
General:
39è (2008)
Josep Lluís Laguia
General:
41è (1984)
Xavier Florencio
General:
46è (2007)
Jordi Mariné
General
56è (1967)
Antoni Coll
General:
66è (1984)
Joan Antoni Flecha
General:
73è (2005)
Etapes:
1 (2003)
Àngel Edo
General:
96è (1994)
Jaume Vilamajó
General:
100è (1981)

Sense colombians

Per primer cop en molts anys no hi haurà cap ciclista colombià en el pròleg del Tour. De fet, no hi ha inscrit cap corredor sud-americà. L'entrada dels colombians en el Tour els anys vuitanta, per mà de Lucho Herrera i Fabio Parra, va impactar els aficionats europeus, que va descobrir uns escaladors explosius i infatigables. L'última gran exhibició d'un escalador colombià en el Tour va ser la de Maurizio Soler el 2007.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)