Més esport

ATLETISME

CAMPIONAT ESTATAL

La rampa de llançament de l'europeu

Avilés definirà la selecció i l'estat de forma dels referents catalans amb vista a Barcelona 2010

Natàlia Rodríguez (1.500), i Rosa Morató i Eva Arias (3.000 m obstacles), plats forts avui

El campionat estatal d'Avilés suposarà l'últim impuls, el darrer sedàs, per una bona colla d'atletes catalans que somien triomfar o simplement competir en l'europeu de Barcelona, la setmana del 27 de juliol a l'1 d'agost. En la marxa i la marató la selecció ja està feta, i la quota catalana és de cinc atletes: José Ríos i Nacho Cáceres, en la cursa de 42,195 km, i Jesús Ángel Garcia Bragado (50 km), i Maria Vasco i Beatriz Pascual (20 km), en la marxa atlètica. De tots cinc, l'única que competirà a Avilés –avui mateix– és Pascual (10 km marxa). La resta aprofitarà els últims dies d'entrenaments abans de la gran cita del curs. De ben segur, que el primer campionat d'Europa que s'organitza en territori estatal batrà rècords de participació. Hi haurà màniga ampla i la selecció espanyola podria superar els 90 components, dels quals prop d'uns 25 serien catalans. Avilés dictarà sentència i a mitjan de la setmana vinent es coneixerà la llista definitiva. Una selecció d'on ha caigut la maratoniana Teresa Pulido, resident a Canet de Mar, per culpa d'un trencament al metatarsià.

En la primera jornada del campionat estatal ja es podran veure alguns dels plats forts de la representació catalana. En aquest sentit, destaca la participació de la tarragonina Natàlia Rodríguez, que té en el punt de mira el vuitè títol de 1.500 m. Una corona que la consagraria definitivament al capdavant d'un historial en què ara comparteix victòries amb la mítica Carme Valero. Estadístiques al marge, la cursa servirà perquè la migfondista de Torreforta comprovi el seu estat de forma al costat d'una altra corredora de primera fila, la madrilenya Núria Fernández. Una altra cursa en què s'espera victòria catalana és la dels 3.000 m obstacles femenins, en absència de la campiona del món, Marta Domínguez, amb permís de la federació espanyola. La lloretenca Eva Arias defensa el títol, però la gran favorita és la navarclina Rosa Morató, que buscarà recuperar l'hegemonia –l'any passat no va competir a Barcelona– i conquerir la seva setena corona. Arias, d'altra banda, buscarà el bitllet per a l'europeu en un curs en què les lesions li han fet endarrerir la preparació. En la sessió matinal, ja entrarà en acció el blaugrana Agustí Félix, l'únic atleta estatal que té la mínima europea en decatló. A la tarda, hi ha dos concursos amb clares favorites catalanes: Berta Castells, en martell, i Irache Quintanal, en disc. També en la perxa, tindrà la seva oportunitat Anna Pinero, que acredita una marca idèntica (4,30) que la dominadora de les últimes edicions, la basca Naroa Agirre.

La traca final.

Al marge de la final de 1.500 m, per a la cloenda de demà quedaran els 3.000 m obstacles masculins, amb Blanco i Mullera lluitant per les places de privilegi; els 5.000 m femenins, amb Judit Pla defensant el títol i Gema Barrachina a la recerca de la mínima, i Jackson Quiñónez, revivint un altre duel en les tanques amb l'eivissenc Vivancos. També aspiren al premi gros Marc Orozco (400), Albert Vélez (perxa), Laia Forcadell (400 m tanques) i Irache Quintanal, que buscarà el doblet en el concurs de pes.


La presència catalana a Barcelona 2010 podria superar la vintena d'atletes

PUNTS D'INTERÈS

Avui
16.45 h
Martell (F),
(Berta Castells)
18:45 h
Disc (F),
(Irache Quintanal)
18.50 h
Perxa (F),
(Anna Pinero)
20:05 h
1.500 m (s/f),
(Estévez i Montaner)
20.20 h
3.000 obstacles (F)
(Morató i Arias)
21:05 h
1.500 m (F)
(Natàlia Rodríguez)
21.15 h
5.000 m (M)
(Castillejo)
Demà
19.05 h
Perxa (M)
(Albert Vélez)
19.10 h
400 m tanques (F)
(Laia Forcadell)
19.50 h
400 m (M)
(Marc Orozco)
20.00 h
Pes (F)
(Irache Quintanal)
20.30 h
1.500 m (M)
(Estévez i Montaner)
20.50 h
5.000 m (F)
(Pla i Barrachina)
21.15 h
110 m tanques
(Jackson Quiñónez)
21.25 h
3.000 obstacles (M)
(Blanco, Mullera i Palomeque)

«Ni el campió de 1.500 m té plaça segura»

Els 1.500 m continuen sent la prova reina del campionat i van acaparant la gran majoria dels titulars. Com és habitual, en aquesta distància hi ha overbooking d'atletes amb mínima –fins a vint si es tenen en compte els resultats del curs passat–, però amb possibilitats reals de guanyar-se la plaça la xifra es reduiria a set. Entre aquests, el defensor del títol, l'incombustible migfondista de Cornellà Reyes Estévez. Evidentment, s'ha de comptar amb Higuero, Casado, Diego Ruíz, Álvaro Fernández, Álvaro Rodríguez, i el sevillà del Barça Manuel Olmedo, que ha fet el salt provinent dels 800 m. Ahir el president de la federació espanyola, José Maria Odriozola, va fer unes declaracions que potser han comportat encara més confusió a la situació: «Això no són els trials americans, en què se seleccionen automàticament els tres primers. Una victòria a 3:45, per exemple, no em diu res. El que tingui orelles per escoltar, que escolti. Hi ha set atletes en el rànquing per sota de 3:38 i aquest serà el temps de referència. Ni tan sols el campió tindrà un lloc assegurat. Si es guanya amb 3:45 per mi serà com si no hagués corregut.» Les hostilitats començaran avui en les semifinals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)