Més esport

Esportistes d’elit que han revolucionat l’esport, en una exposició a la UVic

‘Revolucionant l’esport’ recull la trajectòria de 12 esportistes que han fet aportacions determinants i que han canviat el rumb de les seves disciplines

Què tenen en comú Dick Fosbury, Olga Kórbut, Katherine Swtizer, Gino Bartali o Montserrat Tresserras? Doncs que tots són esportistes que han fet una aportació prou important per canviar el rumb de l’esport que practicaven. Alguns ho van fer en l’aspecte tècnic, altres en la lluita per la igualtat de gènere en l’esport professional i altres van posar l’esport al servei d’una causa major.

El Servei d’Esports de la UVic, juntament amb la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) i la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, s’han proposat reunir en una exposició 12 esportistes d’elit que van ser revolucionaris i determinants per al futur de la disciplina que practicaven. L’exposició, que porta per títol Revolucionant l’esport, es va inaugurar el 4 de maig i es podrà visitar fins al dia 25 a l’Espai Vernis de la UVic (c/ Sagrada Família, 7), abans no comenci una ruta itinerant per diverses poblacions. L’Esportiu hi ha col·laborat amb aportació de material gràfic d’alguns dels esportistes. Els comissaris de l’exposició són Ramon Verdaguer, responsable del Servei d’Esports de la UVIC, i Xavier Ginesta, periodista, professor de màrqueting esportiu de la Facultat d’Empresa i Comunicació i membre del grup Tracte i col·laborador de L’Esportiu.

Revolució tècnica, de gènere i per causes majors

L’exposició para atenció a tres grups d’esportistes. Un primer grup són els que van revolucionar l’esport tècnicament i el van fer evolucionar, com ara Dick Fosbury en el salt d’alçada, Miguel de la Quadra-Salcedo en el llançament de javelina, Antonin Panenka en la tècnica de xutar els penals, Olga Kórbut en gimnàstica artística o Reindhold Messner en alpinisme.

Un altre grup són les esportistes que van deixar petjada en la lluita per la igualtat de gènere en l’esport professional, com ara les atletes Katherine Switzer i María José Martínez-Patiño, la ciclista Alfonsina Strada, la tennista Billie Jean King i la nedadora Montserrat Tresserras.

Finalment, inclou un grup de dos esportistes que van fer altres tipus d’aportacions que van ser clau en un moment històric concret, com és el cas de Gino Bartali, que va posar l’esport al servei d’una causa noble durant la Segons Guerra Mundial, o el fondista Abebe Bikila, que va ser el primer gran ambaixador de l’Àfrica en uns Jocs Olímpics.

L’altre comissari de l’exposició, el periodista, professor de màrqueting esportiu de la Facultat d’Empresa i Comunicació i membre del grup Tracte, Xavier Ginesta, afirma que “aquesta és una mostra viva que, malgrat que vagi dels anys vint als vuitanta, pot seguir creixent amb altres esportistes que hagin deixat o deixin el seu llegat per a la posteritat”. Per Ginesta, aquesta “és una exposició que reivindica l’esport com a eix del progrés social”.

La mostra també ha tingut el suport i l’assessorament del professor de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes i director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física, Javier Peña, que opina que “en moltes disciplines esportives, l’autèntica revolució ve de les petites coses, perquè algú, en algun moment, es dedica en cos i ànima a trobar la solució a un problema motriu, tècnic, tàctic o fins i tot social”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)