Més esport

ELS ATLETES CATALANS

Llopart, el pioner

El títol europeu del marxador del Prat a Praga 1978 va marcar el punt d'inflexió en la història de l'atletisme català

A l'estadi Rosicky de Praga es va viure el 2 de setembre de 1978 un d'aquells moments màgics en la història de l'esport en general i l'atletisme català en particular. El marxador del Prat de Llobregat Jordi Llopart va aconseguir una victòria en els 50 km que van marcar un punt d'inflexió en la trajectòria atlètica del país. La gesta del fill i deixeble de Moisès Llopart va suposar la primera medalla internacional d'un atleta del país en un gran campionat. Van haver de passar dotze edicions perquè un català pugés al podi de l'europeu. Anteriorment, altres històrics del mig fons i fons havien deixat empremta –Antonio Amorós, Tomàs Barris i Josep Molins–, entre les edicions de 1954 i 1962, però el millor resultat no va arribar fins a Roma 1974, amb el setè lloc de Carme Valero en els 1.500 m.

L'èxit del marxador de la Seda no va ser una flor d'estiu i a partir d'aleshores tot va canviar. De fet, des de Praga 1978, en totes les edicions del campionat continental hi ha hagut algun atleta català entre els medallistes. En aquest sentit, va ser especialment reeixit el següent europeu, el d'Atenes 1982. Aquest cop, totes les felicitacions van ser per a un altre marxador del Prat de Llobregat. Josep Marín va millorar la gesta del seu rival i company, Jordi Llopart. El 7 de setembre d'aquell 1982 va protagonitzar una de les escenes del campionat en entrar a l'estadi olímpic amb els braços alçats al cel de la capital grega. Va conquerir el títol de 20 km, però tres dies després encara va tenir forces per assolir la segona plaça en uns 50 km en què Llopart va acabar sisè. El botí es va completar amb un espectacular Toni Corgos, subcampió en llargada (8,19), i José Manuel Abascal (bronze en 1.500), migfondista cantàbric, però que militava en el Barça i que competia amb llicència de la federació catalana.

El camí obert per Llopart i Marín va tenir la seva continuïtat, i del total de disset medalles aconseguides per atletes catalans, vuit ho són per a marxadors. Així l'edició de Stuttgart 1986 va marcar una altra fita històrica en tots els sentits. Mari Cruz Díaz va cantar victòria en els 10 km marxa, que per primera vegada entraven en el programa femení i va aconseguir la primera medalla per a l'atletisme català i estatal. La marxadora de Viladecans, amb setze anys i mig, també es va convertir en la campiona europea més jove de la història. Altres marxadors que han engrossit el medaller català són Dani Plaza, Valentí Massana i Jesús Ángel García Bragado, des que va establir la seva residència a Catalunya al voltant de l'any 1994.

QUADRE D'HONOR

Praga 1978
Medalla d'or:
Jordi Llopart (50 km marxa)
Atenes 1982
Medalla d'or:
Josep Marín (20 km marxa)
Medalla de plata:
Josep Marín (50 km marxa)
Medalla de plata:
Antoni Corgos (llargada)
Medalla de bronze:
José Manuel Abascal* (1.500)
Stuttgart 1986
Medalla d'or:
Mari Cruz Díaz (10 km marxa)
Medalla de bronze:
Carles Sala (110 m tanques)
Split 1990
Medalla de plata:
Dani Plaza (20 km marxa)
Hèlsinki 1994
Medalla de bronze:
Valentí Massana (20 km marxa)
Budapest 1998
Medalla d'or:
Reyes Estévez (1.500 m)
Medalla de bronze:
David Canal (4x400 m)
Munic 2002
Medalla de plata:
David Canal (400 m)
Medalla de plata:
Reyes Estévez (1.500 m)
Medalla de bronze:
José Ríos (10.000 m)
Medalla de bronze:
Jesús A. García (50 km marxa)
Göteborg 2006
Medalla de plata:
Josep Ll. Blanco (3.000 m obst.)
Medalla de plata:
Jesús A. Garcia (50 km marxa)
*(Abascal és originari de Cantàbria, però aquella època competia amb els colors del Barça i tenia llicència de la Federació Catalana d'Atletisme)

Quatre medallistes a Barcelona 2010

A Barcelona 2010 hi competiran quatre veterans il·lustres que ja saben el que és pujar a un podi de l'europeu. Un jove Reyes Estévez, amb 22 anys, va conquerir el títol de 1.500m a Budapest 1998 i quatre anys després, a Munic 2002, es va haver de conformar amb la plata amb una arribada de photo finish amb el francès Baala. A la capital bavaresa també van pujar al podi José Ríos i Jesús Ángel García Bragado, bronze en 10.000 m i 50km marxa respectivament. El marxador lleidatà va canviar el bronze per la plata a Göteborg 2006. El mateix metall que va aconseguir Josep Lluís Blanco en els 3.000 m obstacles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)