Ciclisme

Sepp Kuss, com a casa

Ciclisme. El ciclista de Colorado, resident a Andorra, aconsegueix el triomf després d’un decisiu atac a Beixalís en la primera etapa pirinenca del Tour, que reforça encara més el lideratge de Pogacar

El nord-americà Sepp Kuss (Jumbo Visma) va aparèixer en escena en les rampes més dures del coll de Beixalís i va saber rematar la feina en la tècnica baixada fins a Andorra la Vella per rubricar el triomf més important de la seva carrera en la primera etapa pirinenca d’aquesta edició del Tour. El ciclista de Colorado, de 26 anys i resident a Andorra, va ser el més llest i fort d’una llarga, nodrida i consentida escapada formada tot just als 35 km de la sortida de Ceret i amb molts pretendents al triomf final. “La meitat dels que anàvem en l’escapada [els integrants de la fugida inicial eren 32 ciclistes] vivim a Andorra. Tots els que vivim aquí volíem estar en aquesta escapada. A vegades va bé conèixer el terreny i fèiem bromes sobre això”, va admetre Kuss, que va rebre el suport de la seva xicota en la mateixa ascensió de Beixalís i del seu pare a través de la televisió de casa seva a Andorra. En la pugna per la general, Tadej Pogacar (UAE) va respondre als tímids atacs dels seus rivals en aquest últim port de la jornada i arriba a l’últim dia de descans com a líder impertèrrit. De fet, és encara més líder perquè el segon classificat, Guillaume Martin (Cofidis), va tenir un defalliment en aquesta última ascensió i el colombià Rigoberto Uran (EF), a 5:18 de l’eslovè, recupera la segona plaça.

Abans de cantar victòria, Kuss es va haver de desfer de la resistència del ciclista més veterà del pilot, el murcià de 41 anys Alejandro Valverde, que no va arriscar més del compte en el perillós descens de Beixalís i va arribar a la meta en segon lloc, a 23 segons del vencedor. “He notat la pressió de Valverde, un ciclista de molta experiència. Ho he donat tot, però he patit molt amb el vent en contra”, va admetre Kuss, gregari de confiança de Primoz Roglic en el Jumbo Visma.

La jornada (191,3 km), que havia arrencat a Ceret, va ser molt moguda des de bon començament i al quilòmetre 35 ja s’havien aplegat els 32 ciclistes que acabarien protagonitzant la gran escapada del dia. Entre els escapats, no n’hi havia cap dels deu primers de la general, però sí grans noms del pilot, com ara Wout van Aert, Wout Poels, Michael Woods, Alejandro Valverde, Tomas de Gendt, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Julien Alaphilippe, Dan Martin, entre molts d’altres. Davant el vistiplau dels principals corredors del Tour, van arribar a acumular més de 10 minuts de renda respecte al gran grup i van passar destacats les primeres dificultats de l’etapa, el Monteé de Mont-Louis i el Pimorent, fins que l’ascens del port d’Envalira i l’atac de Quintana van trencar totalment el grup. El colombià va atacar un quilòmetre i mig abans de coronar el port d’Envalira, el cim més alt d’aquesta edició (2.408 m), però en el descens va ser neutralitzat pels tretze supervivents de l’escapada. Quintana ho va tornar a intentar a l’inici del coll de Beixalís, però Kuss esperava el seu moment i es va acabar emportant el premi gros. El grup dels favorits va arribar a 4:51 del vencedor.

ELS PROTAGONISTES

La meitat dels que anàvem en l’escapada vivim a Andorra. Va bé conèixer el terreny
Sepp Kuss
vencedor de l’etapa
He patit en un parell de revolts, i he pensat que era millor no caure que guanyar
Alejandro Valverde
segon classificat d’etapa
Etapa 15 (191,3 km)
1r S. Kuss (Jumbo Visma) 5h12:06
2n A. Valverde (Movistar) a 0:23
3r W. Poels (Bahrain) a 1:15
4t I. Izaguirre (Atana) m.t.
5è R. Guerreiro (EF) m.t.
6è. N. Quintana (Arkea) m.t.
7è D. Gaudu (Groupama) a 1:22
8è D. Martin (Israel) m. t.
9è F. Bonnamour (B&B) m.t.
10è A. Paret (Ag2r) m.t.
19è W. Van Aert (J. Visma) a 4:51
22è T. Pogacar (UAE) m.t.
General
1r T. Pogacar (UAE) 62h07:18
2n R. Uran (Education First) a 5:18
3r J. Vingegaard (Jumbo) a 5:32
4t R. Carapaz (Ineos) a 5:33
5è B. O’Connor (Ag2r) a 5:58
6è W. Kelderman (Bora) a 6:16
7è A. Lutsenko (Astana) a 7:01
8è E. Mas (Movistar) a 7:11
9è G. Martin (Cofidis) a 7:58
10è P. Bilbao (Bahrain) a 10:59
11è M. Cattaneo (Quick Step) a 14:45
12è A. Paret Paintre (Ag2r) a 21:15
Regularitat
1r M. Cavendish (Deceun.) 279 punts
2n M. Matthews (BikeExchange) 207
3r J. Philipsen (Alpecin) 174
Muntanya
1r W. Poels (Bahrain) 74 punts
2n M. Woods (Israel) 66
3r N. Quintana (Arkéa) 64
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 62h07:18
2n J. Vingegaard (Jumbo) a 5:32
3r A. Paret Paintre (Ag2r) a 21:15
Equips
1r Bahrain-Victorious 187h10:05
2n Education First a 11:37
3r Ag2r Citroën a 26:21
M’han intentat atacar, però he respost bé a la calor i l’equip m’ha ajudat molt
Tadej Pogacar
líder de la general
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)