Ciclisme

El groc, desencadenat

Tadej Pogacar tanca els Pirineus amb la segona victòria en dos dies i demà passat arribarà a París amb Vingegaard i Carapaz segon i tercer

L’eslovè, millor jove, torna a arrodonir el triomf amb la classificació de la muntanya

Tadej Pogacar entrarà demà passat a París amb el mallot groc i, després del seu triomf ahir a Luz Ardiden, s’endurà també el de la muntanya a més dels joves. Ho farà, l’eslovè, per segon any i perquè ahir tancava la muntanya del seu segon Tour amb el seu tercer triomf d’etapa, el segon als Pirineus en dos dies. Ja va guanyar la primera contrarellotge i, desencadenat com va, no seria gens estrany que demà lligués també la darrera crono; que seria la tercera seguida en la cursa francesa des que el 19 de setembre de l’any passat feia història amb el triomf –1:21 sobre Tom Dumoulin– que li permetia superar Primoz Roglic i dur només el mallot de líder l’últim dia.

El segon Tour de Pogacar és el de la voracitat. Líder des de la primera etapa de muntanya, als Alps, el seu doble triomf als Pirineus confirma la seva superioritat enfront els superequips, el Jumbo i l’Ineos. Els neerlandesos, sense Roglic, acabaran amb mig equip i Jonas Vingegaard segon. Els anglesos, que sortien amb quatre candidats al groc –Thomas, Porte, Geoghegan Hart i Richard Carapaz–; amb l’equatorià tercer. I això perquè els dos millors darrere el groc els últims dies al Pirineu veien caure Rigoberto Uran al desè en la general –tercer dimecres.

Les mil i una

Els 129,7 quilòmetres amb els dos clàssics pirinencs hors categorie, Tormalet i Luz Ardiden, enllaçats als darrers 50 quilòmetres; van ser els de les mil batalles que, quan Pogacar va dir prou, van acabar amb l’eslovè acaparant-los tots amb un contraatac a 500 metres.

Matej Mohoric (Bahrain) i Julian Alaphilippe (Deceuninck), vencedors d’etapa aquest Tour, rodaven al davant al peu del Tormalet en el que seria l’inici d’un foc obert en què hi entraven, amb més o menys fortuna i sempre amb escassos marges, Miguel Ángel López (Movistar) o Nairo Quintana (Arkéa). El ritme dels Ineos seleccionava el grup –i eliminava Uran– mentre Wout Poels (Bahrain) i Michael Woods (Israel) es disputaven el que serien les engrunes de la muntanya al primer colós, que Latour coronava al davant. Kwiatkowski atrapava Gaudu a 9,5 quilòmetres del final i s’acabaven les aventures. Geoghegan Hart el rellevava fins que Rafal Majka (UAE) pujava l’aposta de Pogacar a poc més de 5 quilòmetres.

El groc es quedava sol a 3,3 i Carapaz, Vingegaard, Mas i Kuss –que es posava al davant– eren els únics en aguantar. El mallorquí ho intentaria i, un dia més –abans-d’ahir era Carapaz–, el contraatac acabava amb el groc a meta en solitari.

Etapa 18 (129,7 km)
1r T. Pogacar (UAE) 3h33:45
2n J. Vingegaard (Jumbo) a 0:02
3r R. Carapaz (Ineos) m. t.
4t E. Mas (Movistar) a 0:13
5è D. Martin (Israel) a 0:24
6è S. Kuss (Jumbo) a 0:30
7è S. Higuita (Education First) a 0:33
8è B. O’Connor (Ag2r) a 0:34 9è W. Kelderman (Bora) m.t.
General (3.068,2 km)
1r T. Pogacar (UAE) 75h00:02
2n J. Vingegaard (Jumbo) a 5:45
3r R. Carapaz (Ineos) a 5:51
4t B. O’Connor (Ag2r) a 8:18 5è W. Kelderman (Bora) a 8:50
6è E. Mas (Movistar) a 10:11
7è A. Lutsenko (Astana) a 11:22
8è G. Martin (Cofidis) a 12:46
9è P. Bilbao (Bahrain) a 13:48
10è R. Uran (Education First) a 16:25
Regularitat
1r M. Cavendish (Deceun.) 298 punts
2n M. Matthews (BikeExchange) 260
3r S. Colbrelli (Bahrain) 208
Muntanya
1r T. Pogacar (UAE) 107 punts
2n W. Poels (Bahrain) 88
3r J. Vingegaard (Jumbo) 82
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 71h26:27
2n J. Vingegaard (Jumbo) a 5:45
4t D. Gaudu (Groupama) a 18:42
Equips
1r Bahrain-Victorious 225h42:33
2n Education First a 40:30
3r Ineos Grenadiers a 1h09:16
Patrocini

Escorcoll nocturn de la policia francesa a l’hotel del Bahrain-Victorious

La fiscalia de Marsella investiga el Bahrain-Victorious per la suposada utilització de substàncies dopants, i per això 25 policies, en una operació a càrrec de l’Oficina Central de Lluita contra les Infraccions al Medi Ambient i la Salut Pública, van escorcollar l’equip al seu hotel la nit de dimecres a Lescar, a prop de Pau. El líder de la classificació per equips –Matej Mohoric i Dylan Teuns van guanyar la setena i vuitena etapa–, que tenia el portador del mallot de la muntanya –Wout Poels– i el desè en la general –Pello Bilbao, ara novè– confirmava que se’ls havia demanat material informàtic amb dades dels seus ciclistes i que van col·laborar amb la policia. Vladimir Miholjevic, director esportiu de l’equip, apuntava que la formació està compromesa al més alt nivell amb tots els requisits reglamentaris i que sempre hi ha col·laborat. L’equip, això sí, es queixava que l’entrada fos a les 22 h i que afectés la recuperació dels corredors. L’escorcoll hauria durat unes tres hores i mitja, segons diverses fonts.

La fiscalia, que té oberta la investigació des del 3 de juliol, quan feia una setmana que havia començat el Tour; ja va ordenar l’any passat una investigació per motius similars a l’Arkéa, quan la cursa estava als Alps. En l’escorcoll a l’hotel, a Meribel, s’hauria entrat a les habitacions de Nairo Quintana i el seu germà Dayer, que també corria. Un massatgista i un metge de l’equip francès van ser arrestats l’endemà que la cursa arribés a París i, al cap de 24 hores, alliberats sense càrrecs. Aquella investigació continua oberta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)