Somni segellat amb solvència

Waterpolo. Les catalanes de la selecció espanyola s’exhibeixen contra la Xina, malgrat un descens d’efectivitat en l’últim parcial amb el duel coll avall, i jugaran la semifinal contra Hongria

Espanya 11 Xina 7

ESPANYA:Laura Ester, Anni Espar (1), Bea Ortiz (2), Clara Espar, Pili Peña, Roser Tarragó (1) i Paula Leitón –equip inicial–, Irene González (1), Judith Forca (4), Maica García (1), Marta Bach (1) i Elena Ruiz.XINA:Yineng Shen, Xinyan Wang (1), Guannan Niu (2), Huan Wang (1), Zewen Deng (1 p.), Xiao Chen i Jing Zhang –equip inicial–, Xiaohan Mei, Dunhan Xiong (1), Ying Zhai, Yiwen Lu (1) i Danyi Zhang.PARCIALS:5-2, 4-3, 2-1 i 0-1.ÀRBITRES:Sébastien Dervieux (FRA) i Michael Soldenberg (EUA). Van amonestar a Miki Oca.

El waterpolo català, amb dotze representants de les tretze seleccionades i la madrilenya del Terrassa Pili Peña, es va exhibir ahir amb un triomf contundent contra la Xina per 11-7 (5-2, 4-3, 2-1 i 0-1) en els quarts de final dels Jocs i jugarà la semifinal contra Hongria, que va superar els Països Baixos per 11-14. L’equip estatal va derrotar les hongareses en les semifinals del mundial 2013 de Barcelona (13-12), en un dels precedents més rellevants. Seran les segones semifinals olímpiques del conjunt estatal, que va guanyar la plata a Londres 2012. El triomf es va basar en una defensa ben estructurada i agressiva que va deixar les asiàtiques en un esquifit 2/8 quan tenien una dona més a l’aigua, i en la rendibilització de les superioritats en els tres primers quarts –6/12 en el global, amb la majoria d’errors en el darrer acte– a partir de la selecció dels llançaments i de la fluïdesa en la circulació.

Surten motivades

El primer quart es podria definir com l’inici somiat. Una gran defensa, les aturades de Laura Ester i una eficiència mortífera al davant van plasmar una gran diferència entre totes dues seleccions. Bea Ortiz, Irene González, Roser Tarragó –enganyant la portera xinesa des del lateral quan simulava una passada–, Maica García –en una acció des de la boia– i Anni Espar –traient les teranyines de l’escaire– van materialitzar els gols. Des que Yiwen Lu va igualar el gol inicial d’Ortiz (1-1) es van acabar les alegries i la rereguarda de Miki Oca va tallar el bacallà.

En el segon quart, Espanya va replicar als bons llançaments exteriors de les xineses amb eficiència al davant, tant en les accions interiors com en les exteriors. Forca (2), Bach, i Ortiz van establir un contundent 9-5 abans d’arribar a la mitja part.

Dos gols meteòrics en l’inici del tercer acte de la clarivident Judit Forca, que havia fet 4/4 en llançaments, van acabar de trencar el partit (11-5). La Xina, amb les seves millors llançadores ben tapades, estava ofuscada en atac davant el rigor i la intensitat de la defensa que tenia al davant.

Les asiàtiques, amb el mític Chava Gómez a la banqueta en qualitat de segon entrenador, van sortir esperitades amb un parcial de 0-2 en l’últim quart (11-7), en una fase en què el conjunt de Miki Oca no veia porteria. Fins al punt que Anni Espar, sola en un contraatac, no va poder batre la porteria rival. De fet, Espanya no va marcar en tot el parcial, una sensació final una mica estranya, contraposada amb l’accés a la lluita per les medalles. Malgrat el dèficit puntual, l’equip va serrar les dents en defensa amb Ester inspirada sota els pals i va segellar el triomf sense patiments. Una victòria que treu l’espina de la derrota de fa cinc anys a Rio en l’encreuament de quarts contra Rússia.

LA PROTAGONISTA

Fa cinc anys ens vam quedar fora i no volíem que es tornés a repetir. Hem sortit a guanyar amb força des del minut 1