Handbol

El podi és el seu hàbitat

Handbol. El tècnic sarrianenc Jordi Ribera ha portat la selecció espanyola a guanyar una medalla en cinc dels sets grans campionats en què l’ha dirigit, els quatre últims consecutius

La medalla de plata de la selecció espanyola en el campionat d’Europa que acaba de finalitzar és una plaça de podi més en el palmarès del seleccionador estatal Jordi Ribera (Sarrià de Ter, 58 anys) des que es va fer càrrec del combinat estatal el setembre del 2016. Des de llavors ha dirigit Espanya en set grans campionats –uns Jocs Olímpics, tres mundials i tres europeus– en sis anys i ha fet que l’equip pugés al podi en cinc ocasions, amb dos títols europeus (2018 i 2020). Aquestes cinc places de podi, les quatre darreres consecutives, del conjunt estatal dirigit per Jordi Ribera són molt destacades i posen en evidència que la selecció espanyola s’ha instal·lat a l’elit mundial, s’hi està mantenint i és competitiva en cada campionat, per no dir en cada partit.

La selecció espanyola ja havia aconseguit grans èxits abans de l’arribada del tècnic sarrianenc a la banqueta. Les primeres places de podi d’Espanya en els tres grans campionats van ser l’any 1996, i fins l’estiu del 2016, es van disputar 27 grans campionats i el combinat estatal va aconseguir 12 medalles; entre aquests triomfs destaquen els dos títols mundials que va guanyar els anys 2005 i 2013.

També amb el Brasil

Quan Jordi Ribera va arribar a la selecció estatal tenia experiència com a seleccionador, ja que havia dirigit l’Argentina els anys 2004 i 2005, i havia estat el tècnic de la selecció del Brasil en dues etapes, del 2005 al 2008 i del 2012 al 2016. Amb el conjunt brasiler l’entrenador de Sarrià de Ter va estar en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro l’estiu del 2016 i davant el seu públic el Brasil va arribar als quarts de final i va acabar setè, el seu millor resultat en les sis participacions en uns Jocs. El costum de Jordi Ribera de portar les seves seleccions al podi ja el va iniciar amb el combinat brasiler, amb el qual va guanyar dos Jocs Panamericans (2007 i 2015), tres campionats panamericans (2006, 2008 i 2016) i un campionat sud-americà (2014), a més d’assolir la medalla de plata en un altre campionat panamericà (2014).

Canvi generacional

El darrer gran èxit de la selecció espanyola i de Jordi Ribera, la plata en l’europeu, ha arribat en ple procés de canvi generacional a l’equip. Després dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 disputats el 2021, diferents jugadors es van retirar, com ara el capità Raúl Entrerríos, o van deixar la selecció. En aquest europeu hi va haver cinc jugadors que van debutar en un gran campionat i van tenir una actuació destacada, com per exemple Ian Tarrafeta, Agustín Casado o Iñaki Peciña. La primera convocatòria de la selecció espanyola de Jordi Ribera va ser per disputar dos partits el novembre del 2016 que eren de qualificació per a l’europeu del 2018. En la llista de setze convocats ja hi havia set jugadors que han estat en aquest campionat d’Europa.

LA DADA

5
medalles
ha aconseguit la selecció espanyola en els set grans campionats en què Jordi Ribera l’ha dirigit
2017
Mundial de França
2018
Europeu de Croàcia
1r
2019
Mundial d’Alemanya i Dinamarca
2020
Europeu Àustria, Noruega i Suècia
1r
2021
Mundial d’Egipte
3r
Jocs Olímpics Tòquio 2020
3r
2022
Europeu d’Hongria i Eslovàquia
2n
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)