Ciclisme

Tom Pidcock afageix Aup d’Uès al seu brillant palmarès

Els atacs de Pogacar a Vingegaard, sense èxit per a l’eslovè

Tom Pidcock (Ineos) és el vencedor de laque havia de ser l’etapa reina del Tour, la dotzena, amb inici a Briançon i final a Uès, després de 165,1 quilòmetres i tres ports Hors Categorie: Galibier (coronat a 132 km), Croix de Fer (54,6) i Aup d’Uès (arribada). L’actual campió del món de ciclocròs i campió olímpic d’XCO, nascut el 30 de juliol de 1999, debuta al Tour i era el més fort d’una escapada en la què aconseguia entrar baixant el primer gran port i feia en solitari els últims 10,6 quilòmetres del port alpí més mític del Tour.

Anthony Pérez (Cofidis) liderava la cursa en solitari pujant el primer dels tres colossos, per la vessant menys dura –ahir els corredors hi accedien des del Télégraphe (1a)–, i coronava amb 25 segons de marge respecte Louis Meintjes (Intermarché), Neilson Powless (EF Education) i Giulio Ciccone (Trek). Nelson Oliveira (Movistar), Kobe Goossens (Intermarché) i Sebastian Schönberger (B&B) i a 50, Matîs Louvel (Arkéa) a 1:30 i Chris Froome (Israel) a 1:40, amb el pilot estirat per Wout van Aert (Jumbo) a 2:00.

Onzè en la general a 11:12 de Vingegaard, Tom Pidcock (Ineos), marxava baixant en solitari amb una gran demostració de qualitats tècniques i, superant Louvel, s’enduia el quatre cops campió del Tour amb ell. L’anglès recuperava 1:40 en la baixada i, quan ell i Froomey agafaven el cap de cursa, la fuga era de nou unitats amb 4:30 sobre el pilot.

La diferència a l’inici de la Croix de Fer era de 6:50 i s’estabilitzaria en 7 fins que Pidcock enduria el ritme a 5 km per coronar, mentre per part del Jumbo era Nathan van Hooydonck, sense ser un especialista en la muntanya, qui seleccionava el pilot al darrera. Pidcock, Froome, Meintjes, Powless i Ciccone, l’italià primer, coronaven amb menys de 5 minuts i, a l’inici d’Aup d’Uès, els cinc escapats començaven amb poc més de 6.

Pidcock a menys d’11 km per acabar aconseguia quedar-se sol al davant i era Meintjes qui el seguia uns metres, com Froome al sud-africà. Steven Kruijswijk agafava el relleu del líder de la regularitat al pilot. Bardet, segon en la general, es despenjava quan a 6 quilòmetres era Sepp Kuss qui conduïa el que quedava de pilot, ja sense Kruijswijk ni Roglic. Eren cinc homes i Pogacar seguia la roda del líder, seguit de Thomas i Mas.

Pogi marxava amb Vingegaard enganxat a la seva roda, a 4 quilòmetres. Després d’un segon intent de l’eslovè, el danès es posava al davant i Thomas els atrapava. Fins i tot Mas i Kuss, que tornava a posar-se al davant.

Pidcock tenia 37 segons de marge respecte Meintjes, a 2 quilòmetres –48 a meta–, mentre Pogacar ho intentava de nou amb molta força i, de nou, sense èxit. Froome arribava tercer a 2:06 i el grup del líder, a 3:20 en el darrer intent del campió de les dues darreres edicions mirant de deixar el mallot groc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)