Ciclisme

La transició danesa

Mads Pedersen signa el tercer triomf en quatre dies per al ciclisme escandinau després de coronar una llarga escapada en una jornada propícia per als rodadors al Tour

Jonas Vindegaard estalvia energia amb vista a una etapa que no l’afavoreix

Superats els dos gegants dels Alps, la tretzena etapa del recorregut del Tour estava marcada com una jornada propícia per als rodadors i el desenllaç no va decebre les expectatives. Mads Pedersen (Trek-Segafredo), campió del món el 2019, va ser el més fort de la llarga escapada del dia, formada en el quilòmetre 51 i integrada inicialment per set grans noms del pilot. Tot i els esforços de diversos equips, no van poder neutralitzar la fuga ni evitar el tercer triomf danès en les quatre últimes jornades del Tour. Amb Wout van Aert (Jumbo) al capdavant, el gran grup va cedir 5:45, però no hi va haver canvis en les places d’honor de la general, amb el danès Jonas Vindegaard (Jumbo) com a líder amb 2:22 de renda respecte de l’eslovè Tadej Pogacar (UAE).

Pedersen va aplanar el camí de la victòria amb un atac en els dotze últims quilòmetres, quan el grup perseguidor ja havia desistit d’atrapar els escapats. El campió danès es va desfer de tres dels companys d’aventura: Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar Team) i Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), doble campió del món de contrarellotge. Molt abans, ja s’havia quedat despenjat el jove nord-americà Quinn Simmons, també del Trek-Segafredo. Nomes el britànic Fred Wright (Bahrain Victorious) i el quebequès Hugo Houle (Israel-Premier Tech) van poder mantenir el ritme de Pedersen, però amb prou feines van poder respondre quan l’escandinau va fer un últim cop de pedal a 300 metres de l’arribada a Saint-Étienne.

El recorregut trencacames –es coronaven dos ports de tercera i un de segona– va afavorir que el grup de fugats consolidessin l’avantatge per sobre dels dos minuts. També hi va ajudar, i molt, una caiguda en un revolt molt tancat en la qual es van veure implicats alguns components del Lotto-Soudal, entre ells Caleb Ewan, un dels més actius a l’hora d’estirar del pilot. L’australià, amb el genoll esquerre molt malmès, va necessitar més de dos minuts per tornar a reprendre la marxa, tot i que a la llarga es va acabar despenjant del gran grup. Amb el Lotto curt d’efectius, els components de l’Alpecin-Deceuninck i el Quick-Step Alpha Vinyil van prendre el relleu al capdavant del pilot, però va ser el Bike Exhange-Jayco el que va empènyer amb més determinació i va escurçar diferències amb els escapats, que ja havien aconseguit més de tres minuts i mig de renda al pas pel cim de Saint-Romain, de tercera categoria i a poc més de 40 km per a la meta. Tot i la retallada, el gran grup acabaria desistint davant la proximitat de l’arribada i que les diferències ja no baixaven dels dos minuts.

Especialista en clàssiques, amb triomfs a Gante Wewelgem i Kuurne Brusel·les, Mads Pedersen va signar el 24è triomf de la seva carrera, el sisè del curs i el primer en l’any de la seva estrena al Tour. “És increïble obtenir, per fi, una victòria en el Tour. Sabia que estava en molt bona forma, però vaig perdre algunes oportunitats durant la primera setmana. En les dues últimes setmanes no hi ha gaire oportunitats per corredors com jo, així que he aprofitat la que he tingut per obtenir la meva recompensa, una fita meravellosa per a mi i per a l’equip”, va rematar el protagonista del dia.

ELS PROTAGONISTES

Pensava que era un error ser a la fuga perquè només teníem dos minuts de diferència, però ha pagat la pena
Mads Pedersen
Volíem estalviar el màxim d’energia possible perquè el final de l’etapa de dissabte no m’afavoreix
Jonas Vingegaard
Etapa 13 (192,6 km)
1r M. Pedersen (Treck) 4h13:03
2n F. Wright (Bahrain) m.t.
3r H. Houle (Israel) m.t.
4t S. Küng (Groupama) a 0:30
5è M. Jorgenson (Movistar) m.t.
6è F. Ganna (INEOS) a 0:32
7è W. van Aert (Jumbo-Visma) a 5:45
8è F. Sénéchal (Quck-Step) m.t.
9è L. Mozzato (B&B Hotels) m.t.
10è A. Pasqualon (Intermarché) m.t.
12è T. Pogacar (UAE) m.t.
19è J. Vingegaard (Jumbo) m.t.
104è M. Soler (UAE) a 6:36
General (2152,8 km)
1r J. Vingegaard (Jumbo) 50h47:34
2n T. Pogacar (UAE) a 2:22
3r G. Thomas (Ineos) a 2:26
4t R.Bardet (DSM) a 2:35
5è A. Yates (Ineos) a 3:44
6è N. Quintana (Arkeo) a 3:58
7è D. Gaudu (Groupama) a 4:07
8è T. Pidcock (Ineos) a 7:39
9è E. Mas (Movistar) a 9:32
10è A. Vlasov (Bora) a 10:06
11è A. Lutsenko (Astana) a 10:33
12è S. Kruijswijk (Jumbo) a 14:50
13è L. Meintjes (Intermarché) a 15:46
64è M. Soler (UAE) a 1h32:39
Muntanya
1r S. Geschke (Cofidis) 43 punts
2n L. Meintjes (Intermarche) 39
3r J. Vingegaard (Intermarché) 36
Regularitat
1r W. van Aert (Jumbo) 333 punts
2n T. Pogacar (UAE) 164
3r F. Jakobsen (Quic-Step) 155
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 50h49:56
2n T. Pidcock (Ineos) a 5:17
3r B. McNulty (UAE) a 54:11
Equips
1r Ineos-Grenadiers 152h21:50
2n Jumbo-Visma a 20:59
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)