Ciclisme

Sierra Nevada corona Arensman i Evenepoel en la Vuelta

Thymen Arensman (DSM) és el guanyador de la quinzena etapa de la Vuelta, amb 152,6 km de Martos a Sierra Nevada, amb final a Hoya de la Mora (2.512 m d’altitud) i després de 19,3 quilòmetres d’ascensió en un port hors categorie, que començava amb Marc Soler liderant la cursa en solitari fins que el neerlandès el superava a 6,5 per acabar una ascensió amb atacs quan la carretera s’obria i hi havia vent a favor. Remco Evenepoel, l’endemà de tenir un mal dia, ha gestionat molt bé els esforços i el Quick-Step ha procurat que tingués homes al seu voltant malgrat l’estratègia dels Jumbo, molt agressiva fins l’últim port quan Primoz Roglic semblava no tenir forces com ahir quan treia quasi un minut al líder fins que atacava a 2 quilòmetres i li treia 15 segons.

Vint-i-vuit

Hugh Carthy (EF Education), Rohan Dennis (Jumbo) i Vincenzo Nibali (Astana) eren els supervivents d’un primer intent d’escapada, sempre amb el pilot a menys de mig minut i amb constants salts de candidats a entrar en la fuga, com Richard Crapaz (Ineos), Marc Soler (UAE) i David de la Cruz (Astana). El vilanoví i el sabadellenc formaven part d’un grup de 28 des del quilòmetre 20, que començaven el Port del Castillo (3a) amb 2:25. Evenepoel tenia Fausto Masnada i Louis Vervaeke al davant, mentre Roglic comptava amb Rohan Dennis i Sam Oomen.

Tercera

Thymen Arensman (DSM) era el millor en la general al davant, onzè a 9:14. Jay Vine (Alpecin) coronava primer el port de 3a i ampliava el seu avantatge en la classificació de la muntanya, amb 43 punts pels 26 que duia Carapaz. El grup dels favorits arribava a dalt amb 4:14.

Lawson Craddock (BikeExchange) saltava de la fuga a 78 km pel final i quan havien passat dues hores –43,4 km/h de mitjana– el seu marge eren 52 segons sobre la resta d’escapats i 6:30 respecte el pilot, que estirava l’Ag2R per defensar el desè lloc en la general de Ben O’Connor. Mads Pedersen (Trek) era segon en l’esprint a Granada, primer dels perseguidors del nord-americà.

Primera

L’Alt del Purche (1a, de 9,1 km amb rampes de fins el 15% i mitjanes del 7,6, es coronava a 42,4 i al seu inici Craddock tenia 4:10 just en el moment que una acceleració dels Jumbo deixava Evenepoel sol, amb els dos companys al davant. Vine aconseguia atrapar el cap de cursa i superar-lo a pocs metres per arribar a dalt. Els dos eren atrapats pels supervivents de la fuga, inclosos els dos catalans, a 27 km per formar un grup de 10 mentre Tao Geoghegan Hart (Ineos) havia fet un moviment amenaçador en el pilot, que comandava Robert Gesink (Jumbo). Dennis i Oomen ja estaven amb Roglic en els quilòmetres previs al tret de sortida de l’últim port.

Especial

Els escapats començaven amb Marc Soler sol al davant amb 3:24 respecte els homes de la general. Harper treballava per Roglic, amb Evenepoel a roda, en les rampes més dures del port, mentre Soler treia més de mig minut als perseguidors i 3 al mallot vermell, que tenia la situació controlada quan el seu rival més perillós es quedava sol. L’eslovè es deixava caure en el grup que ja era de cinc –el vermell, López, Mas i O’Connor– i que tenia Soler a 2:35.

Louis Vervaeke (Quick-Step) s’afegia al grup del seu cap de files, a 15 km i amb el vilanoví a 2:20, que seguia a la seva. Darrera, Carapaz duia Carlos Rodríguez (Ineos) i Juan Ayuso (UAE) quart i cinquè a la general. Joao Almeida (UAE), setè, els atrapava.

Vent a favor

Miguel Ángel López, sisè a 6:02 i vencedor a Sierra Nevada el 2017, atacava a 11 km i poc després era Enric Mas qui deixava el grup d’Evenepoel. Superman enllaçava amb David de la Cruz, mentre Soler tenia els perseguidors amb Jay Vine a 1:05. Evenepoel ja estava sol, amb O’Connor i Roglic a roda. López feia ajustar el ritme a de la Cruz, amb 25 segons sobre el líder i amb Mas a roda dels dos Astana.

L’altitud

Arensman es llançava cap a Soler, que aprofitava per recuperar forces quan ja s’havia superat la barrera dels 2.000 m d’altitud. El neerlandès del DSM (1999) deixava Soler molt fàcilment a l’altura de la base de l’estació d’esquí, el lloc on David de la Cruz acabava la seva tasca. Roglic atacava Evenepoel a dos quilòmetres, amb O’Connor a roda, i li treia 15 segons al belga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)