Atletisme

Sofia Santacreu es fa d’or altre cop a Jerusalem

Atletisme. Europeu sub 20. La catalana de 17 anys domina els 10.000 metres marxa i estableix el rècord estatal sub 18 amb 45:59.76

La catalana de 17 anys Sofia Santacreu (Joventut Atlètica Sabadell) va guanyar de manera brillant la medalla d’or en la prova dels 10.000 metres marxa de l’europeu sub 20 de Jerusalem amb un temps de 45:59.76: rècord d’Espanya sub 18, millor marca mundial sub 18 de l’any i segona millor marca sub 20 del 2023. La barcelonina va ser l’any passat campiona d’Europa sub 18 dels 5.000 metres marxa precisament a la mateixa pista on ahir va guanyar l’or. El podi el van completar la italiana Giulia Gabriele (46:56.73) i la francesa Anne Delahaie (47:11.09 ).

En el campionat estatal disputat a Las Mestas (Gijón) va polvoritzar de gairebé quinze segons, amb un registre de 22:14.91, el rècord de la distància, que tenia en aquesta categoria des de feia 31 anys la catalana i medallista olímpica Maria Vasco, tot un referent de la disciplina. La participació catalana en la cursa l’ha completat l’atleta de Banyeres del Penedès Griselda Serret, sisena i amb marca personal amb 48:14. Santacreu va atacar imposant un ritme constant i sense estrebades quan s’havien disputat 5.000 metres i cap rival la va poder seguir.

L’olesana Daniela Fernández, per la seva banda, va fer un llançament de 50.02 metres en la qualificació de disc, i competirà avui en la final. Un altre català, el vallenc Aleix Vives, va acabar onzè en la final dels 3.000 metres obstacles, amb 8:53.62.

Assessorada des de Barcelona

Nascuda al barri del Poblenou, Santacreu es va iniciar en el món de la marxa per casualitat, quan una lesió la va apartar de la modalitat de les tanques. El seu tècnic és Sergio Ezquerro, que no s’ha pogut desplaçar a Jerusalem perquè la seva dona està embarassada, i que va seguir la cursa i va donar les indicacions a la seva atleta a través del WhatsApp, amb la col·laboració del seleccionador Santiago Pérez.