Destronat a Eindhoven

Waterpolo. Campió europeu en les dues últimes edicions, l’equip espanyol torna a topar amb els Països Baixos, que fa mig any ja el va privar de l’or mundial

Espanya 7 Països Baixos 8

ESPANYA:Terré; Piralkova, Espar (1), Ortiz (2), Nona, Crespí, E. Ruiz (1), Peña, Forca (1), Camus, Maica (1), Leitón (1) i Ester.PAÏSOS BAIXOS:Aarts; Wolves, Sleeking, Van der Sloot (2), Keuning, Van de Kraats (1), B. Rogge (1), Sevehich (1), Joustra (2), L. Rogge (1), Moolhuijzen, Ten Broek i Van den DolbbelsteenPARCIALS:2-1, 1-4, 2-1 i 2-2.

La selecció dels Països Baixos, com fa mig any en la final del mundial de Fukuoka, es va tornar a interposar en el camí de l’equip espanyol i el va privar d’assolir el seu quart tron europeu, tercer de consecutiu. Amb el suport dels 3.000 aficionats que omplien la piscina d’Eindhoven, l’equip neerlandès va segellar la seva sisena corona després d’una final molt anivellada, que es va resoldre amb un gol de rebot a 6 segons pel desenllaç. En la catorzena superioritat oranje –el conjunt espanyol en va tenir sis menys–, Bente Rogge va xutar al pal i la pilota va entrar a porteria després de colpejar l’esquena de Martina Terré. Aquí s’esvaïen les esperances del conjunt de Miki Oca, que va començar amb molt bon peu (2-1), però que a partir del segon quart va anar sempre a remolc de les neerlandeses.

El seleccionador espanyol va tornar a confiar en les mateixes 13 jugadores de la semifinal –11 catalanes i dues madrilenyes–, mentre que Evangelos Doudesis també va repetir convocatòria amb sis jugadores que competeixen en clubs catalans. Pel que fa als títols individuals, Laura Aarts, de l’Assolim Mataró, va ser escollida millor portera i Bea Ortiz, de l’Astralpool Sabadell, jugadora més valuosa.

Judith Forca va deixar el seu segell només de començar per superar Laura Aarts en un contraatac. Martina Terré, en la línia de la semifinal, continuava amb grans intervencions sota els pals. L’equip espanyol feia bons replegaments en defensa i en atac va ampliar la renda gràcies a un xut ajustat al pal d’Anni Espar. El conjunt oranje va replicar amb un gol de penal de Simone van de Kraats amb què es va arribar al final del primer quart (2-1). L’equip local va ajustar la defensa, va saber connectar amb la línia de 2 metres i amb dos gols consecutius de Kitty Joustra des de la boia va capgirar el resultat (2-3). Bea Ortiz va trencar la sequera hispana, però les neerlandeses es van embalar i van arribar al descans llarg amb avantatge després de dos gols més, signats per Sabrina van der Sloot, en superioritat, i Vivian Sevenich, en transició (3-5).

En la segona part, la selecció espanyola va despertar amb un gran gol des de l’arc d’Elena Ruiz i una aturada de Terré d’un penal executat per Van de Kraats. Ortiz va tornar a exercir de desembussadora per igualar el duel (5-5) en una fase en què Espanya es va saber defensar molt bé de les nombroses inferioritats. Lieke Rogge, abans d’entrar al quart decisiu, va tornar a donar avantatge a les neerlandeses (5-6). La final no tenia treva. Paula Leitón, de revers, va marcar per fi el primer gol espanyol des de la boia per tornar a restablir l’equilibri. La diferència entre les exclusions locals i visitants (12 i 7) era evident i els Països Baixos, amb Van der Sloot com a protagonista, van aprofitar la dotzena per signar el 6-7. El conjunt de Miki Oca va replicar immediatament amb un gol de Maica després d’una bona connexió amb Bea Ortiz. El marcador ja no es va moure fins a la desafortunada acció final de Bonne Rogge.

Bronze per a Grècia

En la pugna pel bronze, la selecció grega va superar Itàlia (7-6) i de retruc va segellar el bitllet per als Jocs Olímpics de París.

LES REACCIONS

L’equip ha rendit a molt bon nivell, però ens ha faltat trobar espais davant la defensa del nostre joc interior
Miki Oca

A Zagreb, semifinal contra Itàlia

En aquest europeu a dues bandes avui serà el torn de la selecció masculina, que afronta la semifinal de Zagreb contra Itàlia (16.30 h, per TdP) amb la satisfacció d’haver segellat un altre gran campionat entre els quatre primers, en plena lluita per les medalles. El conjunt de David Martín mirarà de fer un pas endavant aquesta tarda per accedir a la final i lluitar per l’únic gran títol que falta al seu palmarès. En la fase de grups, l’equip transalpí va perdre clarament contra Hongria (10-5), però va resoldre l’eliminatòria de quarts contra Montenegro amb molta solvència (14-8). Edoardo di Somma, Andrea Fondelli i Francesco di Fulvio són alguns dels referents ofensius d’Itàlia, que compta amb el veterà Marco del Lungo sota els pals. La segona semifinal enfrontarà Croàcia contra Hongria (18.30 h) en la repetició de la final del 2022.