Vela

ESPORTS

Mor Chema Benavides, un dels pares de la Christmas Race de Palamós

Va ser l’entrenador de Natàlia Via-Dufresne i Sandra Azón, plata en els Jocs Olímpics d’Atenes

L’antic regatista i entrenador Chema Benavides Alcíbar (Elgoibar, 1945), un dels pares de la històrica Christmas Race de Palamós, va morir divendres passat a Sant Sebastià als 79 anys, segons ha informat la Federació Espanyola de Vela. Benavides, conegut també com “El velas” va crear als anys setanta al costat de Paul Maes la regata internacional de Palamós, que amb el temps s’ha convertit en una referència de la vela olímpica mundial.

Benavides va ser director i comitè de regates en moltes de les primeres edicions de la prova. Als anys vuitanta va passar a ser tècnic de l’escola de la federació espanyola de vela a Palamós, que es va convertir en molts anys en la seva primera ciutat. Al Baix Empordà hi va créixer la seva filla, Mar Benavides, ara una reconeguda oceanògrafa.

Va ser un entrenador decisiu en l’escola de vela palamosina que va idear Miquel Company. Van passar per les seves mans alguns dels primers grans campions de la federació espanyola, com Alejandro Abascal o José Luis Doreste. Ell mateix va ser un gran competidor. Va participar en els Jocs del Olímmpics 1976 a Montreal amb Abascal en la classe Flying Dutchman (setens) i als del 1980 a Moscou en la classe Star amb Antonio Gorostegui (setens), a banda de ser onze vegades campió d’’Espanya i assaborir una medalla de plata als Jocs Mediterranis del 1975.

Com entrenador va ser un home clau en l’evolució de la vela olímpica a Catalunya. Després de treballar un temps per la federació portuguesa, el 2001 va tornar a la federació espanyola i va preparar l’equip que formaven en 470 Natàlia Via-Dufresne i Sandra Azón, que van ser plata als Jocs Olímpics d’Atenes.

El 2007 es va incorporar a la Fundació Navegació Oceànica Barcelona, on va ser el director de la primera edició de la Barcelona World Race, la volta al món amb dos tripulants. Quan va deixar la direcció d’una prova pionera en la navegació intercontinental, es va retirar a Guipúscoa. És autor del llibre “Metodologia de l’entrenament de vela” l costat de Luis Jiménez i Juan Pardo. En solitari va publicar “En els grans bancs de Terranova”, sobre la pesca en aquella zona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)