Ciclisme

Tadej Pogacar enllesteix el Giro en l’etapa reina

Nairo Quintana és segon i Geraint Thomas perd 3:01 més en la general

Tadej Pogacar és el guanyador de l’etapa reina del Giro, la més llarga i amb més desnivell: 222 quilòmetres i 5.4000 m D + amb cinc ports els tres últims dels quals de 1a categoria: Mortirolo (12,6 km al 7,6% i rampes del 16), Foscagno (14,6 al 6,5 i 12) i Mottolino (4,7 al 7,6 amb els 2 últims al 10 i màximes del 19) coronat a 500 de meta, a Livigno. Quart triomf en el seu debut a la cursa, 74è com a professional 18è en les grans voltes amb els 3 de la Vuelta i els 11 al Tour –té 5 monuments. 6:42 és l’avantatge que té l’eslovè en la general a manca d’una setmana de ser coronat rosa. “És un dels millors dies, gairebé un dels millors de la meva carrera amb un recorregut preciós i l’equip fent una feina increïble. He decidit atacar i guanyar a Livigno, que és un dels meus llocs preferits d’Itàlia” afirmava a meta.

Una gentada

Davide Ballerini (Astana) i Tobias Bayer (Alpecin) eren 2 dels 6 supervivents de la primera escapada del dia –inicialment la formaven 72 homes entre els quals velocistes com Caleb Ewan (Jayco)– al peu del primer colós, que es pujava pel lloc menys habitual i es coronava a 67. Just al darrera a menys d’un minut venia un nombrós grup de 50 homes que en tenien més de 4 minuts respecte el pilot amb els homes de la general. Els Ineos tenien Tobias Foss i Jhonatan Narvaez i altres noms importants, amb l’objectiu de disputar l’etapa, eren Juanpe Lopez (Lidl), Nairo Quintana i Pelayo Sanchez (Movistar), Julian Alaphilippe (Soudal), Chris Hamilton (DSM) o Alessandro De Marchi (Jayco). Michael Storer (Tudor) era el millor en la general a 9 minuts.

El també italià Nicola Conci (Alpecin) atrapava els dos del davant a 500 metres, amb el grup perseguidor esmicolat, però era Ballerini qui coronava primer i sumava els 40 punts, que amb 64 a la classificació de la muntanya el deixaven tercer a 40 de Tadej Pogacar – Simon Geschke (Cofidis) segon i portador del blau–, el grup del qual arribava a 4:20.

Per eliminació

17 homes formaven el grup capdavanter acabat el descens, ja per sota els 4 minuts de diferència i, havent perdut unitats i pujant el Pas de Foscagno, Georg Steinhauser (EF) se n’anava sol a 22,2 quilòmetres per acabar. Quintana en solitari se n’anava a buscar l’alemany, que a 15 km li treia mig minut i 3:00 al mallot rosa amb sis supervivents de la fuga intercalats.

El colombià l’atrapava a 13,1 quan Tadej Pogacar a 15 ja havia deixat el grup d’aspirants a discutir-li la general. L’eslovè de seguida atrapava els corredors que tenia al davant i quan Quintana ja estava sol, a 12 km, el rosa baixava del minut i mig de diferència i ja li treia un minut a Geraint Thomas. Nairoman coronava el penúltim port amb menys d’un minut respecte Pougi que després del petit descens es situava a 19 segons a manca de 3 quilòmetres i es situava al davant tot just superada la pancarta dels 2 quilòmetres. El campió fa 10 anys entrava a 29 segons i els més immediats perseguidors en la general cedien 3:01.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)