Més esport

ATLETISME

Més que un mundial per a José Ríos

L'atleta maresmenc, amb 36 anys, podria aclarir el seu futur després de la mitja marató de Nanning

L'objectiu és fer marca personal (1h03:11) i poder aconseguir la beca de la federació

El maresmenc José Ríos (CA Manresa) s'aferra al mundial de mitja marató, que es disputa demà –aquesta matinada hora catalana– a la població xinesa de Nanning, per aclarir el seu futur en l'atletisme. El fondista català bromejava a final d'estiu dient que hauria de fer els exàmens de recuperació al setembre, perquè no havia fet els deures quan tocava. Ríos es referia a la seva retirada en la marató de l'europeu de Barcelona, per culpa d'una lesió, mentre que les proves de revàlida suposaven el campionat estatal de 10 km en ruta i el de mitja marató. El cert és que l'abandonament a la capital catalana va ser un cop molt fort per al corredor de Premià de Dalt, que tenia aquest repte subratllat a l'agenda des de feia diverses temporades. Amb 36 anys i un parell d'operacions el 2009, Ríos havia abocat moltes esperances en un campionat que podia suposar la consagració de la seva carrera esportiva. Una lesió a l'abductor, però, va frustrar totes aquestes il·lusions. Tot i el desencís, Ríos no va pensar mai en la retirada: «En aquests moments durs s'ha de tenir el cap fred, i jo vaig apostar per continuar i només tres dies després ja vaig marxar a Sòria per fer-hi una concentració i reprendre els entrenaments.»

La perseverança del recordista català de marató va tenir el seu premi i el mes de setembre va assolir el títol de 10 km en ruta a Còrdova i el de mitja marató a Sagunt, que li han acabat obrint les portes al mundial de l'especialitat. L'objectiu de Ríos a Nanning és claríssim; rebaixar la seva marca personal (1h03:11), aconseguida l'any passat a Granollers. L'atleta resident a la Roca intentarà baixar d'1h03, un registre que li permetria obtenir una de les beques que reparteix la federació espanyola. Un factor determinant a l'hora de decidir la seva continuïtat o no com a atleta d'elit. El que és tota una incògnita és la posició que podria ocupar amb un registre al voltant d'1h03. «El 2008 Nacho Cáceres va acabar quinzè amb 1h04:38 i amb aquesta mateixa marca l'any passat hauria ocupat la 49a posició. Les condicions meteorològiques hi poden tenir molt a veure. A Nanning aquests dies hi ha temperatures al voltant dels 21 graus, però amb una humitat del 90%», apunta Ríos.

La gran referència del campionat és l'eritreu Zersenay Tadesse, que aspira a un cinquè títol. Com passa en el mundial de cros, aquesta competició és territori restringit per als corredors africans. Aquesta hegemonia i el cada vegada menor interès que hi dediquen els atletes europeus podrien acabar provocant la desaparició del campionat.


El fondista maresmenc tem

la humitat de la població xinesa,

que arriba al 90%

Èxits en la faceta d'entrenador

Independentment del trajecte que prengui la carrera atlètica de José Ríos després del mundial de mitja marató, el fondista maresmenc ja està treballant pel seu futur i va ampliant la seva quota de deixebles en la faceta d'entrenador. El curs passat entrenava la seva companya Gema Barrachina, que va competir en els 5.000 m de l'europeu de Barcelona, i Azucena Díaz, que serà l'única representant femenina de la selecció estatal en el mundial de mitja marató. Aquest curs s'ha afegit al grup l'andalús Dani Pérez, que acredita 8:46 en els 3.000 m obstacles. «Moralment, el fet que els atletes que entreno aconsegueixin bons resultats també ajuda per passar els mals moments», destaca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)