Més esport

opinió

raimon arjona (*)

L'assetjament als practicants de bicitrial

El cas Dani Comas, vetat per la Federació Catalana de Ciclisme (FCC) i la Real Federación Española de Ciclismo (RFEC) per haver participat al campionat del món de bicitrial amb la selecció catalana, ha acabat fent pública la situació d'assetjament sistemàtic que des de ja fa anys estan patint tots els esportistes que participen en competicions de bicitrial.

Des que l'esport del trial en bicicleta va decidir emprendre el seu propi camí l'any 1992, al marge de RFEC, la relació amb tots els seus presidents, tant de la RFEC com de la FCC, ha estat correcta i amb signes de cert acostament. Fins i tot l'any 2004 es va convocar un campionat en el qual s'acceptaven ambdues llicències indistintament.

Des de ja fa uns anys, el Sr. Daniel Parramon, vinculat molt estretament a la FCC a través de l'empresa Trialsport (organitzadora la majoria de proves del calendari de la FCC) i membre de la RFEC i l'UCI, està fent allò impossible per impedir que el bicitrial desenvolupi la seva tasca i el seu calendari, amb el vistiplau de l'esmentada federació. Va començar intentant boicotejar algunes proves del calendari, esgrimint falsos arguments tals com «proves il·legals», «sense assegurança», etcètera. Veient que així no aconseguia res, va començar, conjuntament amb la FCC, un atac directe als pilots que participen en ambdós esports: bicitrial i trial UCI. Aquests pilots van rebre cartes «convidant-los» a no participar en proves de bicitrial, sota amenaça de no poder accedir a premis ARC o beques per entrar a centres d'alt rendiment. Aquestes cartes no han estat ben rebudes per aquests pilots, que veuen coartada la seva legítima llibertat de participar i competir on els plagui.

D'altra banda, els pilots que accedeixen a aquests centres d'alt rendiment són obligats a signar un document en el qual es comprometen a no participar en cap prova o esdeveniment organitzat per la BAC, la BUE o la BIU, organitzacions legals de bicitrial. Existeixen casos documentats en què es detalla que la FCC ha complert les amenaces, excloent alguns esportistes dels programes ARC, programes que no són organitzats ni subvencionats per la FCC, sinó pel Consell Català de l'Esport amb els diners de tots els catalans. Actualment regna un clima d'incertesa sobre si els pilots que participen en curses de bicitrial fan el correcte o no, atès que ha estat el mateix Dani Comas, el millor esportista català de l'especialitat, qui ha experimentat en pròpia pell els efectes d'aquest assetjament.

L'Associació Catalana de Bike Trial vol denunciar públicament aquest atac sistemàtic contra els esportistes i el seu dret a poder practicar l'esport que vulguin sense coaccions ni amenaces, alhora que demana a les administracions competents i als nostres dirigents polítics la intervenció directa en casos com aquest, ja que són un mal exemple per als nostres esportistes i per a l'esport català en general.

(*) President de l'Associació Catalana de Bike Trial

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)