Esport i política

La vila, al Complex Educatiu

La Laboral seria la seu de la residència si els jocs es fan a Tarragona el 2013

Es llogarien apartaments modulars que després es reubicarien a Aràbia

La burocràcia impedeix endegar-la a Pou Boronat com es volia per al 2017

3.000
ESPORTISTES
albergarien els apartaments modulars que vol llogar la candidatura.

Si el Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) designa Tarragona per organitzar els Jocs del 2013, la candidatura té previst un projecte per construir la vila olímpica al Complex Educatiu de Tarragona, l'antiga Universitat Laboral. En el dossier del 2017, els jocs als quals aspirava la ciutat inicialment, el lloc escollit per construir els 1.000 habitatges que donarien cabuda a la família mediterrània era l'ARE Pou Boronat, tot i que també hi havia la possibilitat que Terres Cavades en fos la seu. Els tràmits burocràtics per habilitar aquestes zones per a la construcció de la vila eren possibles per al 2107, però són inviables per al 2013. Per això, la candidatura busca solucions imaginatives i factibles. Els apartaments que albergarien els prop de 3.000 atletes serien modulars, farien quatre pisos d'altura i la majoria es desmuntarien posteriorment. Els construiria una empresa catalana que després els reubicaria a l'Aràbia Saudita. Per això, el cost seria inferior perquè Tarragona hauria d'assumir només el lloguer transitori. Aquesta iniciativa, més barata que instal·lar els atletes en hotels, ja està incorporada en el dossier de butxaca de sis folis que la candidatura va lliurar divendres al CIJM. Es tracta d'uns apartaments de disseny molt modern i atractiu, amb estructures metàl·liques exteriors i amb Pladur a l'interior, pràctica habitual en les construccions catalanes dels darrers anys. El Complex Educatiu de Tarragona és titularitat de la Generalitat de Catalunya, una de les administracions compromeses amb el projecte de Tarragona com ja va quedar definitivament constatat divendres quan la candidatura va lliurar al CIJM les garanties financeres signades pel president del CE, Alejandro Blanco; l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el secretari d'estat per a l'Esport, Jaime Lissavetzky; el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

Tarragona lluita amb Trípoli (Líbia) i Mersin (Turquia) per ser la seu dels jocs del 2013, que en un primer moment havia d'organitzar la ciutat grega de Vólos. El CIJM va decidir el dia 28 de gener revocar els jocs als hel·lens i les tres candidates es van inscriure per ser una solució d'emergència.

Amb hoquei sobre patins?

Tot plegat, un enrenou per a Tarragona, que havia fet bé els deures per al 2017 amb un dossier detallat confegit en dos anys de feina pel comitè tècnic i que ara ha de reajustar moltes coses com ara els esports. El programa que s'ha de seguir és el previst que hi havia per a Vólos i Larissa, que era de 31 esports. Tarragona tenia previstos 16 esports olímpics i dos més de no olímpics que eren el karate i la petanca. A banda, volia fer sis esports olímpics d'exhibició: golf, hípica, piragüisme, rem, tir olímpic i tir amb arc. De moment, la candidatura ja ha inclòs subseus com Valls, Constantí, Torredembarra i la Selva. El bàsquet femení, per exemple, marxa cap a Valls, tot i que primer s'havia de jugar a Tarragona. També es preveu incloure en el capítol d'exhibicions l'hoquei sobre patins, un esport molt arrelat al Camp de Tarragona malgrat que mai ha tingut gaire èxit a la ciutat. El fet que el nou secretari general de l'Esport sigui exjugador d'hoquei sobre patins Ivan Tibau podria tenir també influència en aquest sentit. Altres disciplines que entren en escena perquè els grecs també les tenien en el programa són l'esquí nàutic, el triatló i el tir amb arc.

Reclamació contra els turcs per massa vius

Resulta que els turcs han transgredit les normes aquesta setmana intentant convèncer els votants de les virtuts de la seva candidatura per al 2013 a través de correus electrònics privats, pràctica que el CIJM no permet. Van enviar propaganda de la seva candidatura als comitès olímpics dels diferents països amb tan poca destresa que van confondre el correu electrònic de l'espanyol amb el francès i l'assumpte es va destapar. Tarragona va fer de seguida una reclamació perquè el CIJM amonestés Mersin, però l'organisme internacional ha optat per la via del cafè per a tots i ha autoritzat les ciutats candidates a fer promoció de les seves excel·lències seguint el mètode turc. La vicepresidenta del govern turc, Emel Göbkel, per cert, va dir divendres que confien a guanyar l'adjudicació. «Estem preparats i si perdéssim lluitarem pels jocs del 2017.» Göbkel va esgrimir com a arguments de Mersin «un gran complex poliesportiu ja estrenat i la millora dels equipaments existents».

Serà difícil endarrerir-los fins al 2014

Si Tarragona obté el dia 23 o el 24 els Jocs, intentarà que el CIJM doni permís per endarrerir-los un any, fins al 2014, per poder dur a terme el projecte amb més solvència. El CIJM està encaparrat perquè es facin el 2013 per seguir fil per randa el programa de Vólos, i Tarragona no podria sol·licitar el canvi de manera oficial. Això sí, a través de la vicepresidenta del Comitè Olímpic Espanyol, Theresa Zabadell, podria influir perquè s'instaurés un marc de reflexió que permetés fer canviar d'opinió el CIJM perquè concedís una pròrroga d'un any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)