Atletisme

ATLETISME

MARATÓ DE BARCELONA

Fidelitat olímpica

Toni Bernadó va aconseguir la mínima per a Londres 2012, la que seria la seva cinquena marató d'uns Jocs

L'andorrà Toni Bernadó va fer diumenge a Barcelona el primer pas per ingressar en la història estadística dels Jocs Olímpics. Amb les 2h17:19 que va acreditar a la capital catalana, Bernadó va aconseguir la marca mínima que demana la IAAF per poder assistir a Londres 2012. Si no hi ha cap entrebanc, el fondista andorrà, de 44 anys, competirà en la seva cinquena marató olímpica, després d'haver participat a Atlanta 1996 (87è), Sydney 2000 (49è), Atenes 2004 (57è) i Pequín 2008 (58è). Una fita sense precedents en la història de l'olimpisme. «Hi ha un atleta coreà, Lee Bong-Ju, que va ser segon a Atlanta, que també ha competit en aquests quatre Jocs, però no sé si encara continua en actiu», va detallar ahir l'atleta del CAV Andorra.

A més de les quatre participacions olímpiques, Bernadó també pot vantar-se d'haver competit en tres europeus (Munic, Göteborg i Barcelona), i tres mundials més (París, Hèlsinki i Osaka). El fet que no hi hagi cap altre maratonià andorrà del seu nivell també hi ha ajudat. Amb tot, aquestes últimes temporades Bernadó ja s'ha dosificat una mica més i ja no va competir en el mundial de Berlín 2009 ni té previst fer-ho en el de Daegu, aquest 2011. «Ja tinc 44 anys, he disputat 26 maratons i respecte a la prova de Corea del Sud, ja vaig competir a Osaka i Pequín, i amb tanta calor i humitat pateixo molt», va justificar Bernadó, que també ha de trobar hores en la seva feina de veterinari d'una clínica rural per poder-se preparar en condicions. Del seu nodrit palmarès internacional, l'andorrà està especialment satisfet del 26è lloc que va aconseguir en el mundial d'Hèlsinki 2005. Així, competint arreu del món, Bernadó manté una bona relació amb l'exmaratonià basc Martín Fiz. «Ell ha vingut algunes vegades a Andorra i jo he tingut l'oportunitat de córrer dos cops la marató que organitza a Vitòria. El 2005 hi vaig guanyar i el 2006 vaig acabar segon després d'esprintar amb un kenyà», diu Bernadó, tota una assegurança quan es tracta de la cursa dels 42,195 km.

Cinc participacions a Barcelona

Bernadó va completar diumenge la seva cinquena marató de Barcelona, sense comptar la de l'europeu i, per tant, ha estat testimoni del creixement espectacular que ha viscut la prova els últims anys. «A mi em va molt bé, perquè aquí és més fàcil que a l'estranger trobar un grup d'atletes amb uns objectius més o menys similars als meus», explica el deixeble de Joan Ramon Moya, que precisament va aconseguir a la capital catalana, el 2003, la seva millor marca en la distància (2h14:25).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)