Ciclisme

CICLISME / VOLTA A CATALUNYA

Centenària i de luxe

Contador i altres grans figures donaran relleu a una edició històrica

L'organització i les institucions s'han aliat per mitigar la crisi econòmica

Rubèn Peris fa un emotiu discurs sobre els cent anys de vida de la prova

Rubèn Peris
PRESIDENT DE LA VOLTA
«La Volta és un projecte de construcció nacional i demostra el nostre caràcter emprenedor»
«Des de la primera edició la Volta i Catalunya han crescut plegades»
«El calendari ens juga a favor; esportivament tindrem una participació espectacular, amb les principals estrelles del ciclisme mundial»
«Aquesta Volta no seria possible sense l'esforç de les institucions del país»
«Personalment, presidir la Volta aquest any representa molt»
Ivan Tibau
SECR. GENERAL DE L'ESPORT
«Ens hem de felicitar tots plegats, perquè això és fruit d'un esforç col·lectiu de molta gent del país»
«Aquesta Volta no seria possible sense l'esforç de les institucions del país»
«És una prova de primer nivell mundial i esperem gaudir-la pel centenari i per molts anys més»
Pere Alcober
DEL. ESPORTS BARCELONA
«Aquest any teníem l'exigència de la Volta de fer un circuit per la ciutat i hem estat capaços de complir»

El saló d'actes de la INEFC de Barcelona es va vestir ahir de gala per presentar l'edició més simbòlica de la Volta a Catalunya, la del centenari. Aquesta edició, que començarà el 21 de març a Lloret de Mar, també serà la més brillant pel que fa a la participació, ja que la plèiade de figures que han confirmat la seva presència a la sortida és inigualable. Alberto Contador, Joaquim Rodríguez, Xavi Tondo, Cadel Evans, Denis Mentxov, Ivan Basso i Carlos Sastre són alguns dels noms que va avançar el president de la Volta, Rubèn Peris. S'hi afegirà probablement el d'Andy Schleck, que també té marcada amb una x la cita catalana. Un cartell, fins i tot, superior al del Tour de França, en el qual aquest 2011 no hi haurà Mentxov, ni Sastre, ja que el seu equip, el Geox, no hi ha estat convidat, ni Rodríguez, que ha preferit disputar el Giro.

Amb tot, la prova no s'ha escapat de la crisi econòmica d'aquests últims anys i els seus responsables, amb el suport del govern i d'altres institucions, han hagut de fer mans i mànigues per salvar una cursa que està íntimament lligada a la història de l'esport del nostre país. Així ho va expressar Peris en un discurs emocionat en què va rememorar l'esforç heroic de tots aquells que han fet possible que la Volta pugui arribar als cent anys. El secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, que en el seu anterior càrrec a Lloret ja havia donat un suport decisiu a la Volta, ha decidit continuar treballant, ara des del govern, a favor d'aquesta històrica cita.

El recorregut.

Amb un primer cop d'ull al recorregut podria semblar que aquesta Volta es podria acabar decidint a la cima Peris, a Vallnord (2.030 m), però la realitat, com sempre, és molt més complicada. No hi haurà cap dia de descans i això en una prova puntuable per al rànquing mundial, en què cada etapa val el seu pes en or, significa que cada dia hi haurà combats en tots els fronts. L'inici a Lloret de Mar sembla idoni per a un velocista, però el poderós alt de Sant Grau, situat a uns 30 quilòmetres de l'arribada, pot provocar la trencadissa del pilot. L'endemà, camí de Banyoles, s'haurà de pujar els Àngels, molt lluny de l'arribada, però aquest és un camí propici per a les escapades. El dimecres arriba l'etapa reina, la d'Andorra, que incorpora la interminable collada de Toses, la de la Seu d'Urgell cap al Vendrell (tot baixada) sí que es podria considerar un dia de descans. El dijous, a les comarques de Tarragona, sant tornem-hi cap amunt i cap avall amb els ports de Fatxes, Paumeres i Falset abans de l'arribada a Tarragona. El dissabte el pilot pujarà cap a Mollet del Vallès, però pel camí, una altra petita sorpresa, el cim de Can Massana, en els inigualables paratges de Montserrat. L'etapa de Barcelona, amb el circuit final per la ciutat, sí que podria ser, com en les grans ocasions, un homenatge al líder i vencedor final.

El cartell.

Els assistents a l'acte d'ahir van tenir l'oportunitat de descobrir el cartell –un dels elements inseparables de la Volta– d'aquesta nova edició, obra del dissenyador gràfic Claret Serrahima, que va enginyar una idea brillant: escriure dels vencedors de les 90 edicions anteriors en forma de roda.

L'afer Contador.

Peris va admetre que el vencedor del Tour de França del 2010 sabrà durant la Volta si la Unió Ciclista Internacional decideix presentar recurs al TAS contra la seva absolució. «En tot cas, això no afectarà la seva participació», va afegir.

Alberto Contador
Equip:
Saxo Bank
Palmarès:
Tour (2007, 2009 i 2010), Giro d'Itàlia (2008) i Vuelta a Espanya (2008), Rànquing UCI (2009), París-Niça (2007 i 2010).
Andy Schleck
Equip:
Leopard
Palmarés:
Tour de França (2n 2009 i 2010), Lieja-Bastogne-Lieja (2009), Giro (2n 2007), campionat de Luxemburg (2010).
Ivan Basso
Equip:
Liquigas
Palmarès:
Giro d'Itàlia (2006 i 2010), Giro del Trentino (2009), Critèrium Internacional (2006), Tour de França (2n 2005, 3r 2004).
Purito Rodríguez
Equip:
Katuixa
Palmarès:
Volta a Catalunya (2010), Campionat del món (3r 2009), Vuelta a Espanya (4t 2010), Rànquing UCI (2010), Setmana Catalana (2004).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)