Atletisme

ATLETISME

Ayad Lamdassem, en territori africà

El fondista serà la principal referència de l'equip estatal en el mundial de cros de Punta Umbría

La selecció kenyana, amb Geoffrey Mutai al capdavant, és la gran favorita a tots els títols

Ayad Lamdassem liderarà la selecció estatal en el mundial de cros de Punta Umbría (Huelva), un territori dominat cada cop més pels corredors africans i amb una participació europea gairebé testimonial. Serà el comiat de la millor campanya de camp a través per a l'atleta lleidatà d'origen marroquí. Subcampió europeu i campió català i estatal de l'especialitat arriba a la cita després d'una estada de dues setmanes a Ifrane (Marroc), on acostuma a fer els entrenaments d'altitud. El seu entrenador, Antonio Cánovas, pronosticava fa uns dies que podria estar lluitant pels quinze primers llocs. L'atleta, però, es mostra més prudent i es conforma a millorar la 30a posició que va aconseguir el 2009 a Amman (Jordània), en el millor resultat de les seves tres participacions. «Fa setmanes que arrossego unes molèsties als isquiotibials de la cama dreta i no arribo al cent per cent», destaca el fondista lleidatà.

Pel que fa a la classificació per equips, tot i la baixa d'Alemayehu Bezabeh –implicat en l'operació Llebrer contra el dopatge–, Lamdassem pensa que la selecció espanyola pot aspirar a lluitar per la quarta plaça, després del sisè lloc que va ocupar el curs passat a la població polonesa de Bydgoszcz. En el combinat estatal també hi figura el fondista de Viladecans Carles Castillejo, després d'una temporada molt meritòria en què va haver de sobreposar-se a un trencament del sacre. El set vegades campió català de cros és un gat vell en aquesta competició, en què participarà per vuitè cop. Castillejo s'ha classificat dues vegades en 26a posició (2005 i 2009), i l'any passat a Bydgoszcz va ser el primer corredor no originari del continent africà en la línia de meta. Els altres integrants de la selecció espanyola són Antonio Jiménez Pentinel, Youssef Aakaou, Arturo Casado i Ricardo Serrano.

A l'hora de fer pronòstics en la classificació individual, Lamdassem ho té molt clar: «Qualsevol atleta de la selecció kenyana. Un equip que pot prescindir del vigent campió del món, Joseph Ebuya, ja evidencia el seu potencial.» El guanyador del campionat kenyà i, per tant, un dels principals favorits és Geoffrey Mutai, un policia de 29 anys i fins ara més conegut per les seves prestacions en la marató, en què acredita 2h07:01. De l'equip etíop, el tradicional rival del conjunt kenyà, destaca la presència de Hunegaw Mesfin. Amb tot, el conjunt etíop, sense Kenenisa Bekele, ha perdut potencial en les últimes edicions i el curs passat ja va cedir el subcampionat en favor d'Eritrea.

Tretzena participació de Jacqueline Martín

Amb 36 anys –37 a l'abril–, Jacqueline Martín és l'atleta més veterana de l'expedició estatal. Amb la competició a Punta Umbría, la fondista del FC Barcelona ja haurà acreditat onze participacions en el mundial absolut, i dues més com a júnior. Després de guanyar el sisè campionat català de cros a Granollers, Jacqueline ja va comentar que es plantejava la seva carrera atlètica any a any, però va advertit que mentre mantingués el nivell continuaria. En l'equip absolut també està convocada Gema Barrachina, tercera en l'estatal i que tindrà el suport del seu entrenador, el maratonià maresmenc José Ríos. Completen l'equip la gallega del Barça Alessandra Aguilar, les madrilenyes Nuria Fernández i Diana Martín, i l'asturiana Alba García. En la categoria júnior hi ha seleccionada l'atleta de l'ISS l'Hospitalet Beatriz Caspar, nascuda a Estocolm –de pare suec i mare catalana– però criada i formada a Catalunya. Caspar ja va competir en l'últim europeu de l'especialitat i va ser la millor de la selecció espanyola, amb el 32è lloc.

Ayad, guardonat

Ayad Lamdassem va ser guardonat divendres per l'Asociación Nacional de Organitzadores de Cross (ANOC) com a millor atleta estatal de la campanya de camp a través. Aquesta mateixa associació va convidar a l'acte i a seguir el mundial al seu entrenador, Antonio Cánovas. Curiosament, el tècnic lleidatà, tot i ser el responsable del millor especialista estatal, no ha estat escollit entre el grup d'entrenadors que acompanyen els atletes en el campionat. Una absència que ja és habitual –tampoc va ser a l'europeu de l'Albufeira, on Lamdassem va ser subcampió– i que ha provocat una trobada entre Cánovas i el president de la federació espanyola, José María Odriozola, per intentar aclarir-ne els motius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)