Ciclisme

CICLISME

LIEJA-BASTOGNE-LIEJA

Gilbert, el rei de Valònia

El belga torna a fer de Merckx i encadena el seu quart triomf en una clàssica

Els germans Schleck van ser els únics que el van intimidar en els quilòmetres finals

Un nou superheroi ha desbancat el gran Spartacus, alter ego de Fabian Cancellara, del podi del ciclisme mundial. Parlem directament de Superman, com és conegut merescudament aquests últims mesos el való Philippe Gilbert (Omega-Pharma Lotto, 28 anys). Gilbert va rematar ahir un mes d'abril mai vist en el ciclisme modern amb la victòria en la clàssica degana, la Lieja-Bastogne-Lieja. Abans havia encadenat, com si res, el triomf en la Fletxa Brabançona –en territori «enemic», Flandes–, l'Amstel Gold Race (Holanda), la Fletxa Valona (a pocs quilòmetres de casa seva) i, finalment, la gegantina cursa de Lieja: 255 quilòmetres adornats amb una desena de murs col·locats estratègicament per fer les delícies dels aficionats i destruir les cames i la moral dels participants.

El triomf de Gilbert es va començar a construir en el penúltim mur. Els germans Frank i Andy Schleck (Leopard) van llançar un atac combinat quan Lieja ja treia el cap a l'horitzó. Gilbert va respondre amb elegància i sense fer, vist des de fora, un gran esforç. Tota la resta de favorits van quedar clavats. Joaquim Rodríguez (Katiuxa), segon a l'Amstel i a la Fletxa Valona, va dir prou, igual que Samuel Sánchez, Vincenzo Nibali, Roman Kreuziger, Alexandre Vinokurov, Alexandr Kolovnev, etc.

Els Schleck i Gilbert van passar per sobre dels pocs escapats que encara resistien d'un atac a a llarga distància. Així, tots tres van començar a pujar el turó decisiu, el de Sant Nicolás, conscients que la victòria era cosa de tres. Però els dos germans ben aviat van descobrir que, en realitat, era cosa d'un. Gilbert els va posar en fila d'un i feina van tenir a seguir-lo. En l'esprint, tot i ser dos, van treure la bandera blanca.Gilbert és ara mateix, almenys si parlem de clàssiques, el més semblant que tenim a Merckx.

CLASSIFICACIÓ

97a Lieja-Bastogne-Lieja
1r P. Gilbert (Omega)
6h13:18
2n F. Schleck (Leopard)
m.t.
3r A. Schleck (Leopard)
m.t.
4t R. Kreuziger (Astana)
a 0:24
5è R. Urán (Sky)
m.t.
6è C. Sorensen (Saxo Bank)
m.t.
7è G. Van Avermaet (BMC)
a 0:27
8è V. Nibali (Liquigas)
a 0:29
9è B. Leukemans (Vancasoleil)
a 0:39
10è S. Sánchez (Euskaltel)
m.t.
11è A. Kolobnev (Euskaltel)
m.t.
12è S. Gerrans (Sky)
m.t.
26è J. Rodríguez (Katiuxa)
a 1:14

El precedent de Rebellin el 2004

L'únic ciclista que fins ahir havia aconseguit la victòria el mateix any en les tres grans clàssiques de l'abril (Amstel Gold Race, Fletxa Valona i Lieja-Bastogne-Lieja) havia estat Davide Rebellin el 2004. L'italià, però, no va ser capaç d'imposar-se en la clàssica prèvia, la Fletxa Brabançona, que aquest any sí que ha guanyat Gilbert. Rebellin (38 anys), sancionat per haver donat positiu per EPO el 2009, podria tornar a competir a partir del dimecres d'aquesta setmana que comença, però encara no hi ha notícies sobre amb quin equip ho podria fer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)