Ciclisme

CICLISME / GIRO D'ITÀLIA

Joaquim Rodríguez: «És un Giro molt puta»

Joaquim Rodríguez es veu capaç de guanyar una cursa que es decidirà a les altures

Contador, pendent del TAS, és l'indiscutible favorit d'una edició que anirà ‘in crescendo'

«Un Giro molt puta». Amb aquesta expressió tan catalana ha definit Joaquim Rodríguez l'edició que comença demà prop de Torí amb una contrarellotge per equips. El Giro és un dels grans reptes de l'ascendent carrera del català. De fet, el ciclista de Parets dels Vallès ha sacrificat aquest any el Tour de França per jugar-se bona part de la temporada en una cursa que sembla dissenyada per a un ciclista de les seves característiques: molta muntanya, poques contrarellotges i moltes bonificacions. «No descarto guanyar; el recorregut és brutal; sóc escalador i en aquest tipus de rampes m'hi trobo molt a gust; porto uns anys estant entre els millors en els grans ports de les grans voltes i això em dóna moltíssima confiança», diu. En qualsevol cas, és molt probable que pugui superar la millor actuació d'un català al Giro d'Itàlia: el sisè lloc de Miquel Poblet a les edicions del 1957, 1958 i 1959.

Rodríguez s'ha fet tan fort dins del seu equip, el Katiuxa, que fins i tot el veterà Danilo di Luca, vencedor del Giro del 2005, estarà a les seves ordres. No serà l'únic, la presència del barceloní Alberto Losada i de l'espanyol Dani Moreno, com a guàrdia de corps, li donarà encara més seguretat.

La preparació per a aquest Giro ha estat meticulosa. El català i alguns companys seus es van concentrar el març a l'Etna. El famós volcà serà, de fet, el punt d'arribada de l'etapa reina de la segona setmana. Es pujarà dos cops i marcarà les primeres grans diferències. Aquesta setmana Rodríguez ha estat a Andorra, on ha continuat la seva preparació en alçada després de les clàssiques de les Ardenes, que va acabar amb una petita grip que ja ha superat.

Òbviament Rodríguez no és el número 1 en les apostes de les cases italianes, que tenen en el ciclisme el seu segon negoci després del futbol. Alberto Contador (Saxo Bank) és una màquina de guanyar grans voltes (tres edicions del Tour, una del Giro i una de la Vuelta) i afronta la cursa a Itàlia amb ràbia per la seva situació personal. Encara està pendent de la resolució del seu positiu per clenbuterol al Tour al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS). Això, en principi, no n'hauria d'alterar el rendiment esportiu, Si ho fa serà en positiu, com ja es va poder veure en l'última Volta a Catalunya. Contador no situa públicament, en principi, Rodríguez entre els favorits. El de Parets, en canvi, ho té clar: «Normalment ell està sempre un punt per sobre de la resta, però és humà i també pot fallar.»

L'aposta dels tifosi és Vincenzo Nibali, tercer el 2010 i últim vencedor de la Vuelta. Sense Ivan Basso, reservat per al Tour, afronta el Giro com a gran líder del poderós Liquigas. Igual que Contador i Rodríguez també és un escalador consumat. Al costat de Nibali el veterà Michele Scarponi (Lampre) veurà passar, segurament, el seu últim tren mentre que Denis Mentxov (Geox), vencedor el 2009, és tota una incògnita ja que aquesta temporada ha estat amagat.

El terror de Crostis.

Si algú troba a faltar el Mortirolo o el Plan de Corones, cims que han marcat la història moderna del Giro, cap problema. Un nou mur s'ha alçat en el recorregut per posar a prova els límits dels ciclistes. Es tracta del mont Crostis, inèdit. Són 1.982 metres d'alçada, 14 quilòmetres de pujada i un desnivell de 1.417 metres. El pendent mitjà és del 10 per cent i els trams més durs, del 18 per cent. «Fa por, mai havia vist una cosa igual». Això és el que va declarar Contador després d'intentar pujar-lo. Va desistir per culpa de la neu. Rodríguez ni tan sols hi ha volgut anar: «És una burrada de port. Conec quasi totes les pujades importants, però hi ha coses que prefereixo descobrir-les en directe.»

FAVORITS

Alberto Contador
1.(Saxo Bank) La incògnita de si podrà córrer el Tour aquest any el fa gairebé imbatible.
Vincenzo Nibali
2.(Liquigas) És el successor natural d'Ivan Basso. Amb el triomf a la Vuelta per primer cop correrà amb pressió.
Denis Mentxov
3.(Geox) No l'han convidat al Tour. No li queda més opció, doncs, que donar-ho tot a Itàlia.
Michele Scarponi
4.(Lampre) Supervivent de mil batalles –sanció per dopatge inclosa–, ha aconseguit millorar any rere any les seves prestacions.
Joaquim Rodríguez
5.(Katiuxa) S'ha guanyat el prestigi a pols. Sobre el paper, només Contador sembla superior.
Roman Kreuziger
6.(Astana) La revàlida per al txec, que intenta ser per primer cop un referent en una gran volta.
Igor Anton
7.(Euskaltel) Viatja a Itàlia sense pressió. En l'última edició de la Vuelta va demostrar fins on pot arribar.

L'ombra del dopatge, com sempre

El Giro del 2011 no ha pogut estalviar la polèmica amb el dopatge, tot i que potser aquesta vegada s'ha actuat a temps per evitar un escàndol més gran. La presumpta implicació de corredors de l'equip Lampre en una trama de dopatge que investiguen les autoritats ha modificat substancialment la llista oficial d'inscrits. El BMC, per exemple, ha exclòs l'excampió del món Alessandro Ballan i Mauro Santambrogio, exciclistes del Lampre i presumptes implicats en l'escàndol. Entre els altres corredors descartats per culpa de la investigació destaquen Damiano Cunego, Marzio Bruseghin, Pietro Cauccioli i Massimiliana Mori. El director del Lampre, Roberto Damiani, ha pogut mantenir Michele Scarponi i l'esprintador Alessandro Petacchi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció