Atletisme

Makau: “A Kenya correm per sortir de la misèria”

Mitja marató de Granollers. El recordista mundial de marató, el gran referent a la capital vallesana, no descarta baixar de l'hora en la cursa que avui congregarà més de 10.000 atletes

Patrick Makau, el flamant recordista mundial de marató, engrossirà avui la llista de fondistes il·lustres que han corregut la mitja de referència a Catalunya, la de Granollers. La cita a la capital vallesana serà la seva primera aparició des que el 25 de setembre passat a Berlín va córrer els 42,195 km més ràpid que ningú (2h03:38). “He estat entrenant-me bé i si demà [per avui] hi ha bones condicions, amb sol i amb vent favorable espero fer un bon registre”, va comentar en la seva arribada a Granollers. Makau no va voler concretar cap marca, però tampoc va renunciar a baixar dels 60 minuts ni a atacar el rècord del circuit, en poder del malaguanyat Samuel Wanjiru (59:26).

L'atleta d'Adidas, de 26 anys, es va referir a la nova generació de fondistes kenyans que el 2011 van acaparar les vint primeres posicions del rànquing mundial i es van imposar en totes les grans maratons de referència. “Hi ha diversos factors. S'han establert programes molt durs d'entrenament en què hi participen centenars de corredors. L'atletisme a Kenya es veu com una possibilitat per poder progressar socialment i sortir de la misèria. També hi influeix l'alçada i l'alimentació”, va comentar el recordista mundial per intentar explicar el domini kenyà en aquesta distància. De fet, Makau destina el 50% dels seus ingressos a diversos projectes al seu país, dels quals se'n beneficien un centenar de compatriotes.

Nous reptes

El flamant recordista mundial no pensa que la barrera de les 2 hores en marató estigui a l'abast de l'actual fornada de fondistes. “Jo penso que puc córrer en 2h03 pelats i en un marge de cinc anys potser es corre en 2h02, però per baixar de les 2 hores crec que ho aconseguirà una altra generació d'atletes”, apunta Makau, que té previst córrer la mateixa marató de Londres, el 22 d'abril, abans d'afrontar la cita olímpica.

En mitja marató, l'estrella kenyana acredita un millor registre de 58:52, a escassos 19 segons de la plusmarca mundial de l'eritreu Tadese. A Granollers tindrà la competència de cinc compatriotes, tots ells amb marques registrades inferiors als 62 minuts. Entre aquests, destaca Isaac Macharia, amic personal de Makau i que li acostuma a fer de llebre. A Berlín, pel camí del rècord, va passar per la meitat de la prova en 1h01:43, tot i que acredita una millor marca de 1h00:48. El nou traçat de la prova catalana, que circula pel marge dret del riu Congost, pot afavorir la consecució de millors marques, perquè la zona de pujada queda molt suavitzada.

LES FRASES

He estat fent bons entrenaments i si les condicions són bones, amb sol i vent favorable, espero fer un bon registre a Granollers
Penso que per baixar de les 2 hores en marató s'haurà d'esperar una altra generació d'atletes
Patrick Makau
recordista mundial de marató

El duel Castillejo-Iglesias

Al marge de la presència del recordista mundial de marató, un dels al·licients de la prova vallesana serà el duel entre el català Carles Castillejo, campió estatal de marató, i Rafael Iglesias, sisè en l'europeu de Barcelona. “Vinc a guanyar el campió d'Espanya de marató”, va proclamar l'atleta de Salamanca, que manté una bona amistat –a Castelló li va fer de llebre– amb el corredor de Viladecans. Castillejo, que curiosament, afrontarà la seva primera mitja, va elogiar l'organització: “El muntatge és impressionant i amb aquesta feina s'arribarà als 15.000 participants abans del 2015.” Jaume Leiva, que s'ha erigit en tot un referent entre els corredors populars, va comentar que el seu somni és aconseguir la internacionalitat i va afegir: “Les curses urbanes són el millor esport en temps de crisi.” En categoria femenina la gallega Vanessa Veiga rivalitzarà amb les kenyanes Rutto i Jepchumba. 10.500 corredors seran aquest matí, a partir de 2/4 11, a la línia de sortida fixada a l'avinguda de Sant Esteve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)