Més esport

Volia ser Hernán Cortés

Alpinisme. L'alpinista Bixen Itxaso explica les manipulacions i “enginyeries financeres” de Bárcenas en l'expedició a l'Everest del 1987 i com va aconseguir que el rei s'hi impliqués

La controvertida expedició a l'Everest que Luis Bárcenas va encapçalar el 1987 ha estat, les últimes setmanes, una informació de recurs per posar en relleu la personalitat de l'extresorer del PP. L'episodi viscut a l'Himàlaia fa més de 25 anys va estar ple d'irregularitats i despropòsits, malgrat que Bárcenas i el seu company en l'equip organitzador, Luis Fraga, nebot de Manuel Fraga, van saber manipular l'opinió pública de l'època per fer creure que l'expedició havia tingut èxit i havia anat com la seda.

Bixen Itxaso, actual diputat socialista al Parlament basc, va ser reclutat per a aquella expedició i encara ara es fa creus del que els Luíses, com anomenaven Bárcenas i Fraga en l'expedició, van aconseguir fer passar per cert. “Hi ha pàgines i portals d'internet en què surt com si haguessin pujat realment l'Everest i haguessin fet la gesta que diuen que van fer. Que encara passi això 25 anys després explica la importància que va tenir la seva versió dels fets”, va explicar Itxaso ahir a aquest diari. Els fets, però, són que l'expedició no va fer cim i que els alpinistes que van arribar més amunt van ser l'aragonès Fernando Garrido i el francès Pierre Beghin, que es van quedar a uns 8.700 metres d'altitud. Igual de fals és que Bárcenas, contràriament al que va dir, hagués fet el primer descens amb esquís de l'Everest. “Volia baixar esquiant des del coll nord [no des del cim], però la veritat és que el vam veure baixar a peu, amb els esquís a l'esquena, i amb molts problemes. Va quedar encegat [malaltia temporal molt comuna a l'alta muntanya] i no veia per on passava. El vam anar a buscar i va necessitar atenció mèdica.”

Itxaso explica que l'expedició estava únicament encarada a satisfer les ànsies de notorietat de Bárcenas i Fraga: “Si haguessin pujat per una nova ruta amb el nom de vía española, que és el que volien fer, potser haurien pensat que passarien a formar part de la galeria dels grans conquistadors espanyols, com Pizarro i Hernán Cortés.”

Enginyeria financera

El polític basc destaca els moviments d'anguila de Bárcenas i Fraga per aconseguir els recursos per a l'expedició: “La revista d'Alianza Popular [partit en el qual militaven tots dos] els va donar 100.000 pessetes, amb les quals van muntar una roda de premsa al Florida Park de Madrid, amb dinar inclòs per als periodistes. Van sortir a tot arreu. Cajas de Ahorro Confederadas els va donar 20 milions de pessetes com a patrocinador principal.” El pressupost, però, va créixer fins als 33 milions, si bé ningú de l'expedició, a excepció dels Luises, és clar, va conèixer mai el compte d'explotació. “No hi va haver un estat de comptes, ni se sabia quines despeses suportaria l'expedició. Jo havia estat dos anys abans al Manaslu, en una expedició que va costar 4 milions. A l'Everest érem dos alpinistes més, però, fent el compte de la vella, el números no em sortien. El pressupost em resultava desproporcionat, però no vam saber mai si es van cobrir aquells 33 milions i no sé si es van embutxacar diners.”

L'agilitat en el maneig dels diners de Bárcenas i Fraga fa que a Itxaso no l'hagin sorprès gaire les últimes notícies sobre el seu excompany d'expedició: “Vaig detectar que tenien una capacitat inusual per a l'enginyeria financera. Era gent molt desperta, que feia les coses àgils. Aconseguir finançament per a una expedició no és fàcil per a ningú, però ells dos ho van aconseguir d'una manera molt eficaç. No em sorprèn el que ha passat amb Bárcenas. Sempre vaig intuir que aquesta gent es movia en aquests paràmetres, però era només una impressió.”

Els dos Luises eren gent tan ben connectada que van aconseguir implicar en el projecte un expedicionari d'excepció: “El rei Joan Carles va ser nomenat cap d'honor de l'expedició, i per a això cal tenir molt bons padrins”, conclou Itxaso.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)