Atletisme

Més ruta que cros

Castillejo i Lamdassem competiran pròximament en les maratons de València i Fukuoka amb l'objectiu de segellar la seva plaça per a l'europeu de Zuric

Els dos fondistes catalans podrien reprendre la campanya de cros al gener

El mes de novembre evoca tradicionalment colors de tardor, és temps de castanyes i moniatos, i en l'àmbit atlètic marca l'inici de la temporada de cros. En aquesta especialitat, els dos grans referents des de fa anys a Catalunya són Carles Castillejo i Ayad Lamdassem i per aquesta època acostumaven a fixar l'europeu de cros com el primer gran repte del curs. El fondista rubinenc i el lleidatà, però, es troben ara mateix concentrats en un nou assalt a la marató que els ha de conduir fins a l'europeu de Zuric, el 17 d'agost. Castillejo ha apostat per la marató de València (18 de novembre) com l'escenari per guanyar-se el bitllet per al campionat continental, mentre que Lamdassem ha estat convidat a participar en la prova de Fukuoka (1 de desembre), on no descarta atacar la plusmarca espanyola de la distància (2h06:52, de Julio Rey). El deixeble d'Antonio Cánovas, que es va retirar en la marató del mundial de Moscou, acredita com a millor registre les 2h09:28 que va aconseguir la primavera passada a Londres. En tot cas, la mínima de participació per al campionat és de 2h13:00.

Concentrats com estan en la marató, ni Castillejo ni Lamdassem competiran aquest cop en l'europeu de cros, que es disputa el 8 de desembre a Belgrad. Els dos fondistes catalans van ser el curs passat a Budapest –cinquè i sisè, respectivament– els dos caps de files de la selecció espanyola, que va assolir el títol per equips. Sense anar més lluny, el corredor d'origen marroquí ja acredita en aquesta competició dues medalles de plata individuals, aconseguides a l'Albufeira 2010 i Velenje 2011.

Preparació final

En l'esprint final de la preparació per a la marató, ni Castillejo ni Lamdassem s'han escapat aquests últims dies d'alguns dels problemes que comporta una cursa tan exigent. L'atleta de l'Adidas s'ha acostumat a conviure amb les molèsties cròniques al tendó, que l'estiu passat ja el van obligar a renunciar al mundial de Moscou després d'haver aconseguit la mínima de participació en el campionat estatal dels 10.000 m disputat a Mataró. La setmana passada, a més, va haver de superar el que ell mateix anomena “un virus de guarderia”. “Si no passa res anormal, la participació a València no perilla”, sosté. Al seu torn, Lamdassem, que a principi de mes va brillar en la mitja marató de Glasgow (1h01:59), es va haver de retirar diumenge passat en les 10 milles de Portsmouth per unes molèsties al tendó. “Té una bursitis provocada pel canvi de terreny, però en principi amb un tractament amb gel s'hauria de solucionar”, va explicar el seu entrenador, Antonio Cánovas, només sortir de la consulta del metge.

Cáceres, a Sant Sebastià

En la pugna per una plaça per a la marató europea també s'hi ha de comptar l'olímpic barceloní Nacho Cáceres, que buscarà el bitllet en el campionat d'Espanya. La cita és el 24 de novembre a Sant Sebastià. L'atleta del FC Barcelona, que s'entrena a les ordres de Castillejo, es guanyarà una plaça automàticament si es classifica entre els dos primers de la competició estatal, sempre que corri per sota de la mínima fixada per la federació espanyola (2h13). El seleccionador estatal, el maresmenc José Ríos, pot convocar fins a sis atletes perquè en la marató de Zuric també es disputa la copa d'Europa, la competició per equips.

Si Castillejo i Lamdassem compleixen els seus objectius a València i Fukuoka i es recuperen satisfactòriament de l'esforç, reprendran la campanya de cros a principi del 2014. El campionat de Catalunya es disputa en aquesta edició a Caldes de Malavella (16 de febrer) i l'atleta rubinenc, el més guardonat de la competició, aspira a conquerir la seva desena corona. El campionat d'Espanya tindrà lloc el 16 de març, a Mèrida, i els dos especialistes catalans de referència, en condicions normals, haurien d'estar entre els candidats a les places d'honor. El curs passat, a Granollers, Castillejo va acabar segon i Lamdassem, tercer. El campió, el lleonès Sergio Sánchez, està suspès per dopatge després d'haver donat positiu per consum d'EPO.

Temporada de cros
10/11
Sòria (selectiu europeu)
17/11
Atapuerca (selectiu europeu)
8/12
Cros de Granollers
8/12
Europeu de Belgrad
19/1
Català de cros curt a Sabadell
9/12
Català a Caldes de Malavella
2/3
Estatal de clubs a Marina d'Or
16/3
Estatal de Mèrida
Temporada de ruta
18/11
Marató de València (Castillejo)
24/11
Estatal de marató Sant Sebastià
24/11
Jean Bouin
1/12
Marató de Fukuoka (Lamdassem)
2/2
Mitja marató de Granollers
16/2
Mitja marató de Barcelona
16/3
Marató de Barcelona
29/3
Mundial de mitja a Copenhaguen

Jaume Leiva passarà pel quiròfan

El maratonià terrassenc Jaume Leiva, un dels aspirants a l'europeu de Zuric, haurà de passar per la sala d'operacions l'11 de desembre per solucionar uns problemes al cap del fèmur i quedarà fora de la pugna pel campionat continental. “Es tracta d'una artroscòpia, i en quinze dies o tres setmanes ja podrà tornar a córrer, però en tot cas ens faltarà temps per preparar una marató a la primavera”, va confirmar ahir el seu entrenador, Domingo López. Tot i això, Leiva mirarà de recuperar-se plenament i podria preparar a consciència un nou assalt a la marató a Berlín, el 30 de setembre del 2014. Leiva va acreditar 2h13:41 en l'última edició de la marató de Barcelona.

Gema Barrachina, Lídia Rodríguez i Judit Pla, a l'expectativa

Sense els dos grans referents del cros masculí, les expectatives catalanes per tenir representació en l'europeu de Belgrad se centraran en la categoria femenina. Gema Barrachina, com a campiona espanyola, ja tindria la plaça guanyada, però haurà de ratificar un bon estat de forma en les dues cites selectives, a Sòria (10 de novembre) i Atapuerca (17). L'atleta establerta a la Roca del Vallès es va perdre la campanya de pista per una fractura d'estrès del quart metatarsià i es retrobarà amb la competició en la temporada de cros. El curs passat, l'única representant va ser la sabadellenca Lídia Rodríguez, que va acabar amb una meritòria 21a posició a Budapest. També s'ha de tenir en compte la vigent campiona catalana, Judit Pla, que ja ha confirmat la seva presència a Sòria. Rosa Morató, que va ser mare a principi d'any, ja s'ha començat a entrenar, però l'europeu encara l'agafarà curta de preparació. En la categoria promesa, s'haurà de comptar amb Abdelaziz Merzougui, i en júniors, amb Jonathan Romeo, Marc Alcalà i Artur Bossy.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)