Handbol

Desesperació límit

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès trenca el contracte amb la Federació Catalana d'Handbol d'explotació del PEM Guiera i la deixa sense seu i al llindar de la fallida

Els clubs en tindran més detalls avui

“Posar en risc extrem la continuïtat de l'handbol a Catalunya.” Aquest enunciat gairebé apocalíptic està contingut en la carta que han rebut els clubs catalans mitjançant la qual se'ls convoca avui a una reunió “urgent i extraordinària” a la seu de la federació. El desencadenant d'un vaticini tan extrem és que l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha incoat expedient per resoldre el contracte del parc esportiu municipal Guiera, que explota la federació catalana en règim de concessió fins al 2038.

Allà, la federació hi té la seu, però també una important font de finançament. Al tema de la seu, sent difícil –pagar un lloguer en la situació de concurs de creditors de la FCH no faria res més que agreujar la crisi financera– se li podria trobar una solució, però, en retirar la concessió del PEM Guiera, l'Ajuntament deixa la federació sense una important font de finançament. Insuficient de totes totes –per això, entre altres raons, està en concurs de creditors–, però font d'ingressos al cap i a la fi.

Negociació trencada

En la nota enviada per la FCH als clubs s'explica que la rescissió del contracte es fa “en el bell mig de les negociacions entre l'Ajuntament i la FCH per la resolució pactada del contracte que, d'altra banda, estaven tenint un recorregut esperançador”. I conclou que la decisió unilateral del consistori “dinamita la continuïtat de la negociació”, “atempta contra la continuïtat del servei públic de qualitat que la FCH ofereix al PEM Guiera”, “posa en extrems gairebé insostenibles la continuïtat de la FCH com a empresa”, “fa pràcticament inviable la preservació dels llocs de treball de la FCH, tant els del PEM Guiera com els de la federació projecte handbol” i, finalment, “posa en risc extrem la continuïtat de l'handbol a Catalunya”.

El comunicat als clubs revela que la decisió municipal és del 14 de novembre, i afegeix que ja n'estan al cas el personal de la federació i les institucions polítiques i esportives. La federació confiava que l'entrada en concurs de creditors ajudaria a reconduir les deteriorades relacions amb l'Ajuntament, però la realitat ha estat just la contrària.

Un pou sense fons

El complex PEM Guiera va costar uns deu milions d'euros a la federació. L'Ajuntament va ajudar la FCH amb un vint per cent. Hi ha dues piscines, dos pavellons, una sala polivalent, gimnàs, cinc sales de fitness, activitats dirigides i ciclisme indoor, restaurant, ludoteca i serveis de medicina, fisioteràpia, dietètica i estètica. Es va inaugurar el 2003, durant el mandat de Jaume Conejero, seguint el model d'altres federacions (bàsquet, per exemple) que explotaven comercialment instal·lacions per a la pràctica esportiva per obtenir recursos atípics. En el cas del bàsquet, alguna de les explotacions va ser rendible, però el cas del PEM Guiera ha estat diferent. Es va arribar als 5.200 abonats quan el pla de negoci en preveia 6.000. Però des del 2008, el nombre de clients va caure i a principi d'any era de 3.400.

Tomàs Moral va intentar negociar un canvi en els paràmetres del contracte basant-se que al PEM Guiera es presta un servei públic i que no s'hi poden perdre diners. El president va explicar aleshores que la FCH estava atrapada pel fet que les instal·lacions són propietat de l'Ajuntament, que és el que es reserva la política de preus i s'ha negat sempre a les peticions de la FCH de modificar-los.

APOCALÍPTIC

El pla de negoci preveia 6.000 abonats a les instal·lacions i n'hi havia 3.400
Perillen “llocs de treball, un servei públic i la continuïtat de l'handbol català”

RUPTURA

La FCH negociava amb l'Ajuntament per canviar la concessió del PEM Guiera

Acomiadaments, reduccions salarials, ERO, concurs de creditors...

La Federació Catalana d'Handbol ja viu en cures
intensives des de fa mesos. Amb un deute a llarg termini de 3,5 milions i de gairebé
un milió a curt termini, la junta directiva que encapçala Tomàs Moral ha hagut de prendre gairebé totes els mesures dràstiques disponibles en el catàleg. Des d'acomiadar sis persones –la federació va arribar a tenir una plantilla de 40 treballadors comptant els del PEM Guiera–, seguit d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de deu persones més i una rebaixa salarial d'un 13% de mitjana als treballadors. Això, en la part laboral. Tot plegat, insuficient, com ja es preveia a causa de la magnitud del deute, de les càrregues financeres, de la reducció brutal dels ingressos per subvencions –la de la Generalitat ha passat de 600.000 euros a 150.000 en els últims anys, i pagats amb retard notable en algunes anualitats– i de la negativa de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès a renegociar el contracte d'explotació del PEM Guiera per adaptar-lo a la realitat del moment, ja que el volum d'associats és aproximadament la meitat del previst en el pla de negoci. Al final, la federació es va haver d'acollir a la llei concursal, el mes de juny passat. Moral, però, va haver d'admetre errors de planificació i gestió: “S'ha fet un sobreesforç econòmic en la promoció de l'handbol, que s'ha demostrat per sobre de la nostra capacitat financera”, deia quan va presentar el concurs de creditors. I afegia: “Hi ha hagut deficiències en el plantejament econòmic, financer i de gestió del projecte PEM Guiera i les dificultats per finançar-lo les arrossega la federació catalana.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)