Atletisme

Kipsang, una gambada imperial a Granollers

El recordista mundial va superar en l'esprint final de la mitja marató el també kenyà John Kipsang

El vent en contra en el tram inicial i la falta de competència el van deixar lluny del registre de Samuel Wanjiru

L'espigat Wilson Kipsang va imposar la seva gambada imperial pel circuit de la mitja marató de Granollers, que va tornar a quedar literalment envaïda per uns 12.000 corredors populars vinguts d'arreu del país. Frustrat el duel amb el campió olímpic i mundial, per la lesió de l'ugandès Stephen Kiprotich, el recordista mundial de marató va tenir com a únic company de viatge un altre Kipsang, John, que el va forçar fins al tram final. El fondista kenyà, amb una marca de 1h01:18, es va quedar a gairebé dos minuts del millor registre del circuit vallesà, en poder del malaguanyat Samuel Wanjiru (59:26) des del 2008. L'escassa competència i el vent en contra en el tram més exigent del recorregut, la zona ascendent cap a la Garriga, van impedir probablement la consecució d'un registre millor. Amb tot, Kipsang va donar per bo el test amb vista al gran objectiu del curs, la marató de Londres, el 13 d'abril.

Kipsang s'afegeix al palmarès d'una prova que llueix els noms d'alguns dels millors especialistes de les curses en ruta, com ara Gebrselassie, Wanjiru, Baldini, Kipkoech Cheruiyot, Castillejo, botxí de Makau el 2012, i Kiprotich. “He vingut a guanyar i si era possible superar el rècord de la prova, però el vent de cara que hem tingut en els primers quilòmetres ens ha frenat una mica”, va explicar. Els dos Kipsang van prendre el comandament des dels primers quilòmetres i de ben segur que haurien agraït poder competir més acompanyats. “En John i jo hem corregut en solitari i això ha provocat que gairebé ni poguéssim fer un relleu i s'ha notat al final, però és un bon circuit per aconseguir bones marques”, va afegir. Amb tot, l'esprint final que l'estrella kenyana va regalar als aficionats a l'arribada del carrer Francesc Macià no va fer la sensació que anés molt just de forces.

La tercera plaça del podi va ser per al marroquí de la JA Sabadell Omar Oughzif, que va fer gairebé tota la prova en solitari.

En la cursa femenina no hi va haver sorpreses, i les kenyanes Faith Jeruto i Winfrida Kwamboka es van repartir les dues primeres posicions. Vanessa Veiga, tercera el 2012 i segona el 2013, va signar una altra plaça en el podi de Granollers. Més enllà dels resultats, la gallega va fer una clara lloança de la prova: “M'encanta córrer aquesta mitja. Sempre tinc bones sensacions, tot i que sigui dura. El públic fa que l'esforç sigui més suportable. Ens anima molt i ens empeny fins al final. Granollers és un exemple com a cultura esportiva i estan fent un grandíssim treball. Ho hem d'aplaudir tots plegats i és el veritable premi d'aquesta cursa.”

La mitja de Granollers ha estat un bon test amb vista a la marató de Londres
Wilson Kipsang
recordista mundial de marató
He vingut a guanyar i, si era possible, superar el rècord, però el vent en els primers quilòmetres ens ha frenat una mica