Més esport

Dotze disciplines noves s'estrenen en aquests Jocs

Sotxi 2014. El nord-català Fourcade és el favorit en les proves de biatló, Bjorndalen pot fer el rècord de medalles i White vol allargar la seva llegenda

La cerimònia d'inauguració dels Jocs de Sotxi (5 de la tarda, hora catalana) donarà avui inici a 16 dies de competició durant els quals uns 2.800 esportistes intentaran aconseguir una medalla en 98 proves diferents. Les delegacions representades arriben fins a les 88, sis més que fa quatre anys a Vancouver, i la més nombrosa és la dels Estats Units, amb 230 esportistes, cinc més que la delegació amfitriona.

El 2011, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va donar entrada a 12 disciplines noves en el programa olímpic hivernal, que s'estrenaran a Sotxi: la prova de patinatge per equips, els salts d'esquí femenins, els relleus mixtos de biatló, el mig tub d'esquí masculí i femení, els relleus de luge i el parc de competició (slopestyle) d'esquí i surf de neu masculí i femení.

La que havia de ser una de les estrelles en la competició d'esquí alpí, la nord-americana Lindsey Vonn, serà la gran absent de la competició. Fa unes setmanes va recaure d'una lesió al genoll que es va fer l'hivern passat, i va tornar a passar per la sala d'operacions. L'eslovena Tina Maze, gran dominadora de la copa del món la temporada passada, no passa el seu millor moment –ha guanyat una sola prova aquest hivern– i deixa oberta la competició femenina, que també tindrà entre les favorites l'alemanya Maria Riesch, la suïssa Lara Gut i l'esquiadora de Liechtenstein Tina Weirather.

En la competició masculina, l'austríac Marcel Hirscher serà l'home a batre. El noruec Aksel Lund Svindal serà el seu gran rival, tot i que caldrà no perdre de vista el veterà esquiador nord-americà Bode Miller, que ahir va ser el més ràpid en els primers entrenaments de descens –el català Ferran Terra va acabar 43è.

En biatló, el nord-català Martin Fourcade és el favorit en les proves individuals. Fa quatre anys, a Vancouver, ja va aconseguir una medalla de plata i ara pot tornar a la Llaguna, el seu poble natal, a la comarca del Capcir, amb un sac ple d'ors. El noruec Emil Hegle Svendsen ho intentarà evitar. El seu compatriota Ole Einar Bjorndalen, que acaba de fer 40 anys, pot igualar o superar el rècord de 12 medalles olímpiques en uns Jocs d'hivern –en té 11– del seu compatriota Björn Daehlie.

L'estrella rotunda en surf de neu serà el nord-americà Shaun White, vencedor dels dos últims Jocs en mig tub. La Tomata Voladora intentarà revalidar el títol i també participarà en la competició de parc. La catalana Queralt Castellet intentarà oblidar el mal tràngol de Vancouver en la prova de mig tub, en la qual torna a ser favorita a les medalles.

El saltador austríac Gregor Schlierenzauer, que fa poc va superar el rècord de triomfs en copa del món (52) i el patinador canadenc Patrick Chan, tres cops campió del món, també seran atletes a seguir.

100
mil
preservatius es repartiran en les dues viles olímpiques.
98
proves
es faran les dues properes setmanes, 12 de les quals són noves.
303
medalles
acumula Noruega –el que més– en tots els Jocs.
25.000
voluntaris
treballaran perquè l'organització funcioni amb normalitat.
2.800
esportistes
de 88 delegacions diferents participaran en els Jocs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)