Més esport

Esquí de muntanya

Ja n'acumula vint

Kilian Jornet va aconseguir diumenge la seva victòria número vint en la copa del món

Es va estrenar ja fa més de sis anys, a Suïssa

Era el 26 de gener del 2008, a la Valerette Altiski, a Suïssa. Kilian Jornet tenia 20 anys i tot just participava en la segona prova de la copa del món sènior d'esquí de muntanya. En la primera, disputada la setmana anterior a la Val d'Aran, havia aconseguit el quart lloc. Tot un avís per als esquiadors més veterans. Els seus resultats en les categories de promoció ja feien feredat, i només era qüestió de temps que arribés la primera entre els millors esquiadors del món. I no es va fer esperar. Jornet guanyava la Valerette Altiski amb un temps d'1 hora, 46 minuts i 15 segons i deixava enrere alguns dels seus ídols d'infantesa, com els dos esquiadors que el van acompanyar en el podi, el francès Florent Perrier i l'italià Guido Giacomelli.

Aquella era la seva primera victòria com a sènior, tot i que llavors encara puntuava com a promesa –la mateixa cursa és vàlida per a les dues categories–. D'aleshores ençà, Kilian Jornet ja ha pujat vint vegades al lloc més alt del podi de la copa del món. Les dues últimes victòries les va aconseguir el cap de setmana passat, en la prova de Les Diablerets, també a Suïssa, on es va imposar en les curses vertical i individual. L'esquiador cerdà encara recorda bé la seva primera victòria: “La setmana abans havia acabat quart a la Val d'Aran. Durant la cursa de la Valerette Altiski, Florent Troillet va anar primer, però jo el vaig avançar en l'última pujada [el seu rival suís va acabar sisè]. Creuar la meta va ser un esclat d'alegria. Va ser molt emocionant, perquè va ser la meva primera victòria. Sempre te'n recordes, d'aquestes curses, igual que el primer cop que vaig guanyar la Pierra Menta.”

Les 20 victòries de Jornet han anat acompanyades de nou podis més en la copa del món (7 segons i 2 tercers) i de quatre títols absoluts al final de la temporada (2009, 2010, 2011 i 2012). L'esquiador cerdà, humil com sempre, treu importància a aquests èxits: “Quan comences penses a passar-t'ho bé. Llavors les victòries van arribant de mica en mica, però l'important és haver-t'ho passat bé.” Jornet encara pot eixamplar aquesta temporada el seu palmarès en l'última prova de la copa del món, que es disputarà el 12 i 13 d'abril a Tromso, població noruega que ha substituït els Alps com el seu lloc habitual de residència. Serà pràcticament l'última cursa que farà aquesta temporada, ja que no té previst disputar ni la Pierra Menta (20-23 de març) ni les altres dues proves del circuit Grande Course, el Tour de Rutor (28-30 de març) i la Patrouille des Glaciers (2-3 de maig). “Em quedaré a casa per estar tranquil un temps”, explica Jornet a aquest diari.

La foto.
Kilian Jornet, amb el dorsal 161 a la cuixa, durant la Valerette Altiski. La prova es va disputar el 26 de gener del 2008 i va ser la primera que l'esquiador de la Cerdanya, que llavors tenia 20 anys, va guanyar en la categoria sènior de la copa del món. Darrere seu, el suís Florent Troillet, que anava primer en l'última pujada fins que va ser superat per Jornet.
20
victòries
ha aconseguit Kilian Jornet en curses de la copa del món: 2 el 2008, 3 el 2009, 4 el 2010, 2 el 2011, 3 el 2012, 2 el 2013 i 4 el 2014.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)