Ciclisme

Purito eclipsa Contador i Froome

Joaquim Rodríguez va guanyar l'edició més luxosa dels últims anys de la prova catalana, que va acabar ahir a Barcelona

El català va controlar els rivals en el circuit de Montjuïc i va respondre als dos atacs de Contador

Contador i
Van Garderen
van completar
el podi de la Volta

Un diumenge gris i plujós és un mal company de viatge per al ciclista. Nervis afegits per a Joaquim Rodríguez, que ha vist com la victòria se li ha esvaït massa sovint en l'últim sospir. Fuente Dé, Florència, Milà... Però el tossut menut vallesà està entestat a deixar aquests capítols com els complements perfectes d'una excel·lent carrera esportiva. Enguany atacarà de nou el Giro, i la Vuelta, i Lieja i...

Ahir, encara que el diumenge fos gris i plujós i l'asfalt estigués mullat i fos perillós, la sort no el va esquivar. Purito va completar una setmana perfecta, i a Montjuïc, per a ell i els seus companys del Katuixa, hi va lluir el sol, resplendent. El català va poder pujar al graó més alt del podi i celebrar un triomf important, perquè es tracta d'una cursa del circuit mundial i, sobretot, perquè a la carretera va coincidir amb dos dels millors especialistes en proves per etapes: l'últim vencedor del Tour de França, el britànic Chris Froome (Sky), que es va haver de conformar amb la sisena posició, i l'aspirant a succeir-lo a París, l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), que, tot i provar-ho, no va poder desbancar el vallesà i va acabar segon. A més, a la sortida de Calella hi havia dos joves talentosos: el nord-americà Tejay van Garderen (BMC), tercer, i el colombià Nairo Quintana (Movistar), cinquè.

Tots plegats han hagut de sucumbir a la destresa, l'explosivitat i la fortalesa de Purito, que va atacar en la tercera etapa a La Molina, on va esgarrapar cinc segons a Contador, que va saber defensar en l'etapa reina amb final a Vallter 2000 –només va perdre un segon amb el madrileny–, i els tres dies següents.

Ahir va superar l'últim obstacle: Barcelona-Barcelona, amb vuit passos pel circuit de Montjuïc, que es va retallar lleugerament per evitar circular per un revolt perillós a causa de l'aigua que se li va acumular. Purito, bon coneixedor del traçat i ben escudat per uns companys que han demostrat que estan a l'altura del cap de files, no es va despistar. Va controlar l'etapa. I, quan Contador va complir les expectatives i el va provar, va respondre. Va ser en dues ocasions en els últims tres quilòmetres. La resta de rivals es van conformar amb el que havien obtingut fins a les portes de Barcelona i no van prendre riscos. Froome en va tenir prou amb l'ensurt de caure a terra a l'altura del Prat, en una caiguda en què es van veure implicats més corredors, però que no va comportar més conseqüències. El britànic es va incorporar al pilot i va creuar la línia de meta sense problemes. A la sortida ja havia deixat clar que renunciava a lluitar per la victòria, que en tenia prou amb les bones sensacions que havia notat i que es convertiria en un espectador de luxe del desenllaç.

Doblet en la Volta

La Volta Ciclista a Catalunya del 2010 és precisament l'última victòria d'una cursa per etapes del circuit mundial que el català va celebrar. Des d'aleshores, el ciclista no ha parat de créixer i ha engrossit el palmarès notablement: dos Giros de la Llombardia, la Fletxa Valona, podi en el Giro (2n), en el Tour (3r) i en la Vuelta (3r), a més d'etapes de la Vuelta i el Giro, i la victòria del rànquing del World Tour dues vegades, entre altres distincions. En els últims anys, cap corredor no havia repetit victòria en la prova catalana: l'últim va ser el navarrès Miguel Indurain, que el 1992 va celebrar el tercer triomf.

L'altre català en la cita, Alberto Losada (Katuixa), no va acabar la Volta i es va retirar en els últims quilòmetres. El de Sant Just Desvern va esgotar les forces acompanyant Purito i al final va decidir plegar, pensant en les pròximes cites del calendari.

Westra, últim vencedor

L'holandès Lieuwe Westra (Astana) va obtenir una victòria prestigiosa a Barcelona arribant en solitari a la línia de meta, situada a l'avinguda Rius i Taulet. El corredor va formar part del grup d'escapats que es van distanciar del gran grup ben aviat (km 9): Stef Clement (Belkin), Marcus Burghardt (BMC), Daniele Ratto (Cannondale), Cédric Pineau (FDJ.fr), Boris Valle (Lotto Belisol), Thomas Voeckler (Europcar), Perrig Quemeneur (Europcar), Beppu Fumiyuki (Trek), Maciej Paterski (CCC), Yohan Bagot (Cofidis), Jerome Baugnies (Wanty) i Michel Kreder (Wanty).

En la tercera volta, el grup d'escapats es va reduir a cinc unitats: Westra, Voeckler, Burghart, Bagot i Paterski. Finalment, l'holandès va provar sort dues voltes després. Va serrar les dents i va mostrar una excel·lent condició de rodador que l'ha portat a ser dues vegades campió contrarellotge del seu país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)