Més esport

Cadiach renuncia al segon intent i Latorre fa cim al K2

Alpinisme. El tarragoní haurà de tornar al Broad Peak per ser el primer català que corona els catorze vuit mils del planeta. L'osonenc ja en té deu

El repte d'Òscar Cadiach haurà d'esperar. L'alpinista tarragoní, de 61 anys, va decidir ahir que no hi haurà un segon atac al cim del Broad Peak (8.047 m) i que tota l'expedició emprèn camí de tornada i deixa per a una ocasió millor l'intent de convertir-se en el primer català que corona sense oxigen els catorze vuit mils del planeta, una fita que només han aconseguit quinze alpinistes, en tots els casos, més joves. De fet, l'expedició ja va fer cim. Va ser dijous, amb Jesús Morales i l'andorrà Oriol Ribas. Però l'objectiu que Cadiach arribés als 8.047 m no es va poder assolir, per un grapat de metres.

Tot i que les previsions poden canviar en poques hores, la finestra de bon temps que ha presidit els últims dies a l'Himàlaia s'hauria de mantenir fins dimarts. Però no es poden passar per alt factors com el cansament i una aclimatació justeta per culpa dels retards burocràtics i la baixa de la metgessa de l'expedició, Anna Pujol, per explicar la decisió.

Latorre fa cim al K2

De manera gairebé simultània, l'osonenc Ferran Latorre, després d'una llarguíssima ascensió de 15 hores i avançant-se a les previsions que situaven l'intent de fer cim avui, va coronar el K2 (8.611 m), la segona muntanya més alta del planeta, i ja ha fet deu dels catorze vuit mils, de manera que retalla distàncies en la cursa –més mediàtica que real– amb Cadiach per ser el primer català que els fa tots.

A Latorre només li falten l'Everest (8.848 m), el Makalu (8.463), el Nanga Parbat (8.125) i el Gasherbrum I (8.068). Latorre, que va iniciar el descens sense cap problema, es refà així de la decepció que li va representar haver de renunciar a fer el cim del Makalu per problemes respiratoris, a finals de maig. L'any passat va fer el Lhotse (8.516 m) i el Cho Oyu (8.201) però no té pressa perquè és 18 anys més jove que Cadiach i té molt de temps per assolir-ho: “Si no sóc el primer seré el segon. Aquest és un projecte personal per tancar la meva carrera. Em fa il·lusió, però no em suïcidaré per ser el primer”, deia en una entrevista fa mesos.

Evacuen la metgessa de l'expedició de Cadiach

Entre les raons de la renúncia d'Òscar Cadiach (foto) a fer un segon intent al cim del Broad Peak hi podria haver també la baixa d'un dels integrants de la seva expedició. La metgessa Anna Pujol, del Centre Excursionista Pontsicà (Ponts), estava amb Cadiach dijous quan, a 22 metres del cim, ells dos i Joan Marc Flores van decidir girar cua. Ahir, un helicòpter va evacuar Pujol del camp 2 (6.200 metres) amb símptomes evidents de congelació que requerien atenció mèdica urgent. No ha transcendit si Pujol ja va detectar aquests problemes dijous durant l'intent de fer cim i si aquest problema física també va ser una de les causes que va determinar que Cadiach, Flores i la mateixa Pujol reculessin quan tenien el cim a 22 metres i el temps era bo.

En tot cas, una nota emesa ahir per la FEEC dóna alguna pista sobre aquesta hipòtesi. El mateix Òscar Cadiach va explicar la retirada per “l'excés de cansament després de 14 hores de marxa”, per la “llarga tirada” que els esperava per fer el cim, per la previsió “de l'esforç que suposaria el descens posterior” i per “la responsabilitat amb la resta de companys d'expedició”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)