Més esport

La marca Catalunya

Els pilots Marc Márquez i Laia Sanz van ser premiats ahir com a millors esportistes de l'any 2014 en una gala en què també es va guardonar una bona representació de les federacions, els clubs i els equips del país

La divuitena festa de l'esport que va organitzar ahir la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), conjuntament amb el diari Sport, va fer molta olor de benzina. La magnífica temporada del pilot de Moto GP Marc Márquez i l'any extraordinari de Laia Sanz van ser reconeguts amb el guardó de millors esportistes catalans de l'any 2014.

El 12 d'octubre d'enguany, el pilot cerverí va assolir, al Japó, el seu segon títol consecutiu de Moto GP. Ahir, al Museu Marítim de Barcelona, va ser reconegut, per segon any consecutiu, com a millor esportista de l'any. Ho va ser l'any 2013 després d'aconseguir el seu primer títol en la categoria reina, i ho és enguany, quan, tres grans premis abans del final, ja tenia el campionat a la butxaca.

Márquez es va mostrar molt agraït i va destacar la dificultat de fer-se un nom a Catalunya, un terra d'una gran força esportiva. “Aquest premi és un orgull per a qualsevol català. Som els millors en molts àmbits esportius i no és gens fàcil guanyar-lo. Tinc molta competència”, va dir. A més, el cerverí, que el 2010 ja va ser escollit com a esportista revelació, va reivindicar la força de la terra: “Som un país molt petit, però la cultura de l'esforç és molt gran.”

Per la seva banda, la temporada de Laia Sanz– 16a en el Dakar i campiona del món d'enduro per tercera vegada– va ser aplaudida a l'amfiteatre improvisat del Museu Marítim. És el seu segon guardó com a millor esportista catalana de l'any, el primer (2003) va ser compartit amb la nedadora de natació sincronitzada Gemma Mengual. “M'entreno molt i m'ho passo molt bé fent el que faig”, va reconèixer la pilot catalana quan se li va preguntar per la clau del seu èxit.

A la pantalla gegant on es mostraven imatges dels esportistes guardonats, Dani López Pinedo alçava la copa d'Europa, una imatge que el porter de l'Atlètic Barceloneta haurà vist milers de vegades. Aquella fotografia ha servit, a més del seguit de títols que l'equip ha guanyat el 2014– lliga, copa del Rei, copa Catalunya, copa d'Europa i supercopa europea–, per ser distingits com el millor conjunt català de l'any. També va ser premiat el Club Patinatge Olot, que enguany ha aconseguit el seu vuitè campionat d'Europa.

“Que se'm reconegui vol dir que he deixat empremta, i això m'omple d'orgull”, va dir Àlex Fàbregas, exjugador d'hoquei sobre herba que va ser elegit pel seu esperit esportiu. Un orgull que comparteix amb Carles Puyol, premi llegendari per tota la seva trajectòria amb el Barça. L'inici d'una llegenda l'estan teixint la parella de regatistes Jordi Xammar i Joan Herp, i la nedadora Àfrica Zamorano, esportistes revelació. I una història per explicar és la que està narrant el president de la Federació Catalana de Pilota, Agustí Brugués, que ahir va ser distingit amb un premi pel seu seny esportiu. El guardó a la millor gestió federativa va ser per al pitch-and-putt, una federació catalana campiona d'Europa per segona vegada.

En la gala de l'esport número 18, “la de la majoria d'edat” com va recalcar el president d'honor de la UFEC, David Moner, després del reconeixement que se li va fer, s'hi va veure, per enèsima vegada, el fruit d'un arbre anomenat “marca Catalunya”.

LES FRASES

Som els millors en molts àmbits i no és gens fàcil guanyar-lo. Tinc molta competència
Marc Márquez
pilot de moto gp
Que guanyés el títol el 2003 i ho hagi fet enguany vol dir que fa molts anys que faig bona feina
Laia Sanz
pilot d'enduro

Una competència enorme

Escollir els millors esportistes del 2014 no va ser una tasca gens fàcil per als membres del jurat, format per representants dels mitjans de comunicació i les institucions del país. La competència va ser enorme en totes les categories, començant per la de millor esportista, en què també era finalista Mireia Belmonte. La votació, amb tot, es va fer abans que la badalonina tornés del mundial de Doha amb quatre medalles d'or i dos rècords mundials. El mateix Marc Márquez va haver de desbancar rivals del món del motor que han fet una temporada memorable, com ara Marc Coma i Toni Bou. També es va quedar fora del podi el CN Sabadell de waterpolo, campió d'Europa i també de la supercopa d'Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)