Espanya brilla en atac i fa concessions en defensa

Mundial de Qatar. La campiona del món va patir més del compte contra Bielorússia, que es va quedar sense Rutenka després de 20 minuts de joc

bielorússia33

Espanya38

La selecció espanyola es va desprendre dels nervis del debut en el mundial amb un triomf amb clarobscurs contra Bielorússia. El defensor del títol va evidenciar els seus recursos en atac, però no va exhibir la solidesa defensiva que el caracteritza contra un rival que es va quedar sense el seu líder natural, Siarhei Rutenka, després de vint minuts de joc. El lateral blaugrana va ser expulsat amb vermella directa per haver donat un cop a la cara al seu company al Barça Viran Morros. El conjunt de Manolo Cadenas sempre va portar la iniciativa i quan la situació es va complicar, amb Bielorússia a un únic gol (30-29), el vallesà Joan Cañellas va treure els galons per aplanar el camí de la victòria final.

La primera meitat va ser un intercanvi de cops, amb predomini del joc ofensiu per sobre de les defenses. El conjunt espanyol va saber treure profit de les exclusions bielorusses i de la major aportació de la seva porteria –Sierra i Charapenka– per aconseguir una màxima diferència de sis gols (21-15). Sense Rutenka en pista, Cadenas va optar per plantejar una defensa 5-1 i també va donar minuts de joc al benjamí de l'equip, Alex Duixebàev, i al vallesà Antonio García, que van aportar la seva efectivitat en el llançament. Només un parell de pèrdues en atac van permetre que l'equip de Iouri Chevtsov escurcés l'avantatge abans del descans (21-17).

La posada en escena de la segona meitat va ser molt similar a l'inici de partit. L'equip espanyol exhibia recursos en atac, però en defensa faltava intensitat i anticipació, i deixava el camí de la porteria, ara amb Gonzalo Pérez de Vargas sota els pals, massa expedit per als rivals. La campiona del món jugava amb foc. I només van fer falta les primeres exclusions i una certa relaxació perquè Bielorússia demostrés que és molt més que Rutenka i se situés amb un inquietant 29-28. Espanya va salvar aquesta situació amb els galons de Cañellas, l'efectivitat de Tomàs des de l'extrem i les aturades de Gonzalo. En tot cas, primera victòria del combinat estatal, que haurà de recuperar la intensitat defensiva contra rivals de més exigència. Avui (15 h) tindrà un altre test de nivell contra el Brasil del sarrianenc Jordi Ribera, que va ensopegar en el debut contra Qatar (28-23).

ESPANYA: Sierra; Rocas (5, 3p.), Maqueda (6), Guardiola (1), Viran, R. Entrerríos (3), Ugalde (1) –equip inicial–; Pérez de Vargas (p.s.), Tomás (4), Aginagalde (6), Andreu, Rodríguez (1), Cañellas (5), A. García (2), Rivera (1) i Duixebàev (3). BIELORÚSSIA: Charapenka; Dzianis D. Rutenka (2), Shylovich (4), Pukhouski (4, 1 p.), S. Rutenka (1), Tsitou (5), Babichev (4) –equip inicial–; Matskevich (p.s.), Brouka (1), Kamyshyk (3), Kniazeu (1), Nikulenkau (3), Niazhura, Chystabayeu, Shumak (4) i Baranau (1). PARCIALS: 4-3, 7-5, 10-8, 15-10, 17-13, 21-17; 25-20, 28-23, 29-26, 32-30, 35-31 i 38-33. ÀRBITRES: Novotny i Horacek. Van expulsar amb targeta vermella directa Siarhei Rutenka (19') i Viachaslau Shumak (46'). Exclusions: Ugalde (40') i Viran (47'), per part d'Espanya; i Babichev (15' i 36') i Shumak (43'), per part de Bielorússia. PÚBLIC: Uns 500 espectadors
No hem ajudat prou a la porteria, però hem resolt el partit, que era el més important
Viran Morros
LATERAL DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA

L'Argentina sorprèn Dinamarca

La selecció de l'Argentina, liderada per Federico Pizarro i Diego Simonet, va esgarrapar un empat a 24 contra Dinamarca, una de les favorites a les places d'honor, i va protagonitzar la primera gran sorpresa del mundial de Qatar. En el grup C, França, tot i els set gols de Karabatic i Guigou, va tenir més problemes dels previstos per derrotar la República Txeca, per 30-27. Croàcia, l'altra candidata, va necessitar la millor versió d'Ivan Cupic (11 gols) per vèncer la resistència d'Àustria. En el mateix grup que Espanya, Eslovènia va superar clarament Xile, per 36-23.