Tennis

Ni Berdych no s'ho creu

El txec allunya els seus fantasmes amb un triomf contundent en tres sets contra Nadal amb un 6-0 inclòs en quarts de final després d'haver-hi perdut 17 cops seguits. Murray alliçona el descarat australià de 19 anys Nick Kyrgios

El reformulat txec Tomas Berdych (6) i l'escocès Andy Murray van deixar ahir el seu segell de qualitat a la Rod Laver Arena i disputaran demà una primera semifinal de l'obert d'Austràlia de pronòstic relativament incert. Berdych va escombrar literalment Rafa Nadal (3) per 6-2, 6-0 i 7-6 (6) en un exercici d'agressivitat no exempt de solvència de dues hores i 13 minuts, i Murray, recuperador de boles incansable i gran restador, va alliçonar l'efervescent australià de 19 anys Nick Kyrgios per 6-3, 7-6 (5) i 6-3 en dues hores i cinc minuts. Estendard d'una nova generació, però, el nou heroi aussie ha fet la gesta d'arribar als quarts en la seva segona participació i això només ho poden explicar als néts els elegits. A més, ha permès als australians tenir un tennista viu en la segona setmana després d'una travessia pel desert de deu anys.

Immers en una espiral negativa, Tomas Berdych havia perdut els últims 17 enfrontaments contra el balear (18-3), al qual no havia derrotat des del 2006 a Madrid i per fi va poder alçar el puny amb ràbia (18-4). És evident que a Nadal li falta ritme de competició, però, tal com ell mateix va reconèixer –també va perjurar que no estava lesionat tot i que en el tercer set es va prendre una pastilla–, això no resta mèrit a Berdych, que no ha cedit ni un sol servei en tot el torneig i que li va endossar el tercer 6-0 de la seva carrera en un Grand Slam. No només ha canviat la seva imatge estètica jugant amb gorra. Berdych també ha guanyat agressivitat amb la dreta, el seu cop de capçalera, i també puja més i millor a la xarxa (12/19), un dèficit flagrant del passat que li permet exercir més pressió. Conscient que el físic de Nadal podia flaquejar, va buscar angles reiteradament i va executar sense fissures el guió previst, amb un 6-2 i 6-0 esfereïdor en només 55 minuts. Els dos breaks signats en el primer set en les dues pilotes de què va disposar li van aplanar el camí. El txec afrontarà la segona semifinal seguida a Melbourne (derrota contra Wawrinka el 2014) i la cinquena en qualsevol Grand Slam.

Les estadístiques davant de Nadal expliquen el perquè de tot plegat. Berdych va connectar més cops guanyadors –46 per 24–, va cometre menys errors no forçats –21 per 26– i va guanyar el 82 per cent dels punts amb el seu primer servei (47/57) per un escàs 64 per cent de Nadal (39/61). També va fer el servei més fort –216 km/h.

Murray arriba a la semifinal enfortit i ahir va exhibir la seva innegable fiabilitat. De fet, va acabar el partit pletòric amb diversos passings sobre el canoner Kyrgios, que buscava amb desesperació una pròrroga i mirava de mala gana i cansat les boles inaccessibles enviades amb precisió per l'escocès. Una de les claus van ser els dos globus que li va clavar en el tie-break del segon set i que van tallar la reacció de l'australià. Murray, en línies generals, en va fer prou trencant tres vegades el servei del seu rival –una en el primer set i dues en el tercer– i també va liderar els punts guanyadors –48 per 36– i el d'errors no forçats –28 per 38–. L'australià, rebatejat com La Meravella del Down Under –expressió col·loquial per referir-se a Austràlia–, va ser més agressiu a la xarxa (20/35) i va fer cops de fantasia, però quan el sòlid Murray va córrer cap endavant també va fer mal (10/15). Tres cops finalista, Murray és el primer en l'era open que es planta per cinquè cop en la semifinal d'Austràlia.

Rod Laver Arena. 01 h (matinada passada). Quarts
Madison Keys - (18) Venus Williams
(1) Serena Williams - (11) Domin. Cibulkova
(4) Stan Wawrinka - (5) Kei Nishikori
Rod Laver Arena. 09.30 h
(1) Novak Djokovic - (8) Milos Raonic
Pista 8. 01 h
(4) Aliona Bolsova - Destanee Aiava
Homes. Quarts de final
(7) Berdych - (3) Nadal
6-2, 6-0, 7-6
(6) Murray - Kyrgios
6-3, 7-6, 6-3
Dones. Quarts de final
(10) Makarova - (3) Halep
6-4, 6-0
(2) Xaràpova - (7) Bouchard
6-3, 6-2
En el tercer set he tret caràcter, intensitat i agressivitat, però he fet un mal partit i ell és el just vencedor
Rafa Nadal
Contra Rafa Nadal has d'intentar que ell no domini els intercanvis. L'he fet córrer i he seguit el pla que ens havíem fixat
Em sento fort físicament i també mentalment. He fet un joc diferent i he pres bones decisions
Tomas Berdych

Bolsova avança fins als vuitens

La palafrugellenca Aliona Bolsova (4) va derrotar la francesa Margot Yerolimos per 6-3, 5-7 i 6-2 en la segona eliminatòria del quadre júnior en un partit en què va predominar la inconsistència en el servei per part de totes dues jugadores. Bolsova va sumar 9 trencaments i en va encaixar 6. La tennista empordanesa havia de jugar els vuitens a partir de la una de la matinada passada contra l'australiana Destanee Aiava, que en el segon partit va derrotar la quinzena cap. Bolsova també està inscrita en dobles amb la canadenca Katherina Sebov (6). Ahir van guanyar contra la ucraïnesa Fidman i la russa Nepliy per 6-3 i 6-4, i aquest matí –en el quart torn de la pista 19 que arrenca a la una de la matinada– juguen els quarts contra l'alemanya Hobgarski i la belga Minnen.

Xaràpova no deixa ni respirar Bouchard i Makarova escombra Halep

Una sorpresa, el triomf d'Ekaterina Makarova (10) contra Simona Halep (3), i una confirmació, la victòria de la russa Maria Xaràpova (2) contra la canadenca Eugénie Bouchard (7) per 6-3 i 6-2, van configurar el derbi rus en la primera semifinal del quadre femení d'Austràlia. Xaràpova va ser superior de bon començament amb un ‘break' inicial que va ser una càrrega feixuga per a la inicialment descentrada Bouchard, que mai no va acabar de fer por. Makarova, per la seva banda, va infligir un sever correctiu a Halep per 6-4 i 6-0 obrint molts angles, amb un revés a dues mans segur i profund i una dreta amb molt d'efecte. El 3-0 de sortida amb dos trencaments ja va ser tota una declaració d'intencions. Desbordada, Halep només va tenir una bola de ‘break' en tot el partit i no la va aprofitar. Makarova ja va ser semifinalista en l'obert dels EUA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)