Més esport

Jornet té or a Suïssa

El català es converteix en el primer esquiador de la història que guanya dos cops la prova reina del campionat del món d'esquí de muntanya

És la seva segona victòria a Verbier després d'imposar-se en la cursa vertical

No és cap dels esportistes de la famosa llista Falciani amb comptes opacs a Suïssa, però ja es pot assegurar que Kilian Jornet acumula molt d'or al país helvètic. Té forma de medalles i l'ha guanyat a pols, i amb total transparència, en les dues grans proves individuals del campionat del món d'esquí de muntanya, que es disputa a Verbier. Ahir va aconseguir la segona medalla d'or en la cursa individual –la prova reina– i es va convertir en el primer doble campió mundial de la història en aquesta disciplina –també va guanyar a Claut 2011–. Des del primer mundial, disputat el 2002 i amb el desaparegut Stéphane Brosse com a campió, cap esquiador havia pogut repetir victòria.

L'esquiador català va dominar la cursa del principi fins al final després d'aconseguir dissabte l'or en la cursa vertical. No només va demostrar que és el millor especialista del moment, sinó també un dels millors de la història. La prova, amb sortida i arribada a La Côt, va tenir 1.700 m de desnivell positiu i negatiu, amb quatre ascensions, quatre descensos i tres trams a peu. El ritme inicial de Jornet només el va poder seguir Damiano Lenzi, però l'italià va trencar un esquí en una caiguda durant el segon descens i va retirar-se. El català es va treure de sobre l'únic rival que tenia i va continuar tot sol fins a la meta, on aconseguia un temps d'1h28:12.

La segona posició va ser per a l'italià Robert Antonioli, que va arribar 46 segons després i que va protagonitzar una lluita agònica en l'esprint amb el seu compatriota Matteo Eydallin (3r) i amb el francès Xavier Gachet (4t). El segon millor català va ser Nil Cardona, amb la 21a posició (1h34:39). El seu germà Oriol va acabar 26è (1h 36:08) i va quedar a un sol lloc de pujar al podi en la categoria promesa. Marc Pinsach, cinquè dissabte en la cursa vertical, va abandonar la prova cap a la meitat del recorregut perquè no es va trobar en les millors condicions i va preferir reservar-se per a la cursa per equips que es disputarà demà i en la qual serà la parella de Jornet.

L'esquiador cerdà ha pujat al podi de la cursa individual sènior en els quatre mundials que ha disputat, amb resultat de dos ors (2011 i 2015), una plata (2010) i un bronze (2013), que afegeix als quatre ors en la cursa vertical.

Garcia-Farrés, bronze

La cursa femenina va tenir com a dominadora absoluta la francesa Laetitia Roux (1h25:49), que ja havia guanyat l'or en l'esprint i la plata en la prova vertical –superada per la catalana Laura Orgué–. En el podi la van acompanyar la suïssa Maude Mathys i la francesa Axelle Mollaret. La millor catalana va ser Marta Riba (1h34:39), i Marta Garcia-Farrés (1h36:06) va guanyar la seva tercera medalla amb el bronze en la categoria promesa.

LES REACCIONS

Una medalla d'or en la prova individual fa molta il·lusió. Vaig guanyar-la el 2011, i repetir quatre anys després és molt especial
La cursa individual és la prova per excel·lència del mundial, i per això estic tan content d'haver-la guanyat
Kilian Jornet
No anava gaire fi, no tenia el ritme d'altres dies i he decidit plegar i reservar-me per la prova per equips
Marc Pinsach
Tots els campions individuals
Stéphane Brosse (França)
2002
Rico Elmer (Suïssa)
2004
Florent Perrier (França)
2008
Florent Troillet (Suïssa)
2010
Kilian Jornet (Catalunya)
2011
William Bon Mardion (França)
2013
Kilian Jornet (Catalunya)
2015 Nota: el 2006 la cursa individual es va suspendre a causa d'un allau.

Cap de setmana prolífic per a l'esport d'hivern català

Els esquiadors catalans acumulen set medalles en el mundial d'esquí de muntanya: 4 ors (2 de Jornet, 1 d'Orgué i 1 de Garcia-Farrés) i 3 bronzes (2 de Garcia-Farrés i 1 d'Oriol Cardona). No és l'únic esport d'hivern en què els esportistes catalans han aconseguit medalles els últims dies. Queralt Castellet aconseguia dissabte la medalla de plata en el migtub de la Universíada de Granada, pocs dies després d'aconseguir el subcampionat mundial. El mateix dia, Adrià Díaz, amb la madrilenya Sara Hurtado, també guanyava la plata de parelles de dansa de patinatge artístic en el mateix esdeveniment. L'endemà, Fiona Torelló –a la foto– era segona en el Freeride Junior World Tour de Grandvalira.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)