Més esport

La cursa de les curses en fa trenta

Esquí de muntanya. Kilian Jornet competirà en la Pierra Menta, la qual ha guanyat tres cops, amb Marc Pinsach

La Pierra Menta comença avui la seva 30a edició convertida en la cursa d'esquí de muntanya més important del món i la que millor resumeix l'essència d'aquest esport. La prova francesa, juntament amb la resta de les que conformen el circuit de clàssiques Grande Course, ha passat a formar part aquesta temporada d'una nova categoria de la copa del món d'esquí de muntanya, la de proves de llarga distància. La Pierra Menta és la primera de les tres que es disputaran aquest any. Les altres dues –bianuals– són l'Adamello Ski Raid (12 d'abril) i el trofeu Mezzalama (25-26 d'abril).

Kilian Jornet, vencedor tres cops de la Pierra Menta (2008, 10 i 11), explica les sensacions que provoca en l'esquiador una cursa com aquesta: “És complicat expressar en paraules què significa la Pierra Menta. Quan érem petits i començàvem amb l'esquí de muntanya, les imatges dels corredors al Grand Mont ens feien somiar.” El cerdà tindrà com a company d'equip Marc Pinsach, amb el qual ja va disputar l'edició del 2012 (van acabar setens). Els dos esquiadors catalans lluitaran per un lloc entre els cinc millors, per bé que la competència serà dura. Els italians Matteo Eydallin i Damiano Lenzi, campions l'any passat, seran la parella a batre, tot i que també caldrà seguir de prop l'alemany Anton Palzer, acabat de recuperar d'una lesió, i el suís Martin Anthamatten, sense oblidar els francesos Xavier Gachet i William Bon Mardion.

El banyolí Nil Cardona farà equip amb el francès Pierre François Gachet, tot i que inicialment havia de competir amb el seu germà Oriol, que es perdrà la resta de la temporada a causa d'una lesió. Gerard Vila i Marc Solà, Poma, també faran equip en la mítica prova.

En dones, Mireia Miró reapareix en una prova que ha guanyat dos cops amb la francesa Leti Roux (2011 i 2013), que tornarà a ser la seva companya d'equip. Marta Riba i Clàudia Galícia també faran equip i Marta Garcia competirà amb la basca Nahia Quincoces. La prova, de quatre etapes i 10.000 m de desnivell positiu i negatiu, tindrà el seu punt de clímax dissabte amb l'ascensió al Grand Mont.

opinió

Fugint de la normalitat

Marc Pinsach

Poder córrer la Pierra Menta amb Kilian Jornet és la combinació de l'excel·lència: l'esquiador d'esquiadors en la cursa de les curses. Per tant, dono gràcies a l'esport i a la vida per poder viure el que molts segurament envegen. Ara bé, un esportista d'elit de dimensió humana com jo es pot sentir petit enfront d'un esportista i d'una cursa que depassen l'escala d'allò normal i humà. Veurem si en aquesta Pierra Menta som capaços de pujar al podi o d'entrar entre els cinc primers equips, un resultat brillant per a mi, però que per a en Kilian segur que pot semblar curt. Potser massa humà. Ara bé, si en Kilian depassa l'escala humana i no és un gran campió més no és només pel que ha aconseguit, sinó també pel que hauria pogut guanyar i no ha volgut. S'ha estimat més sortir de la rutina que el porta a guanyar cada cap de setmana per mutar cap a l'alpinisme, ha deixat d'anar a les curses que sap segur que guanyarà abans de sortir i, també, ha preferit compartir la Pierra Menta amb un amic i fer-lo sentir, per uns dies, lluny d'allò humà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)