Ciclisme

Anatomia d'un final

Soler va ser quart a Port Aventura i el rus Txernetski es va adjudicar la victòria a pocs quilòmetres de Tortosa, on havia residit tres anys

Porte va mantenir el lideratge i Contador va caure sense conseqüències

Un crit alliberador surt de la boca de Marc Soler mentre creua la meta de Port Aventura. Ha firmat la quarta posició en la sisena etapa de la volta entre Cervera i el parc temàtic de Vila-seca, encara que no coneixerà el resultat fins al cap d'una estona. Amb el crit també s'espolsa la tensió d'una jornada en què ha rodat escapat des de Vallfogona de Riucorb (km 20) junt amb dinou companys més i que ha resistit fins al final amb només set unitats. S'atura i l'envolten els familiars i els amics per felicitar-lo i immortalitzar el resultat més destacat del vilanoví de 21 anys en la seva curta carrera com a professional. No els pot dir gran cosa. “Em costa respirar i tot.” Les forces se les ha deixat al llarg de la segona etapa més maratoniana de la Volta (194 km), però l'esforç ha trobat recompensa. “És un dels dies més importants de la meva carrera i compensa les moltes hores d'entrenament i sacrifici.” L'esprint no l'ha pogut disputar amb garanties de victòria perquè durant l'escapada no s'ha reservat gens i ha donat tots els relleus necessaris per mantenir la diferència amb el gran grup. “S'ha fet el que s'ha pogut, però al final anava molt mort i es notaven els quilòmetres.” La sentència s'ha escrit en “un final boig”, amb múltiples atacs que han incrementat el ritme, com els que disputava feia quatre dies, abans que el Movistar li brindés l'oportunitat de fer el salt.

Un assistent de l'equip li dóna una beguda isotònica. Ha de començar a recuperar-se. La Volta encara no s'ha acabat i no vol seguir els passos del seu compatriota Edu Prades (Caja Rural), que s'havia hagut de retirar durant el dia després d'haver firmat una bona cursa. El del Garraf és conscient que “serà molt dur”.

La parella de Soler li estampa un petó al mateix temps que dues hostesses besen el rus Serguei Txernetski (Katuixa), el vencedor de l'etapa. El ciclista de l'est, sabedor de la seva major velocitat entre els escapats, havia esperat fins al final per llançar un atac demolidor i guanyar a escassos quilòmetres de Tortosa, on havia residit durant tres anys mentre s'entrenava a l'Itera a les ordres d'Ekimov, establert a la capital del Baix Ebre. El director català del Katuixa, Xavi Florencio, comparteix l'alegria just el dia que el pilot ha creuat el seu Mont-roig natal.

Soler s'acomiada dels seus i el vallesà David de la Cruz (Etixx), el millor català en la general, comenta la jugada amb els pares. De sobte, els aficionats criden: “Alberto, Alberto!” El madrileny no s'atura. Ha caigut en una rotonda i té la banda esquerra del culot estripada. Cremades i rascades al gluti, a l'espatlla i al genoll esquerres en són la conseqüència. Però, sortosament per a ell, la caiguda s'ha produït en els últims 3 km i no ho pagarà amb segons en la general, liderada per l'australià Richie Porte (Sky).

L'incert Montjuïc

Montjuïc es converteix en l'escenari decisiu de la Volta per tercera edició consecutiva. En les dues últimes, el líder es va plantar a Barcelona amb un marge escàs, com avui Porte (Pozzovivo a 5 segons, Contador a 7 i Valverde a 16), però en cap cas hi ha hagut canvi de líder. A més, ahir l'australià va assegurar que vol “guanyar la Volta” i que compta amb el seu equip per defensar-se. L'alt de Montjuïc, que es corona vuit cops, és on els favorits haurien d'intentar desbancar el de l'Sky.

L'any passat no hi va haver canvis, malgrat l'estret marge entre els primers. Purito només tenia quatre segons respecte a Contador, set respecte a Van Garderen i deu respecte a Bardet i Quintana, i els va mantenir. El triomf va ser per a l'holandès Westra.

Un any abans, Daniel Martin és qui havia arribat a l'última jornada líder amb un marge de 17 segons respecte a Purito i també el va poder defensar durant les vuit voltes a Montjuïc. Tanmateix, l'etapa sí que es va cobrar un canvi rellevant. Quintana va cometre un error de càlcul i control i va perdre la tercera posició en favor de Scarponi, que va participar de l'escapada i va arribar a meta amb el grup capdavanter.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)