Atletisme

El relleu, en hores baixes

Atletisme. Les lesions han estroncat la progressió dels millors velocistes catalans, amb Viles i Ruiz al capdavant, que el 2013 van ser a un pas d'accedir a la final de 4x100 m del mundial de Moscou

En el mundial de Moscou del 2013, el quartet espanyol de 4x100 m, amb els catalans Eduard Viles i Sergio Ruiz com a primers rellevistes, va quedar a només 5 centèsimes d'accedir al final de festa jamaicà amb Usain Bolt i companyia. En l'inici d'un nou cicle olímpic, la joventut de Viles (1991) i Ruiz (1989), i de Bruno Hortelano (1991), i el talent i l'experiència del madrileny del FC Barcelona Ángel David Rodríguez (1980) van aixecar enormes expectatives en un quartet que en les semifinals va deixar la plusmarca estatal en 38.43. En la fornada de grans velocistes catalans també s'hi havia de comptar Adrià Burriel (1992), que al costat de Viles va obtenir la medalla de bronze en el relleu de 4x100 m de l'europeu sub-23 de Tampere (Finlàndia) i que a última hora va quedar fora del mundial de Moscou per culpa d'una lesió. Precisament, les lesions han estroncat la progressió d'una generació de velocistes cridats a escriure un important capítol dins la velocitat estatal i que aquest curs ni tan sols han pogut lluitar per guanyar-se una plaça per al mundial de Pequín, que comença el 22 d'agost.

L'accés al mundial, i també als Jocs de Rio, en la modalitat de relleus s'ha encarit considerablement perquè només hi competiran setze equips. “Al mundial de Moscou érem 24, però amb aquell registre també ens hauríem guanyat la plaça. Ara hi competeixen els vuit finalistes del mundial de relleus del 2014, a les Bahames, i els vuit primers del rànquing en curs”, explica el velocista de Mediona Eduard Viles. L'atleta del CA Igualada admet que aquest curs no han estat de sort amb les lesions, però agrairia, de part de la federació, més possibilitats per disputar competicions de relleus. Viles va començar la campanya estiuenca amb uns prometedors 10.47 a Gavardo (Itàlia), però després es va lesionar als isquiotibials en la copa d'Europa de seleccions i ha estat tot el mes de juliol sense competir. “El cap de setmana seré al campionat d'Espanya, a Castelló. Ja estic recuperat de la lesió, però òbviament no hi arribo amb les millors sensacions”, assegura. Amb la perspectiva dels Jocs, Viles confia que la bona fornada de velocistes catalans recuperi el seu millor nivell el curs vinent i puguin competir en la cita olímpica.

Amb tot, el més malparat aquest any ha estat Adrià Burriel, flamant campió estatal de l'hectòmetre (10.34) el curs passat a Alcobendas i que aquest cap de setmana no podrà defensar el títol a Castelló. El velocista de Montornès del Vallès, que aquesta temporada havia fet el salt al CAR de Sant Cugat a les ordres d'Àlex Codina, es va lesionar als isquiotibials i, amb algun altre problema de salut, haurà tancat l'any preolímpic en blanc. S'haurà de veure si després de l'estiu i amb els Jocs de Rio a l'horitzó troba la motivació necessària per entrenar-se al màxim nivell. Amb aquest panorama, qui ha dibuixat una trajectòria més regular és Sergio Ruiz (JA Sabadell). El plusmarquista català del doble hectòmetre (20.51) ja ha estat capaç de tornar a baixar dels 21 segons (20.97) en la distància i diumenge competirà per aconseguir el seu primer títol estatal en categoria absoluta. Precisament, Ruiz també ha ingressat aquest curs al grup d'entrenament de Codina al CAR de Sant Cugat i, per tant, la situació era idònia perquè tots tres progressessin conjuntament.

El nou sistema de classificació per al relleu del mundial, sense mínimes, també ha tancat les portes a Pequín als altres quartets espanyols i als habituals integrants de la federació catalana, com ara Pau Fradera (4x400 m), Estela Garcia, Cristina Lara i Carmen Sánchez (4x100 m) i Andrea Díez (4x400 m). De moment, s'hauran de conformar amb lluitar per les places d'honor del campionat espanyol, aquest cap de setmana a Castelló, que no és poca cosa.

LA FRASE

Amb el registre de Moscou ens podríem guanyar la plaça per als Jocs. A veure si recuperem el nostre millor nivell
Eduard Viles

Càmeres subjectives a Castelló

La transmissió del campionat d'Espanya a Castelló oferirà una novetat tecnològica a través de la qual els espectadors per televisió podran veure la competició a partir del mateix atleta. La iniciativa és de l'empresa First V1sion, que oferirà aquest nou punt de vista gràcies a la combinació d'una càmera Full HD amb un sistema de transmissió RF a la samarreta. El velocista de Mediona Eduard Viles (100 m) és un dels atletes que han intervingut en els testos previs i també portarà aquesta càmera incorporada en el campionat estatal. L'experiència s'aplicarà a diverses especialitats de l'atletisme i hi col·laboraran Arnau Erta (110 m tanques), Marc Sánchez (alçada), Jordi Sánchez (javelina), Eusebio Cáceres (llargada), Javier Cienfuegos (martell) i Alberto Gavaldá (200 m i relleu). First V1sion, amb Telefónica com a gran accionista, ja ha participat amb èxit en transmissions de l'Eurolliga de bàsquet, incloent-hi la final a quatre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)