Atletisme

Arribaran a la dotzena

Atletisme. Jesús Ángel García Bragado i la portuguesa Susana Feitor mantenen la lluita de participacions en el mundial. A Pequín en sumaran dotze, el català de manera consecutiva

Els marxadors Susana Feitor i Jesús Ángel García Bragado mantenen la seva lluita per veure qui és el que ha participat en més mundials. La portuguesa i el català estaran presents a Pequín, on dissabte comença la quinzena edició del campionat del món, i arribaran a la seva dotzena participació en un mundial.

La portuguesa, de 40 anys, va començar abans i la seva primera presència data de l'any 1991 a Tòquio. Fa dos anys a Moscou 2013 no hi va anar i això va permetre al madrileny establert a Catalunya atrapar-la. García Bragado –de 45 anys– va disputar el seu primer mundial a Stuttgart l'any 1993 i haurà competit en els dotze darrers de manera consecutiva.

Al llarg de tots aquests anys, tots dos han estat a l'elit mundial de la marxa i han guanyat medalles. Jesús Ángel García Bragado va ser campió l'any del seu debut i després va aconseguir dues medalles de plata els anys 1997 a Atenes i 2001 a Edmonton. També va guanyar una medalla de bronze a Berlín l'any 2009, que a principis d'aquest any es va convertir en una de plata per la desqualificació per dopatge del campió. Susana Feitor va pujar una vegada al podi en ser tercera l'any 2005 a Hèlsinki, i en tres ocasions més va estar entre els finalistes, els vuit primers.

Enguany cap dels dos està entre els millors mirant les marques d'inscripció, però amb la seva experiència poden fer un bon paper. L'actual marxador del CA Laietània sempre ha disputat els 50 km i, a banda de dues desqualificacions i un abandonament, el resultat més dolent va ser el dotzè lloc del darrer mundial, Moscou 2013. La portuguesa va disputar fins a l'any 1997 els 10 km, i a partir de llavors, els 20 km. També va tenir una desqualificació i el seu pitjor resultat va ser la dissetena plaça de l'any del seu debut a Tòquio l'any 1991 i de l'any 1995 a Göteborg.

Tres amb deu mundials

Els seus perseguidors en la llista de participacions de la IAAF estan en deu mundials, i s'hi mantindran després de Pequín, ja que cap dels tres –Franka Dietzsch, Nicoletta Grasu i Virgilius Alekna– hi està inscrit. Es dóna la circumstància que tots tres són llançadors de disc. Dels atletes que tenen nou participacions només un està inscrit a Pequín; es tracta de l'incombustible velocista Kim Collins (Saint Kitts i Nevis) –de 39 anys–, que va disputar els 100 m.

La marxadora catalana María Vasco ha competit un total de vuit mundials, els mateixos que sumen dos altres atletes espanyols, el lleonès Manuel Martínez –en el llançament de pes– i el tinerfeny Mario Pestano, en disc. Els següents atletes catalans amb més participacions són dos migfondistes, Natalia Rodríguez i Reyes Estévez, que han disputat la cursa dels 1.500 m en sis mundials.

HAN ESTAT A L'ELIT

García Bragado i Feitor han pujat al podi i han ocupat molts cops llocs de finalistes
11 participacions
Jesús Ángel García Bragado
50 km m
(1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011 i 2013)
Susanna Feitor (POR)
10 i 20 km m
(1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009 i 2011)
10 participacions
Franka Dietzsch (ALE)
Disc
Nicoletta Grasu (ROM)
Disc
Virgilius Alekna (LIT)
Disc
9 participacions
Laverne Eve (BAH)
Javelina
Jackie Edwards (BAH)
Llargada i triple
Maria Mutola (MOÇ)
800 m
Elisangela Adriano (BRA)
Pes i disc
Debbie Fergusson (BAH)
100, 200 i 4x100 m
Tim Berrett (CAN)
20 i 50 km m
Danny McFarlane (JAM)
400 m, 400 m i 4x400 m
Hatem Ghoula (TUN)
20 km m
Kim Collins (STK)
100, 200 i 4x100 m
Nicola Vizzoni (ITA)
Martell

MÉS CATALANS

María Vasco n'ha disputat vuit i Natalia Rodríguez i Reyes Estévez han estat en sis

García Bragado està content d'haver arribat fins aquí i aspira a estar entre els vuit millors

Jesús Ángel García Bragado va parlar per la federació espanyola d'atletisme abans de viatjar dimarts cap a Pequín amb el primer grup d'atletes que van marxar de Madrid, via Frankfurt, cap a la capital xinesa. El marxador es va mostrar satisfet de la seva dotzena participació en un mundial, i continua sent –juntament amb la portuguesa Susana Feitor– el que ha disputat més campionats del món. “Estic content d'haver arribat fins aquí, de poder seguir participant de l'atletisme internacional i de la selecció espanyola, per descomptat”, va manifestar. El madrileny, establert a Catalunya des de fa molts anys, no en té prou de participar, i sempre que competeix aspira a fer-ho tan bé com sigui possible: “No em conformo amb estar simplement a Pequín i vaig a veure si tinc l'oportunitat d'estar entre els deu primers, i inclús tinc la petita aspiració d'estar entre els vuit primers, cosa que em donaria una plaça directa per anar als Jocs Olímpics de l'any vinent.” Jesús García Bragado s'ha fixat un objectiu molt ambiciós però la seva trajectòria en els campionats del món i les seves quatre places de podi en els 50 km marxa l'avalen. L'atleta del CA Laietània competirà el dissabte 29 a partir de 2/4 de 8 hora xinesa, 2/4 de 2 de la matinada hora catalana. En aquesta ocasió es trobarà una capital xinesa calorosa, però això no el molesta. “Sempre m'han agradat les competicions amb calor, que el sol piqui. Veurem com ens trobem Pequín d'aquí a un parell de dies.” Si hi ha alguna cosa que el preocupa és l'aire que haurà de respirar. “El que més ens inquieta, una mica, és el tema de l'aire, que està enrarit, i la contaminació; a veure si les mesures que prendran fan que l'aire estigui una mica més net. A veure què ens trobem”, afirma. La capital xinesa no és desconeguda per al marxador català: “Espero una competició a 30 graus, que és el que tenim aquí a Espanya, és semblant. Ja és la tercera vegada que vaig a Pequín i tampoc és que el clima em resulti molt estrany”, conclou abans de marxar cap al seu dotzè mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)