Ciclisme

Stuyven no perd el tren

El belga del Trek va treure el màxim rendiment d'un esprint amb baixes destacades a causa dels dos incidents que van marcar una jornada que havia de ser plàcida: una caiguda massiva i l'atropellament del principal favorit, Sagan

La vuitena etapa de la Vuelta a Espanya entre Puebla de Don Fadrique i Múrcia (182 km) es presentava dòcil i una nova oportunitat perquè els velocistes encapçalats per l'eslovac Peter Sagan es disputessin la victòria parcial. Però dues incidències van alterar la placidesa de la jornada. Una caiguda múltiple en els darrers cinquanta quilòmetres que va provocar l'abandonament d'alguns dels corredors més importants de la prova (Martin, Van Garderen i Bouhanni). A més, el líder, el colombià Esteban Chaves (Orica), es va quedar tallat per culpa de l'accident, tot i que al final va poder connectar amb la resta de favorits i va poder mantenir el lideratge.

L'eslovac Peter Sagan (Tinkoff) va ser un altre dels damnificats del dia. Va sortir il·lès de la caiguda massiva i va superar els dos ascensos a la Cresta del Gallo, els únics obstacles muntanyosos, situats a la part final. Però una moto de l'organització el va envestir en els últims deu quilòmetres i va esfondrar totes les seves esperances de celebrar la segona victòria en la Vuelta. Sagan va reaccionar iradament colpejant vehicles de l'organització i va ser castigat amb 300 francs suïssos (278 euros) per injúries, amenaces i per mal comportament, mentre que el pilot de la moto va ser expulsat.

Amb la majoria dels esprintadors més importants fora de combat, el belga Jasper Stuyven (Trek) ho va aprofitar per imposar-se a l'esprint i obtenir la victòria més important de la seva carrera. El basc Pello Bilbao (Caja Rural), el francès Kévin Reza (FDJ) i l'italià Giovanni Visconti (Movistar) van precedir el belga i es van quedar a les portes d'una victòria prestigiosa.

Losada ho prova

El fidel escuder de Joaquim Rodríguez al Katuixa, el també català Alberto Losada, va intentar estrenar-se celebrant una victòria d'etapa en una gran volta. Després que el pilot hagués atrapat els escapats del dia –Iljo Keisse (Etixx), Jimmy Engoulvent (Europcar), Alex Howes (Cannondale-Garmin), Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Mattia Cattaneo (Lampre) i Ángel Madrazo (Caja Rural)–, l'italià Gianluca Brambilla (Etixx) es va avançar del gran grup a 21 km de meta. S'hi van afegir José Gonçalves (Caja Rural), Kenny Elissonde (FDJ) i Losada. Els aventurers no van obrir una escletxa de temps importants, però van mantenir les possibilitats fins a 4 km del final. La caiguda de Sagan i l'eliminació d'altres esprintadors va propiciar que més d'un equip del pilot entrés a col·laborar per mirar de buscar el triomf.

Test entre favorits

Les diferències entre els favorits no van variar, encara que els nervis i la tensió els van inquietar en més d'un moment. Sobretot durant el descens a la Cresta del Gallo, en què alguns dels grans com Purito es van distanciar momentàniament, però al final tots es van reagrupar. Avui sí que es preveuen alteracions a la general en el final a la Cumbre del Sol, al Poble Nou de Benitatxell (Marina Alta). El final està situat a l'alt del Puig Llorença, un port de 4 km, dos dels quals amb rampes dures. Serà una bona jornada per començar a mesurar les forces dels candidats a la victòria final, que fins ara s'han mostrat força amagats. Ahir, un d'ells, Nairo Quintana (Movistar) va parlar del seu estat de forma: “Noto el càstig del Tour. És la primera vegada que faig un doblet tan seguit i per la maduresa em falta una mica d'experiència. A veure demà [per avui] com em trobo al final.” Per contra, l'italià
Fabio Aru (Astana) va reconèixer que es troba “millor cada dia” i que no s'amagarà.

8a etapa
1r. J. Stuyven (Trek)
4:06.05
2n. P. Bilbao (Caja Rural)
m.t.
3r. K. Reza (FDJ)
m.t.
4t. G. Visconti (Movistar)
m.t.
5è. K. Sbaragli (MTN)
m.t.
6è. T. van der Sande (Lotto)
m.t.
7è. J. Simon (Cofidis)
m.t.
8è. P. Serry (Etixx)
m.t.
9è. J.J. Rojas (Movistar)
m.t.
10. N. Roche (Sky)
m.t.
28è. J. Rodríguez (Katuixa)
m.t.
48è. A. Losada (Katuixa)
m.t.
General
1r E. Chaves (Orica)
31:12.18
2n T. Dumoulin (Giant)
a 0:10
3r N. Roche (Sky)
a 0:36
4t A. Valverde (Movistar)
a 0:49
5è J. Rodríguez (Katuixa)
a 0:56
6è N. Quintana (Movistar)
a 0:57
7è F. Aru (Astana)
m.t.
8è D. Moreno (Katuixa)
a 1:18
9è D. Pozzovivo (AG2R)
a 1:19
10è M. Nieve (Sky)
a 1:21
12è C. Froome (Sky)
a 1:22
38è. A. Losada (Katuixa)
a 12:51

La mala sort de Martin (Cannondale), Van Garderen (BMC) i Bouhanni (Cofidis)

La caiguda col·lectiva a 49 quilòmetres de l'arribada de la vuitena etapa de la Vuelta es va cobrar víctimes de primera classe: l'irlandès establert a Girona Dan Martin (Cannondale), el nord-americà Tejay van Garderen (BMC) i el francès Nacer Bouhanni (Cofidis). Martin va haver d'abandonar per culpa d'una caiguda dura quan ocupava la tercera posició a la general i s'havia mostrat en forma amb vista a la part més complicada de la prova espanyola. L'irlandès ja va haver d'abandonar el Giro 2014 en l'etapa pròleg quan sortia amb possibilitats de fer una bona actuació i l'any anterior també va haver de plegar de la Vuelta abans d'hora a causa d'una commoció cerebral. Enguany també es va perdre la Lieja-Bastogne-Lieja després d'haver caigut a la Fletxa Valona.

La malastrugança no abandona Van Garderen. Es va haver de retirar del Tour malalt en la setzena etapa quan era tercer i aspirava al podi per primer cop i ahir la caiguda es va fracturar la clavícula dreta. Un altre dels malparats va ser el francès Bouhanni, que ja havia caigut en etapes anteriors, però que ahir va rebre el cop definitiu (luxació en un colze). Marxa de la Vuelta amb una segona posició i sense haver pogut obtenir la victòria que anhelava. El seu any no ha estat millor ja que va deixar el Tour el cinquè dia per una caiguda.

En principi, el més malparat va semblar el belga Kris Boeckmans (Lotto) –foto– que després d'estar una estona immòbil a terra va ser traslladat a l'hospital i pateix un traumatisme cranial sever que el manté en observació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)