Hoquei sobre herba

El bronze que es resisteix

Hoquei sobre herba. La selecció espanyola femenina ha disputat el duel pel tercer i quart lloc en cinc dels últims sis europeus i no n'ha guanyat cap

Quedar a les portes del podi en un campionat d'Europa no és una cosa nova per a la selecció espanyola femenina d'hoquei sobre herba. Dels sis darrers duels pel tercer i quart lloc d'un campionat continental, el combinat espanyol n'ha disputat cinc –el darrer va ser diumenge passat, a Londres, contra Alemanya–. I el bronze sempre s'ha resistit. Des del campionat d'Europa que es va disputar a Barcelona l'any 2003, en què les jugadores espanyoles es van penjar la plata, el combinat espanyol no ha pujat mai més al podi. El 2005, un any de transició després de quedar últimes en els Jocs d'Atenes i en què el conjunt dirigit per Pablo Usoz es va rejovenir amb escreix, Anglaterra va aconseguir el bronze després d'infligir un sever correctiu (4-0) a l'equip espanyol. Dos anys més tard, a Manchester, el conjunt amfitrió també va truncar les expectatives d'aconseguir una medalla a les espanyoles en la lluita pel tercer i quart lloc. Fins a tretze catalanes formaven part d'aquella plantilla que semblava que estava de pega contra Anglaterra. Però la llegenda es va fer gran en l'europeu del 2009 d'Amsterdam i en el de Mönchengladbach del 2011: el combinat anglès es va penjar el bronze europeu superant Espanya per tercera i quarta vegada consecutiva. Veure-ho per creure-ho. El 2013 les possibilitats d'obtenir una medalla es van esvair aviat i el combinat que ja dirigia Adrian Lock va acabar en la cinquena posició. Des que Lock va agafar el timó, el combinat espanyol ha fet un canvi d'imatge, ha adquirit múscul i torna a competir contra les primeres potències mundials de tu a tu. L'equip, que a Londres 2015 ha competit amb nou catalanes a les seves files, està paint l'inici d'un nou cicle que ha d'arribar al punt més àlgid en la cita olímpica de l'any vinent. De moment, en l'europeu que va acabar diumenge a Londres, les jugadores dirigides per Adrian Lock van firmar un quart lloc, una posició que s'ha repetit en els darrers anys. Un bronze europeu que es resisteix des del 2005, en què s'han aconseguit cinc quarts llocs i una cinquena posició.

El camí cap a Rio

És un secret públic. La selecció espanyola d'hoquei sobre herba serà als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro tot i no haver-se classificat per mèrits propis. S'han de complir diverses premisses que sembla que no hi haurà problemes perquè es compleixin. Primer, que Austràlia o Nova Zelanda, que ja tenen plaça per a Rio, guanyin el campionat d'Oceania i que Sud-àfrica s'imposi en el torneig africà. Fa un temps es va saber que el combinat sud-africà renunciarà a la plaça perquè el país considera que el conjunt femení no té prou nivell per afrontar amb garanties una cita olímpica. Quan aquesta decisió es faci oficial, el conjunt que dirigeix Adrian Lock tindrà assegurada la plaça per als Jocs de l'any vinent.

Qui ja té assegurat el bitllet per a Rio és el combinat espanyol masculí, que no ha faltat mai a la cita olímpica des de l'any 1956, a Melbourne.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)