Ciclisme

Desemmascarats

Els ciclistes de l'Astana Aru i Landa es reparteixen lideratge i etapa a Andorra, mentre que el català Purito, cinquè, conserva la segona posició

Els favorits Froome i Quintana van perdre les opcions de victòria

Andorra va expedir passaports als ciclistes que s'han de disputar la Vuelta fins al final. Ahir es va clarificar la nòmina de candidats a rellevar l'espanyol Alberto Contador en el palmarès. La prova no va quedar ni de bon tros sentenciada, però sí que va eliminar els dos candidats de més renom: el britànic Chris Froome (Sky) i el colombià Nairo Quintana. En canvi, l'holandès Tom Dumoulin (Giant), tot i perdre el lideratge, va resistir prou bé en un terreny en el qual no és especialista i queda molt ben situat per aconseguir la victòria final si no té cap contratemps, ja que en la cronometrada de 40 quilòmetres de la dissetena etapa és superior a tots els rivals que l'envolten en les primeres posicions de la general.

L'Astana va ser l'altre gran triomfador de la jornada. Els dos ciclistes que van flanquejar Contador en el podi del Giro, el basc Mikel Landa i el sard Fabio Aru, es van repartir el protagonisme de l'esperada etapa reina andorrana i no van decebre les expectatives. El primer va aconseguir una victòria parcial que va buscar tossudament des que va entrar a l'escapada del dia, mentre que el seu company es va enfundar el mallot vermell de líder. Un honor que va pispar al català Joaquim Rodríguez (Katuixa) per 27 segons. El de Parets del Vallès, establert a Andorra, malgrat la bona actuació es va quedar sense complir el somni de vèncer a la cantonada de casa seva i tampoc no es va rescabalar amb el lideratge. Amb tot, la fortalesa i la convicció a la carretera, superiors a les dels altres favorits tret d'Aru, li van servir per conservar la segona posició en la general, encara que haurà de treballar de valent per mantenir-se al podi fins a Madrid.

Adéu al doblet

Hinault (1978) i Anquetil (1963) continuaran com els dos únics corredors que han guanyat el Tour i la Vuelta en una mateixa temporada. Ahir Froome va perdre ben aviat les possibilitats d'unir-se al club selecte. Va caure en el quilòmetre 3 i es va donar un cop als dos genolls i a l'espatlla esquerra, i a més va perdre de vista el pilot, que va començar la jornada imprimint un ritme elevat. Tot i això, el britànic no es va rendir. Va superar la collada de Beixalís amb els seus companys i va connectar amb la resta dels favorits a Ordino, el segon obstacle muntanyós de la jornada. Aleshores, l'Sky va prendre la iniciativa per protegir el seu líder. Se'n va sortir durant l'ascens a la Rabassa, però a la Gallina, quan l'Astana es va posar al davant i va incrementar el ritme, Froome va dir prou. Ben aviat va quedar clar que el cap de files de l'Sky no rutllava i que no es recuperaria en els 42 quilòmetres que encara quedaven per a la meta. Al final va perdre gairebé nou minuts i queda quinzè, a 7:30 d'Aru.

La resta de favorits, amb el líder Dumoulin inclòs, van superar plegats els cinc primers ports del dia. Obrint pas per davant d'ells hi havia un grup de setze escapats amb motivacions diferents. Alguns, com el català Alberto Losada, s'havien avançat per assistir els seus caps de files quan ho necessitessin i d'altres, com Landa, només pensaven en la victòria d'etapa. Durant el descens a la Gallina, Purito, acompanyat de Losada i Dani Moreno i també amb Alejandro Valverde (Movistar), va obrir una petita escletxa i va despenjar Dumoulin. Però el líder va trobar aliats per enllaçar a la Comella i va superar una situació complicada perquè sol possiblement hauria perdut moltes possibilitats de guanyar.

Les hostilitats definitives es van desfermar durant l'ascens als Cortals d'Encamp. A l'últim port tocava veure a qui quedaven forces després de la pallissa acumulada. A 7 quilòmetres de la meta, Aru accelerava i només responien Purito i Moreno. Quintana, amb febre segons va dir al final, i Valverde es quedaven acomiadant també les possibilitats de coronar-se a Madrid. Purito estava en una bona situació. Però 2 quilòmetres més endavant, Aru va tornar a canviar de ritme i el català no el va poder seguir. L'escuder Moreno el va portar fins a la meta, que va creuar a gairebé dos minuts de Landa, que va cobrir els últims 8 quilòmetres en solitari. Respecte a Aru va cedir 37 segons, el temps suficient per no poder situar-se líder.

Meta a Lleida

La capital del Segrià serà avui el final de la dotzena etapa que sortirà d'Escaldes-Engordany (173 km). El coll de Bóixols, de segona categoria, serà l'únic port puntuable d'una jornada de transició i que s'hauria de resoldre a l'esprint o bé en una escapada. El pilot transitarà per la Seu d'Urgell, Organyà, Isona i Balaguer, abans d'arribar a Lleida.

11a etapa
1r. M. Landa (Astana)
4:35.54
2n. F. Aru (Astana)
a 1:22
3r. I. Boswell (Sky)
a 1:40
4t. D. Moreno (Katuixa)
a 1:57
5è. J. Rodríguez (Katuixa)
a 1:59
6è. R. Majka (Tinkoff)
a 2:10
7è. M. Nieve (Sky)
m.t.
8è. E. Chaves (Orica)
a 2:59
9è. T. Dumoulin (Giant)
m.t.
14è. N. Quintana (Movistar)
a 4:19
32è. C. Froome (Sky)
a 8:41
48è. A. Losada (Katuixa)
a 13:41
General
1r. F. Aru (Astana)
43:12.19
2n. J. Rodríguez (Katuixa)
a 0:27
3r. T. Dumoulin (Giant)
a 0:30
4t. R. Majka (Tinkoff)
a 1:28
5è. E. Chaves (Orica)
a 1:29
6è. A. Valverde (Movistar)
a 1:52
7è. D. Moreno (Katuixa)
a 1:54
8è. M. Nieve (Sky)
a 1:58
9è. N. Quintana (Movistar)
a 3:07
10. L. Meintjes (MTN)
a 4:15
15è. C. Froome (Sky)
a 7:30
32è. A. Losada (Katuixa)
a 28:28

Tinkov sospesa retirar l'equip

El patró del Tinkoff, Oleg Tinkov, va anunciar ahir que està sospesant “retirar l'equip de la Vuelta 2015”. L'empresari rus va mostrar així la seva indignació després que un dels seus corredors, el portuguès Sergio Paulinho (foto), hagués d'abandonar durant el transcurs de l'etapa després de ser atropellat per una moto de Televisió Espanyola, responsable de la transmissió, segons va denunciar l'equip. “Ens ho podem creure o no? però Sergio Paulinho ha estat colpejat avui per una moto de TVE i a l'hospital ha rebut 17 punts. Una cursa desordenada i superficial”, va dir Tinkov al Twitter. El portuguès va haver de ser traslladat a l'hospital, on va rebre disset punts de sutura. Aquest és el segon incident que afecta un dels ciclistes del conjunt rus. En la vuitena etapa, l'eslovac Peter Sagan va ser envestit per una moto de l'organització i l'endemà va decidir retirar-se i recuperar-se amb vista al mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)