Handbol

JOAN CAÑELLAS

CENTRAL DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA

“Veig l'equip molt endollat, amb ganes i en forma”

El jugador vallesà adverteix que no es pot subestimar Alemanya, tot i el relleu generacional

Destaca la capacitat de França per arribar bé físicament als partits més importants

Joan Cañellas (Santa Maria de Palautordera, 1986) no ha estat immune a la intensitat i exigència del calendari i arriba a l'europeu de Polònia amb molèsties a la zona lumbar, però ben segur que serà una peça fonamental en els esquemes de joc de la selecció espanyola, que avui debuta contra Alemanya (18.30 h). Somia amb una final contra França perquè voldrà dir que ja han segellat el bitllet olímpic i perquè podran revertir la història contra la millor selecció del món. El camí, però, serà llarg.

Les sensacions hores abans de l'europeu i després del memorial Domingo Bárcenas semblen immillorables.
Veig l'equip molt endollat, amb moltes ganes i en forma. Les sensacions són molt bones, és cert, però tampoc ens podem enganyar perquè vam jugar un torneig a casa i contra seleccions potents, però que no van ensenyar les seves millors armes. Toquem de peus a terra, però els objectius són ambiciosos.
Si més no en aquests partits s'ha vist que la solidesa defensiva tornarà a ser un dels puntals d'aquest equip.
Som un equip que ha de treballar molt en defensa per guanyar, però també tenim la sort de tenir dos grans porters que fan la feina més fàcil i dos dels millors especialistes defensius del món. Si volem arribar lluny hem de basar el nostre joc en la defensa i fer gols fàcils de contraatac perquè no tenim la força i la potència d'altres seleccions.
Sempre es diu que la falta de llançament exterior és un dels punts febles d'aquesta selecció.
Quan juguem bé ens feliciten perquè fem un joc vistós i atractiu i quan ens encallem sempre es diu que no tenim prou llançament de fora. Segur que no és el nostre punt fort, però tenim recursos que altres seleccions no tenen. L'ideal seria tenir-ho tot, però amb les nostres armes tirarem endavant i veurem fins on som capaços d'arribar.
En les últimes temporades, ha exercit de guia de la selecció.
Ja han aconseguit una bona sintonia tenint en compte la procedència de tants jugadors de lligues diferents?
Hi ha una cosa clara i és que cada vegada hi ha menys jugadors que competeixin en la lliga Asobal.
El canvi d'entrenador després de l'etapa de Valero Rivera es va notar, però després de tres anys amb Manolo Cadenas ja tenim tots els mecanismes més automatitzats i més sintonia. Ens hauria agradat disposar de més temps de preparació, però el fet de formar un bloc bastant similar els últims anys també facilita molt les coses.
Ja ha passat informes a Manolo Cadenas sobre el primer rival, Alemanya?
No només jo sinó Gedeón Guardiola i Rafa Baena, que també juguen a la Bundesliga, podem donar detalls de les característiques dels jugadors alemanys. Aportarem qualsevol detall que sigui útil. En aquest sentit, també ens ajudarà Iker Romero, que exerceix d'ambaixador i que també va tenir el seleccionador d'Alemanya, Dagur Sigurdsson, d'entrenador.
A priori no sembla que la selecció alemanya estigui al mateix nivell que la considerada millor lliga del món, la Bundesliga?
Sí, és la lliga més dura i difícil per competir-hi, però la selecció està experimentant un relleu generacional i penso que en les pròximes temporades pot arribar a un nivell molt interessant. Alguns noms no són gaire coneguts perquè són molt joves, però tot i així és una selecció molt competitiva, ja ha obtingut molt bons resultats en les categories inferiors i en el futur se'n parlarà molt. El fet que la Bundesliga sigui tan exigent fa que molts jugadors deixin la selecció abans per poder tenir cura del seu físic. En cap cas, però, la podem subestimar.
Alguns seleccionadors, com abans altres entrenadors de grans clubs, han posat el crit al cel perquè consideren que el calendari d'aquesta temporada és una autèntica bogeria. Gairebé totes les seleccions tenen baixes importants per culpa de les lesions. Què n'opina?
Ja fa anys que ens queixem que el calendari és molt atapeït i aquesta temporada encara és pitjor. És normal que amb més exigència s'incrementi el risc de lesions. En el cas d'Alemanya jo rebaixaria el nombre d'equips de primera divisió, però sembla que les coses no aniran per aquí. L'únic que podem fer nosaltres és cuidar-nos tant com puguem i ser al màxim de professionals.
En aquest sentit i atesa l'experiència d'anteriors campionats, la dosificació també serà clau amb vista als partits decisius?
Sí, el que passa és que la majoria de partits de l'europeu són de màxima exigència, a diferència del mundial, en què potser n'hi ha algun de més assequible. És clau arribar molt bé als partits importants, però per accedir-hi has d'haver guanyat abans. Hem de buscar l'equilibri, però no serà
fàcil.
Com valora els altres rivals del grup, Suècia i Eslovènia?
Eslovènia és un equip amb gran talent. No té gaire alçada i té un joc amb força mobilitat en atac, semblant al nostre. En defensa patien bastant, però amb el nou entrenador s'estan mostrant més agressius. Suècia té jugadors joves potser té problemes en atac, però ho supleixen amb una porteria amb garanties i una defensa realment dura, amb molta experiència. Serà un grup complicat.
S'espera alguna sorpresa o s'ha de comptar els habituals dels últims campionats, França, Dinamarca i Croàcia, a més d'Espanya?
Polònia ja no és una sorpresa. Potser Hongria, perquè ha fet molt temps de preparació. Qualsevol pot guanyar a tothom, però penso que a les semifinals hi passaran els quatre equips que tots tenim al cap.
Arran de les semifinals del mundial contra França va comentar que era l'hora de revertir la història. Serà ara en l'europeu de Polònia?
Per revertir la història, com més aviat millor, però França té un equip molt potent. Esperem que nosaltres també puguem estar a l'altura. La seva principal virtut és que arriben als partits decisius millor físicament que els seus rivals, a més de la seva enorme experiència i capacitat de competir. A tots ens agradaria jugar una final contra França perquè significaria que ja ens hem classificat per a Rio i també perquè tindrem l'oportunitat de guanyar-los.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)