Ciclisme

El pròleg del Tour de França comença avui a Catalunya

Ciclisme. L'últim vencedor a París, Froome, coincideix per primera cop en la temporada amb els principals candidats a destronar-lo, en una Volta estel·lar. Calella, inici i final de l'estrena

Catalunya torna a reunir una selecció dels millors ciclistes del món encapçalada pels vencedors de les tres grans voltes per etapes del 2015. Froome (Sky), Contador (Tinkoff) i Aru (Astana), triomfadors del Tour, el Giro i la Vuelta, respectivament, són només tres dels noms propis del pilot de luxe d'una Volta estel·lar que comença avui amb una etapa amb sortida i final a Calella i en la qual els ciclistes hauran de pujar els cinc primers ports de muntanya, amb el coll Formic (1a categoria), de referència, i el Collsacreu (3a), a 15 km de meta. Quintana (Movistar), Martin (Etixx), Dumoulin (Giant), Majka (Tinkoff), Gesink (LottoNL-Jumbo), Chaves (Orica-GreenEdge), Barguil (Giant-Alpecin), Bardet (AG2R La Mondiale), Van Garderen, Gilbert i Porte, defensor del títol (BMC) amplien la nòmina de nivell d'una prova que compleix 96 edicions i afronta el compte enrere de l'edició centenària. Tampoc hi faltarà el català i doble vencedor de la Volta, Joaquim Rodríguez (Katuixa), que reapareix en la Volta després de ser baixa l'any passat a última hora per culpa d'un virus estomacal.

La cita catalana es presenta idònia perquè els principals aspirants al mallot groc a París al juliol tinguin una primera impressió dels contrincants, amb l'excepció de Vincenzo Nibali (Astana), que no hi participa. Però això no serà una marxa. Als galls del pilot no els agrada perdre mai, i menys contra els seus majors adversaris. Mentre que la resta de favorits buscaran una victòria de prestigi pel cartell i per la tradició de la prova que llueix un palmarès ple d'il·lustres.

El punt àlgid de la cursa arribarà dimecres i dijous amb les dues jornades pirinenques, objecte d'examen i desig al mateix temps. Encara que tothom és conscient que no es pot despistar cap dia perquè ho podria pagar car. Els dos últims anys només quatre segons han separat el primer del segon classificat, i en l'anterior la diferència havia estat de disset segons. Les bonificacions (10, 6 i 4 al final i 3, 2 i 1 a l'esprint intermedi) poden tenir la seva rellevància.

Els caps de cartell han desembarcat a Catalunya amb poca competició a les cames, un fet normal en aquest punt del curs. Contador és dels que ha transmès més bones vibracions recentment. La setmana passada va estar a punt d'apuntar-se la tercera París-Niça, però el gal·lès Geraint Thomas (Sky) li va robar la glòria per només quatre segons i, després d'haver resistit dos dies d'atacs de l'espanyol. Froome i Quintana fa un i dos mesos respectivament que no competeixen. El primer s'ha limitat al Herald Sun Tour australià, que va saldar amb victòria final, i el segon, al Tour de San Luis, en el qual va pujar al tercer graó del podi. A Rodríguez li sobren els motius per protagonitzar una excel·lent actuació. D'entrada, perquè mai es conforma, i menys davant dels seus aficionats. Però també per rescabalar-se d'un inici de curs discret en el qual va haver d'abandonar la Volta a l'Algarve per una grip i la setmana passada va ser el 81è en la Tirrena-Adriàtica i en totes les etapes es va classificar molt lluny de les posicions d'honor. A més, una tercera victòria en la Volta li permetria igualar el registre de Miguel Indurain.

L'edició més catalana dels últims anys

Els aficionats locals podran gaudir de la presència de sis corredors, i aquests, acostumats a competir lluny de casa, notaran l'escalf d'amics i familiars. La nòmina catalana la configuren el vallesà Joaquim Rodríguez i el barceloní Alberto Losada (Katuixa), el sabadellenc David de la Cruz (Etixx), el vilanoví Marc Soler (Movistar) i l'ebrenc Edu Prades (Verva Activejet). La presència catalana es completa amb el director del conjunt sud-africà Dimension Data, Àlex Sans, el del Movistar José Luis Laguia i el del Katuixa, Xavi Florencio.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)