Ciclisme

Dan Martin ho tenia clar

Volta . L'irlandès establert a Girona va guanyar a la Molina i va desbancar el fins ahir líder, Bouhanni, que va abandonar, després d'un atac fulminant en els últims 500 metres. No hi va haver diferències importants entre els grans del pilot

El primer assalt muntanyós de la Volta no va evidenciar diferències significatives entre els grans del pilot, i el gran beneficiat va ser l'irlandès establert a Catalunya, Daniel Martin (Etixx), que va llançar un atac explosiu en els últims 500 metres que ningú va poder contrarestar. El seu primer triomf defensant la samarreta de l'Etixx Quick-Step, al qual s'ha incorporat aquesta temporada després de gairebé tota la carrera a les files del Garmin, també li va servir per enfundar-se el mallot blanc de líder de la general, una samarreta que va vestir per primera vegada fa dos anys gràcies a la victòria a Port Ainé i que va ser capaç de defensar fins al final de Barcelona. Precisament, avui Martin passarà un examen complicat a Port Ainé, en l'etapa reina, on si és capaç de mantenir-se en la posició preferent de la general tindrà moltes possibilitats d'afegir una segona Volta al palmarès. Amb tot, ahir, només baixar del podi i tremolant de fred, va reconèixer que seria difícil acabar el dia d'avui primer; si bé és cert que a Martin se'l va veure confiat i novament motivat després d'una última temporada discreta, en què va firmar dos segons llocs en el Tour de França i un en la Vuelta, tot i que sense cap victòria. L'última es remunta al 2014, quan va triomfar a la Llombardia.

Entre els principals favorits al Tour que competeixen a Catalunya no es van apreciar desigualtats rellevants per treure conclusions. Es va complir el guió més previsible i ni el Coubet ni Toses ni el primer pas per la Molina, de primera categoria, van ser un terreny propici per dinamitar la cursa. La capsa dels trons no es va destapar fins als últims dos quilòmetres.

Quintana ho intenta

L'holandès Wout Poels (Sky), un dels lloctinents del britànic Chris Froome, va fer una primera acceleració per comprovar l'estat dels rivals. L'Sky ja havia demostrat al llarg de l'etapa la seva intenció de treballar perquè Froome busqués la victòria. L'equip britànic s'havia posat al capdavant del gran grup quan l'escapada matinera integrada per Alaphilippe (Etixx), Bouwman (Lotto NL), Reza (FDJ), Howes (Cannondale), Van Zyl (Dimension Data), Hirt (CCC) i Duyn (Roompot) havia augmentat la diferència fins a dotze minuts. També el Movistar, amb el vilanoví Marc Soler treballant de valent, va col·laborar. Precisament el colombià Nairo Quintana (Movistar) va ser el següent a canviar el ritme. Ho va provar dues vegades, però sense èxit. Fins que va irrompre l'irlandès per firmar la victòria a la Molina, en una zona que té apamada perquè és un dels seus llocs d'entrenament. La segona posició va ser per a l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff), que va arribar a dos segons del cap de files de l'Etixx juntament amb el francès Romain Bardet (AG2R) i el nord-americà Tejay van Garderen (BMC), i va aconseguir avantatjar de set segons Quintana i de deu Froome. Un marge que podria ser determinant en una cursa que en les últimes edicions s'ha resolt per pocs segons.

En canvi, qui no va poder protagonitzar un dels canvis elèctrics d'altres ocasions va ser Joaquim Rodríguez (Katuixa). Es va mantenir amb el grup de favorits fins al final, però, com havia avisat, no es troba al cent per cent i no va poder repetir la victòria del 2014.

El protagonista de les dues primeres etapes, el francès Nacer Bouhanni (Cofidis), va perdre totes les possibilitats de defensar el lideratge ja que va abandonar al quilòmetre 90. Dimarts ja havia tingut algun problema estomacal. Marxa amb dues etapes al sarró.

3a etapa
1r. D. Martin (Etixx)
5h00:27
2n. A. Contador (Tinkoff)
a 0:02
3r. R. Bardet (AG2R)
m.t.
4t. T. Van Garderen (BMC)
m.t.
5è. R. Porte (BMC)
a 0:09
6è. N. Quintana (Movistar)
m.t.
7è. D. Formolo (Cannondale)
a 0:11
8è. I. Zakarin (Katuixa)
a 0:12
9è. C. Froome (Sky)
m.t.
10è. H. Carthy (Caja Rural)
a 0:18
16è. J. Rodríguez (Katuixa)
m.t.
41è. D. de la Cruz (Etixx)
a 1:06
64è. A. Losada (Katuixa)
a 4:47
75è. J. Simon (Verva)
a 11:05
93è. E. Prades (Caja Rural)
a 13:24
111è. M. Soler (Movistar)
a 16:45
General
1r. D. Martin (Etixx)
14h08:18
2n. A. Contador (Tinkoff)
a 0:06
3r. R. Bardet (AG2R)
a 0:08
4t. T. Van Garderen (BMC)
a 0:12
5è. N. Quintana (Movistar)
a 0:19
6è. R. Porte (BMC)
m.t.
7è. D. Formolo (Cannondale)
a 0:21
8è. C. Froome (Sky)
a 0:22
9è. I. Zakarin (Katuixa)
m.t.
10è. G. Thomas (Sky)
a 0:28
11è. R. Uran (Cannondale)
m.t.
12è. H. Carthy (Caja Rural)
m.t.
13è. J. Rodríguez (Katuixa)
m.t.
14è. M. Nieva (Sky)
m.t.
15è. C. Verona (Etixx)
m.t.
21è. F. Aru (Astana)
a 0:32
41è. D. de la Cruz (Etixx)
a 1:16
62è. A. Losada (Katuixa)
a 4:57
71è. J. Simon (Verva)
a 11:15
90è. E. Prades (Caja Rural)
a 13:34
108è. M. Soler (Movistar)
a 16:55
Muntanya
1r. B. Dron (Wanty)
49
2n. H. Duijn (Roompot)
32
3r. D. Martin (Etixx)
32
4t. C. Meyer (Dimension)
28
5è. A. Contador (Tinkoff)
24
Joves
1r. D. Formolo (Cannondale)
14:08.39
2n. H. Carthy (Caja Rural)
a 0:07
3r. C. Verona (Etixx)
m.t.
4t. M. Kudus (Dimension)
a 0:11
5è. J.Dombrowski (Cannondale)
a 0:17
Equips
1r. BMC
42h26:03
2n. Sky
a 0:09
3r. Cannondale
a 0:12
4t. Etixx
a 0:24
5è. IAM
a 0:39
7è. Caja Rural
a 1:26
8è. Movistar
a 2:00
10è. Katuixa
a 4:38
24è. Verva
a 50:04

Una altra sortida emotiva

Girona va rebre la Volta amb una gentada, possiblement l'expectació més gran dels últims anys. La data, en aquest sentit, hi va ajudar. Els corredors, com a Mataró, van tornar a fer uns instants de silenci per recordar les víctimes de l'atemptat de Bèlgica, amb Joaquim Rodríguez, Alberto Contador i Nairo Quintana al capdavant del pilot. El líder de l'Sky, Chris Froome, va anar just de temps i va arribar a firmar quan els àrbitres ja tancaven la paradeta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)